Selâmün aleyküm. Namaz hakkında birkaç sorum olacak. Namazda selam verirken sol tarafa tam selam verememek namaza zarar verir mi ? İkinci olarak da dalgınlıkla ilk rekatta ettehiyyatü okuyan kişi sehiv secdesi yapmasa namaz geçerli midir ?
Namazdan çıkarken verilen selamın hükmü nedir?
Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre namazların sonunda önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek selam vermek vaciptir. Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez. Bu selamda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre de, sağa selam verilmesi vacip, sol tarafa selam verilmesi sünnettir. Namazdan çıkılması, bütün imamlara göre yalnız bir selam ile olur, bununla namaz biter (İbnü’l-Hümâm, Feth, I,328; Zeylaî, Tebyîn, I, 125).
Birinci selamı vermeyi farz gören Şâfiîlere göre bunun terk edilmesi namazı da iptal eder (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 273).
Hanefi ve şafi mezhebine göre namazda selam vermenin hükmü diyanet
Answer ( 1 )
Namazla ilgili en sık sorulan sorular ve cevapları şu şekildedir;
Hanefi mezhebine göre vitir namazında kunut duası okumak vaciptir. Kasten kunut duasını okumayan birisi Hanefi mezhebine göre namazı bozulmuş olur. Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre namazların sonunda önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek selam vermek vaciptir. Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir.