Namazlar ne zaman cem edilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Seferi olmadan namazlar cem edilebilirmi

Namazlar nasıl cem edilir? İki namazı cem etmek nedir? İki namaz nasıl cem edilir? Hanefi mezhebinde namazı cem etmek caiz midir?


Hanefi mezhebine göre namazlar sadece hacda Cem edilebilir onun dışında namazları cem etmek caiz değildir.

Hanefi dışında kalan diğer üç mezhebe göre yani Şafii maliki ve Hanbeli mezheplerine göre 90 kilometre ve daha uzak bir yolculuğa çıkan ya da bir felaket bir afet yaşandığı zaman ölmeyin dondurucu soğuk sel felaketi deprem gibi durumlarda yine namazlar Cem edilebilir

Namazda şu şekilde Cem edilir

namazlar iki durumda Cem edilir biri seferilik diğeri de selway felaket gibi deprem gibi özel durumlarda

Sabah namazı sabittir değişmez

öğle ve ikindi namazı cem edilebilir öğle vaktinde ikindi ya da öğle vakti ertelenerek ikindi vaktinde kılınabilir

akşam ve yatsı namazı da Cem edilebilir istenirse önce akşam hemen ardından yatsı kılınır ya da akşam namazı yatsıya ertelenir yatsı vaktinde kılınır

Öğle vaktinde öğle ile ikindi Cem edildiği zaman önce iki rekat öğle namazı kılınır selam verilir ve hemen ardından iki rekat ikindi namazı kılınır.

Answers ( 1 )

    0
    2021-08-02T06:30:26+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi mezhebine göre namaz kılarken cem yapma yani namazları birleştirme sadece hacda olur. Onun dışında namazları cem etme caiz değildir.

    Şafii mezhebine göre ise ve aynı zamanda Hanbeli ve Maliki mezheplerine göre seferi durumda iken namazlar cem edilebilir.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, beş vakit namaz (Farz Namaz) gün boyunca belirli zamanlarda toplanabilir. Cemaat olarak da bilinen cemaatle namaz şiddetle tavsiye edilir ve bireysel olarak dua etmeye kıyasla ek sevap taşır. İşte namazların cemaatle kılındığı vakitler:

    Fajr: Cemaatle sabah namazı, şafak vakti, güneş doğmadan önce kılınır. Sabah namazının cemaatle, özellikle camide kılınması müstehabdır.

    Öğle: Cemaatle öğle namazı, güneş tepe noktasını geçtikten sonra, tipik olarak öğle vakti civarında kılınır. Öğleden sonra cemaatle öğle namazı kılmak adettendir.

    İkindi: Cemaatle ikindi namazı ikindi vakti, gün batımından önce kılınır. Müslümanlar genellikle ikindi namazını cemaatle kılmak için camide veya diğer uygun yerlerde toplanırlar.

    Akşam: Cemaatle akşam namazı güneş battıktan hemen sonra kılınır. Müslümanlar genellikle birlikte akşam namazı kılmak için camide toplanırlar.

    Yatsı: Cemaatle yatsı namazı, alacakaranlık kaybolduktan sonra, genellikle gün batımından yaklaşık bir buçuk saat sonra kılınır. Yatsı namazını cemaatle, özellikle camide kılmak müstehabdır.

    Cemaatle namazların camilerde veya Müslümanların namaz kılmak için toplandıkları diğer uygun yerlerde kılınabileceğine dikkat etmek önemlidir. Ancak bireysel şartlar veya istisnai durumlar (yukarıda belirtilenler gibi) nedeniyle, gerektiğinde cami dışında da cemaatle namaz kılınabilir ve kılınabilir.

    Bölgenizdeki cemaatle namaz vakitlerini ve cemaatle namaz hizmetlerinin olup olmadığını belirlemek için yerel camilere veya İslami merkezlere danışmanız önerilir.

    En iyi cevap

Cevapla