Nas suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranı kerimin 114. suresi olan Nas suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Nas suresi hakkinda bilgi

Nas suresi peygamber efendimize Medine döneminde iken nazil olmuştur. Bu surenin bazı kaynaklarda Mekke şehrinde indirildiği de rivayet edilmiştir. Bu sure toplamda 6 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu sureye ismini veren nas kelimesi sabah insanlar anlamına gelmektedir. Nas suresi peygamber efendimize felak suresinden sonra, ihlas suresinden önce nazil olmuştur. Nas suresinde sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden yüce yaratıcı olan Allah’a sığınılması öğütlenmektedir. Bir Zammı sure olduğu için namazlarda okunabilir.


Nas Suresi

Nas suresi konusu, nas suresi ile ilgili kısa bilgi

Kur’ân-ı Kerîm’in 114. ve son sûresi Beş âyetinin sonunda yer alan ve “insan­lar” anlamına gelen “nâs” kelimesi bu sûre­nin adı olmuştur. Felak sûresi ile birlikte nazil olmuştur; ancak Mekke veya Medine döneminde inmiş olduğu konusu ihtilaflı­dır. 6 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılası sin harfidir. Bu sûreye, Felak sûresi ile birlikte sığındırıcı iki sûre anlamında muavvizeteyn denir.

Bir yolculuk sırasında ortalığı şiddetli bir fırtına ve karanlığın kaplaması üzerine Peygamberimiz Felak ve Nâs sûrelerini okumaya başlamış ve yanında bulunan Ukbe b. Âmir’e de: “Ey Ukbe! Bu iki sûre ile Allah’a sığın” buyurmuştur (Ebû Dâvud, Vitr, ıg). Rasûlüllah, kendisinde bir rahatsızlık hissedince ve ayrıca her gece yatarken İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okurdu (Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân, 14; Müslim, Selâm, 50-51}. Onun, namazlarda bu iki sûreyi de okuduğu nak­ledilmiştir (Ebû Dâvud, Vitr, 19; Nesâî, iftitâh, 46).

Sûrenin birinci âyetinde “insanların Rab­bine” yani insanları yaratıp terbiye eden, onları lütuf ve terbiyesiyle olgunluğa erişti­rerek diğer varlıklar arasında seçkin hale getiren Allah’a; ikinci âyetinde “insanların Melikine” yani insanların hepsini hükmü altında tutup onları idare eden Hüküm-dar’a; üçüncü âyette de “insanların İlahına” yani sadece kendisine ibadet edilmesi gereken tek Tanrı’ya sığınılması emredil­miştir.

Sûrenin ikinci bölümünü oluşturan 4, 5 ve 6. âyetlerinde ise, sığınılması gereken konu bildirilmiştir ki bu da, insanların içine fısıldayan, onları ifsad eden -cinlerden ve insanlardan olan- bütün sinsi vesvesecile-rin şerridir. İnsanın gerek kendisinden ge­rekse kendisi dışında başka bir etkenden (cin, şeytan ve kötü niyetli insanlardan) kaynaklanan ve kişinin imanını, ahlâkını bozan, İbadetten ve iyi işler yapmaktan alıkoyan her türlü vesvese ve kötü düşün­ceden Allah’a sığınmak emredilmektedir. Bu sûrenin birçok kelimesinde bulunan “s” sesleriyle de, içeriğine uygun olarak, sanki kulaklarda bir fısıltı yankılanmaktadır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-07-07T15:47:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nas Suresi, Kuran-ı Kerim’in 114. ve son surelerinden biridir. Sure, Mekke döneminde indirilmiştir ve dini inançların korunması ve Allah’a sığınma konusunu ele almaktadır. “Nas” kelimesi, Arapça’da “insanlar” veya “insanlık” anlamına gelir.

    Nas Suresi, toplum içindeki kötü niyetli insanların şerrinden Allah’a sığınma talebini ifade eder. Sure, insanları kötülüklerden, vesveselerden ve şeytanın etkilerinden korunmak için Allah’a sığınmayı öğütler. Aynı zamanda, insanların Allah’a olan güvenlerini ve O’na dayanmalarını vurgular.

    Sure, 6 ayetten oluşur ve Kuran-ı Kerim’in son surelerinden biri olduğu için genellikle sıkça okunan ve ezberlenen surelerden biridir. Müslümanlar, günlük hayatta ve ibadetler sırasında bu sureyi okuyarak Allah’a sığınma taleplerini ifade ederler.

    Özetle, Nas Suresi, insanların Allah’a sığınma ve kötülüklerden korunma taleplerini ifade eden kısa ve anlamlı bir suredir.

    En iyi cevap

Cevapla