Paylaş
Nasip ile ilgili ayetler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Nasip hakkında kısa ayetler
İman edip bu resulün hak olduğuna şahit olduktan ve kendilerine apaçık kanıtlar geldikten sonra inkârcılığa sapan bir kavme Allah nasıl hidayet nasip eder? Allah zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.
Âl-i İmrân : 86
Kendilerine kitaptan nasip verilenleri görmüyor musun? Sapkınlığı satın alıyorlar ve sizin de yoldan çıkmanızı istiyorlar.
Nisâ : 44
Allah sana bir zarar verecek olursa, onu O’ndan başka giderecek yoktur. O senin hakkında bir iyilik dilerse onun lutfunu engelleyebilecek de yoktur. Bunu kullarından dilediğine nasip eder. Bağışlayan ve esirgeyen O’dur.
Yûnus : 107
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da, “nasip” kavramı, insanların hayatta karşılaştığı durumların Allah tarafından takdir edildiğine, kişinin kazandığı veya elde ettiği şeylerin Allah’ın takdiriyle gerçekleştiğine işaret eder. İşte nasip kavramıyla ilgili bazı önemli ayetler:
Allah’ın rızkı nasip etmesiyle ilgili ayetler:
“Allah, kullarına rızkı genişletmek istediği gibi daraltabilir de. Şüphesiz Allah, kullarını hakkıyla haberdar olandır.” (Şura Suresi, 27)
“Onlar, Allah’a ve ahiret gününe inandıklarını söylerler. Halbuki, inanmış değillerdir. Onlar, Allah’a ve müminlere aldatıcı gelirler, halbuki sadece kendilerini aldatırlar ve farkında değillerdir.” (Bakara Suresi, 8-9)
İnsanın nasibinin Allah tarafından belirlendiğiyle ilgili ayetler:
“De ki: “Herkesin rızkı Allah’a aittir. Sizi, kiminize fazla, kiminize az rızık vermek için kimseyle yarıştırmaz.” Her birinizin geçimini sağladığı yer, yeryüzünde de, göklerin üzerinde de sabittir. Bununla beraber sizler, Allah’ın rahmetini umarak yarışınız. Şüphesiz Allah, rahmet sahiplerinin en hayırlısıdır.” (Hud Suresi, 56)
“Allah, her canlıyı suyla yaratmıştır. İşte onlardan biri, sizin için yemeğin çeşitlerini yapmanızda kullanabileceğiniz kara ve parlak taneler üretir.” (Enam Suresi, 99)
İyilik ve kötülüğün Allah’ın takdiriyle gerçekleştiğiyle ilgili ayetler:
“De ki: “Allah’ım! O ki, mülkü dilediğine verir, dilediğinden alır. Dilediğini yükseltir, dilediğini alçaltır. Hayır O’nun elindedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.” (Al-i İmran Suresi, 26)
“Şüphesiz Allah, her şeyin kontrolü altında olan, her şeyi hakkıyla bilen ve her şeyi hikmetle yaratan olandır.” (Talak Suresi, 12)
Bu ayetlerde, nasip kavramıyla ilgili olarak Allah’ın rızkı genişletebileceği veya daraltabileceği, insanın geçimini sağladığı yerin sabit olduğu ve herkesin nasibinin Allah tarafından belirlendiği vurgulanmaktadır. İyilik ve kötülüğün de Allah’ın takdiriyle gerçekleştiği belirtilir. İnsanlar, Allah’ın rahmetini umarak iyiliklere yarışmalı ve Allah’ın takdirine teslim olmalıdır.