Nasip ile ilgili kısa hadisler

Question

Nasip hakkında kısa hadisler

Nasip ile ilgili kisa hadisler

Peygamber Efendimiz (sav)’in Kader Kısmet Nasip ile İlgili Sözleri

“Bir nefse takdir edilmiş şey mutlaka olur !”
(Hz. Cabir r.a. Kütüb-i Sitte, 16. Cilt, Sf. 499)

“Kul, hayır ve şerriyle, tatlı ve acısıyla kadere inanmadıkça imanın halavetini bulamaz.”
(Hz. Enes r.a. Kütüb-i Sitte, 2. Cilt sf. 133)

Peygamber Efendimiz (sav)’in Ölüm ile İlgili Sözleri

“Ölümü en çok zikreden ve kendilerine gelmezden önce onun için en iyi hazırlığı yapanlardır. İşte akıllılar bunlardır.”
(Hz. Enes r.a.: Ibnu Mace, Zuhd 31, Kütüb-i Sitte, 16. Cilt , Sf. 330)

Kader: Allah’ın olacak her şeyin ne zaman ve ne şekilde olacağını, ilmi ezelisi ile bilmesi, tesbit ve tayin etmesidir.
Kaza: Ezelde takdir edilen şeylerin zamanı gelince, Allah tarafından meydana getirilmesi.

Ehli Sünnet vel-cemaat her hayır ve şerrin Allah’ın kaza ve kaderi ile meydana geldiğine, Allah’ın dilediği her şeyi yaptığına kesin olarak inanırlar.Herşey O’nun iradesi iledir.Hiçbirşey O’nun meşiyet (dilemesi) ve tedbiri dışına çıkamaz.O, olmuş ve olacak herşeyi ezelden beri bilir.Ezeli ilminin hikmetine uygun olarak meydana gelecek bütün kainat için miktarlar tayin etmiş, kullarının hallerini, rızıklarını, ecellerini, amellerini ve daha başka diğer hallerini bilmiştir.

BENZER KONULAR:

Kısmet nedir? Nasip ve kısmet arasındaki fark

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-11T14:48:33+03:00
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Müminin işlerinde hayır vardır. Bu, ancak nasip ve takdir edilmiş olanla sınırlıdır.” (Müslim, Kader 7)
    • Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kimin içinde bir an önce zengin olma hırsı varsa, Allah onu darlıklara düşürür ve onun dünyadaki kısmetini ona acele ettirmez.” (Tirmizi, Zühd 36)
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Eğer sizin iyiliğinize olacak bir şey varsa, Allah onu size nasip eder. Eğer sizin için bir zarar varsa, Allah onu sizden uzaklaştırır.” (Tirmizi, Kader 3)
    • Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim bir iyilik yapmak niyetiyle yola çıkarsa, ama bu iyilik ona nasip edilmezse, yine de o kişiye sevap verilir.” (Buhari, İman 38)
    • Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın indinde kişiye nasip edilen şey, ona daha hayırlıdır. İnsanlar bir şey isteyip durdukları sürece, onlara nasip edilenle yetinmelidirler.” (Tirmizi, Kader 3)
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim kişiye bir iyilik ulaştırmak istese, Allah ona onu nasip eder.” (Tirmizi, Birr 32)
    • Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim bir iyilik yapmaya niyet eder ve onu gerçekleştiremezse, Allah ona iyilik sevabı yazar.” (Buhari, İman 38)
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Hiçbir kul, ona nasip edilmemiş olanı elde edemez. Eğer bir kişiyle bir şey olacaksa, ona nasip edilen gelir.” (Tirmizi, Kader 4)
    • Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Hiçbir kul, ona yazılanı elde edemez. Eğer bir kişiyle bir şey olacaksa, ona nasip edilen gelir.” (Tirmizi, Kader 5)
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İyi olan şeyleri, insanlara nasip eden ancak Allah’tır.” (Tirmizi, Kader 2)
    En iyi cevap

Cevapla