Nazar Ne Demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Nazar Nedir? Nazar Hakkında Kısa bilgi

Nazar Ne Demek Kisaca

Bir şeye bakmak anlamına gelen nazar tasavvufta şeyhin, mürşidin müridine, salikine, manevi yolla bakması, feyiz vermesi; Türk kültüründe ise göz değmesi, bir olayı ve belli bir biçimde ele alma demektir.İslâmî kaynaklarda “isabet-i ayn” olarak geçen ve kültürümüzde daha çok “nazar değmesi”, nazara gelmek, nazara uğramak, göz değmek tabirleri kullanılan “nazar”, özellikle açık mavi gözlü, keskin bakışlı kimselerin bir insana, hayvana veya güzel bir eşyaya, alete, işe vb. şeye bakması ile ona etki etmesi, zarar vermesi, insanın hastalanması, eşlerin, ailenin,ortak iş yapanların huzursuz ve geçimsiz olması, düzenin bozulması, işlerin kötüye gitmesi anlamında kullanılmaktadır. Kötü gözle, kıskançlıkla bakmanın etkili olduğu, insanın olumsuz yönde etkilendiği, hatta hastalığa sebep olduğu yaşanan, bilinen, görülen, gözlenen bir olgudur. Peygamber (a.s.) “Göz değmesi gerçektir” (Buhari, Tıb, 36; Ebû Dâvûd, Tıb, 15) buyurmuştur. Fatiha, İhlas, Felak ve Nâs sûreleri okunmak, Allah’a dua etmek suretiyle, nazar değmesinden kurtulmak mümkündür. Göz değmesi ve psikolojik hastalıklara karşı rukye ile (okuyup dua ederek) tedavi edebileceğine dair hadisler vardır (Ebû Davut, Tıb, 18). Peygamberimiz (a.s.), “Allah’ım! Ey insanların Rabbi! Ey acıyı, sıkıntıyı,hastalığı gideren Allah, bu hastaya şifa ver, çünkü sen şifa verensin, senden başka kimse şifa veremez. Bu hastaya öyle bir şifa ver ki, onda hiçbir hastalık kalmasın.” diye dua etmiştir (Ebû Davut, Tıb, 19; Buhari, Tıb, 38). Yine Peygamberimiz kötülüklere, kötü insanların şerlerine karşı, “Yarattıklarının şerrinden tam kelimeleriyle Allah’a sığınırım” şeklinde dua edilmesini, Allah’a sığınılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Davut, Tıb, 19).

Maddî manevî her türlü hastalık için, tedaviye başvurmak, doktora gitmek asıldır. Ancak şifayı verenin, ilaçlarda devayı var edenin Allah olduğu unutulmamalıdır. Göz değmesi, korkma vb. psikolojik hastalıklarda kişi dua ederek, Allah kelamı olan Kur’ân âyetlerini ve sûrelerini okuyarak kurtulmaya çalışabilir. Ancak nazar değmesin diye muska, gök boncuk, ağaç parçası, at nalı, kafa tası vb. şeyler takmak, nazardan kurtulmak için kurşun döktürmek, tütsü yapmak doğru değildir. Bunların din ile tedavi ile bir ilgisi yoktur. Peygamberimiz bu tür şeyleri hoş görmemiş, nazarlık takılmasını menetmiştir (Nesai, Zinet 17; İbn. Mace, Tıb, 39)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Nazar nedir? islamda nazar var mı

Answers ( 3 )

    1
    2022-08-01T08:23:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nazar kelimesi Arapça bir kelime olup, kelime anlamı bir şeye bakmak demektir. Nazar kelimesini tasavvuf terimi olarak ele alırsak; şeyhin, mürşidin müridine, salikine, manevi yolla bakması, feyiz vermesi; Türk kültüründe ise göz değmesi, bir olayı ve belli bir biçimde ele alma demektir.

    En iyi cevap
  1. Sabri avatarı
    0
    2023-06-20T12:47:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nazar boncugu caiz değil diyorlarya nazar boncugu taktiğimizda Allahtan umdugumuz faydayı zarari bundan umsak şirk olurda ne bileyim ona bakılırsa soğuktan korunmak için elbisede giyiyorsun. Yıldırımdan korunmak için paratonerde takılıyor.Ve biz nasıl soğuğu bertaraf etmek için kıyafet giyiyorsak nazar boncuğunuda nazarı bertaraf etmesi icin takmanın ne sakıncası olabilir ki? Aslında nazarı önlemeye sebep oluyor.Koruyanda ALLAH bunu bildikten sonra takmanın sakıncası neden olsun? O zaman kıyafette koruyor demek şirk olmaz mı?

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nazar boncuğu takmanın dini açıdan caiz olup olmadığı konusundaki tartışmalar, inancın temel ilkeleri ve bu tür nesnelerin nasıl kullanıldığına dair farklı yorumlardan kaynaklanmaktadır. Şirk, Allah’a ortak koşmak anlamına gelir ve İslam’da ciddi bir günah olarak kabul edilir.

     

    Nazar boncuğu takmanın şirk olup olmadığı konusundaki ana argümanlar şunlardır:

     

    Niyet ve İnanç önemlidir

    Eğer kişi, nazar boncuğunun kendi başına koruma sağladığına inanıyorsa, bu bir tür şirktir çünkü korunma ve faydayı sadece Allah’tan beklemek gerekir. Ancak, nazar boncuğunu sadece sembolik bir araç olarak kullanıyor ve koruyanın Allah olduğunu biliyorsa, bu şirk olarak değerlendirilmez.

    Sebeplere Başvurma konusu

    Kıyafet giymek veya paratoner kullanmak, Allah’ın yarattığı doğal sebeplere başvurmak olarak kabul edilir ve dini açıdan bir sakınca teşkil etmez.

    Sonuç olarak, nazar boncuğu takmanın dini açıdan caiz olup olmadığı, kişinin niyetine ve inancına bağlıdır. Eğer kişi, koruyucu olanın sadece Allah olduğunu bilerek ve nazar boncuğunu sembolik bir araç olarak kullanarak takıyorsa, bu şirk olarak değerlendirilmese de takılmasını asla tavsiye etmeyiz.

    Ancak, nazar boncuğunun kendi  koruma sağladığına inanmak, İslam’da kabul edilmeyen bir inançtır.

Cevapla