Paylaş
Naziat suresi 40-41. Ayet tefsiri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Naziat suresi 40-41 ayetlerin açıklaması
SORU:
Naziat suresi 40-41.ayetteki nefsine kotu arzuları yasaklamak ne demektir. Rabbinin huzurunda (hesap vermekten) korkan ve nefsine kötü arzuları yasaklayana gelince, onun barınağı da şüphe yok ki cennetin ta kendisidir.
CEVAP:
Ayet açıklamalarını tefsirden okumak gerekir, parça parça okunduğunda konu bütünlüğü olmaz ve anlaşılmaz.
AYET MEALLERİ:
﴾37-38﴿ Azgınlık yapan ve dünya hayatını ahirete tercih eden kişi;
﴾39﴿ Cehennem işte onun için tek barınaktır.
﴾40-41﴿ Rabbinin huzurunda (hesap vermekten) korkan ve nefsine kötü arzuları yasaklayana gelince, onun barınağı da şüphe yok ki cennetin ta kendisidir.
TEFSİR:
- Rabbinin azamet ve ululuğundan korkan, ilk yaratılışa ve ahiret hayatına kesin olarak inandığı ve bunları bildiği için, hesap gününde Rabbinin huzurunda durmaktan sakınana, ve kendini günahlardan ve haramlardan alıkoyan ve onu helake götüren şehevî arzulardan sakındırana gelince
- Bilinmelidir ki, onun yeri ve makamı, Naîm yurdu olan cennettir. Onun, cennetten başka evi yoktur.
KISACA AÇIKLAMA:
“Artık kim haddi aşarak küfretmiş, dünya hayatını tercih eylemişse, işte muhakkak ki o alevli ateş onun varacağı yerin ta kendisidir.” Büyüklenip, isyan eden ve küfürde isyanda haddi aşan, dünya hayatını din ve ahirete tercih eden, ona hazırlanmayan, onun için amel de yapmayan… İşte onun sonunda varacağı ve kalacağı yer yakıcı ateştir. Çünkü dünya sevgisi her yanlışın başıdır. Ayetin Nazr ve oğlu el-Haris hakkında indiği söylenmiştir. Bununla birlikte dünya hayatını ahirete tercih eden her kâfir için umumidir.
“Ama, kim Rabinin huzurunda (durmaktan) korktu, nefsini hevadan alıkoyduysa, işte muhakkak ki cennet onun varacağı yerin ta kendisidir.” Kim de Allah azze ve celle’nin önünde durmaktan korkar, kıyamet günü Allah’ın onun hakkındaki hükmünden çekinirse, Allah’ın azamet ve celâlini kavrar, nefsini kötülüklerden engeller, masiyet ve arzuladığı haramlara mani olur ve onu Rabbinin itaatine çevirirse, başka yer değil cennet onun varacağı yer ve makam olacaktır. Ayet Mus’ab b. Umeyr ve kardeşi Amir b. Umeyr hakkında inmiştir. Allah’tan korkan ve hevasına uymayan bütün müminler hakkında umumidir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Meali:
34-O güç getirilemiYecek büyük (kıyamet) felâketi geleceği zaman;
35- o gün insan ne için çalışıp çabaladığını hatırlayıp anlar.
36- Cehennem de ortaya çıkıp görebilene görünür.
37-39- Artık kim azıp dünya hayatını seçerek tercih ederse, şüphesiz Cehennem onun varacağı yerdir.
40-41- Kim de Rabbının (yüce) makamından korkar da nefsini havaî
Şeylerden alı koyarsa, şüphesiz ki Cennet onun varacağı yerdir.
TEFSİRİ (40-41)
Rabbının Yüce Makamından Korkanlar
«Kim de Rabbinin (yüce) makamından korkar da nefsini havaî şeylerden alıkoyarsa, şüphesiz ki Cennet onun varacağı yerdir.»
Cennetlik olan kimselerin ise, iyiliklerin, güzelliklerin ve faziletlerin kaynağı sayılan iki ana vasıfları konu ediliyor: Birincisi, Rabbın makamından korkmaları, ikincisi, nefsini imân ve aklının emrine baş eğdirip tehlikeli sınıra geçmemeleridir.
İlim adamları bu cümle üzerinde hayli durmuş ve az farklı yorumlarda bulunmuşlardır ki, biz onları iniş sebebini açıklarken nakletmiş bulunuyor, ancak ilâveten birkaç yoruma daha yer vermekte yarar görüyoruz :
Sehl b. Abdullah et-Tüsterî diyor ki: «Nefsin aşırılık ve gayr-i meşru isteklerini terk etmek Cennet’in anahtarıdır. Çünkü bunda Allah korkusu söz konusudur.»
Ashab-ı Kirâm’dan Abdullah b. Mes’ud (R.A.) diyor ki: «Siz öyle bir zamanda bulunuyorsunuz ki hak ve fazîlet nefsin heva ve hevesinin yularını tutup (meşru çizgide) çekip götürmektedir. Bir zaman gelecek durum tersine dönecek: Nefsin heva ve hevesi hak ve fazileti kendi peşine takıp sürükleyecektir. İşte böyle bir zamandan Allah’a sığınınız.»