Paylaş
Naziat suresi hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
NAZİAT SURESİ
Kuranı kerimin 79. suresi olan Naziat suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Naziat suresi ile ilgili bilgi
Nâzi’ât suresi 46 ayetten meydana gelmiştir. Peygamber efendimize Mekke döneminde iken Cebrail vasıtasıyla nazil olmuştur. Bu sure Nebe’ suresinden sonra, İnfitâr süresinden önce indirilmiştir. Nebe suresi ismini ilk ayetinde yer alan “en-Nâzi’ât” kelimesinden almıştır. Nâzi’ât kelimesinin Türkçe manası ise ruhları çekip alan melektir. Bu surede kıyamet günü ile ilgili haller, Allah’ın birliği, peygamberlik, ölümden sonra insanların tekrar dirilmesi, inanç esasları, Hz. Musa ile firavun kıssası yer alan konulardandır.
Naziat Süresi
Naziat suresi hangi şeylerden söz eder? Naziat suresi konusu
Kur’ân-ı Kerîm’in 79. sûresi
Adını, ilk âyetinde geçen ve “söküp çıkaranlar, çekip çıkaranlar (melekler)” anlamına gelen “nâziât” kelimesinden alır. Buna “Sâhira” ve “Tâmme” sûresi de denir. Mekke’de nazil olmuştur. 46 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, yuvarlak te ve mim harfleridir.
Bu sûrede; kıyamet hakkında bilgi verilir, Allah’a ve âhirete iman telkin edilerek, Hz. Musa’yı yalanlayan Firavun’un akıbetinden ibret alınması istenir; Allah’ın kudretini gösteren delillere işaret edilerek, âhiretin gerçekleşeceği, orada herkesin yaptığının karşılığını göreceği bildirilir.
Sûrede bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Kıyamet, dehşetli bir gündür ve mutlaka gerçekleşecektir. İnsanların Öldükten sonra diriltilmeleri de gerçektir ve bunu yapmak Allah için çok kolaydır (âyet: 1-14).
* Allah Teâlâ, Hz. Musa’yı azgın Fira-vun’u yola getirmek üzere göndermiş fakat o, yalanlayıp karşı gelmiş, tanrılık taslamış; Allah da onu, herkese ders olacak şekilde dünya ve âhiret cezasına çarptırmıştır. Allah’a ve Peygamber’e karşı koyan zalimlerin sonu budur ve bundan ibret almak lâzımdır (15-26).
* Yüce Allah, gökleri yaratmış ve kusursuz işleyen bir sisteme bağlamış; yerküreyi de döşemiş, onda sular ve bitkiler var etmiştir. İşte bütün bunları yapan Allah, İnsanı da yaratmıştır ve onu öldükten sonra da diriltecektir; bu, Allah için çok kolaydır (27-33).
* İnsan, âhirette asıl gerçeği anlayacaktır. O gün, dünya hayatını âhirete tercih edip azan kimseler cehenneme atılacak; Allah’ın huzurunda hesap vermekten korkup kendini kötü arzulardan uzaklaştıranlar ise cennete konulacaktır (34-41).
* Kıyametin vakti ve Hz. Peygamber (s.a.)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Naziat Suresi, Kuran-ı Kerim’in 79. suresidir ve 46 ayetten oluşur. Surenin adı, “düşmanları savurup fırlatanlar” anlamına gelen “Naziat” kelimesinden gelir. Surenin ana teması, kıyametin kopuşu, ahiret hayatı ve insanların hesap vermesi üzerine odaklanır.
Naziat Suresi, kıyametin dehşetini anlatarak insanları ahiret hayatına hazırlamak ve Allah’ın hükümranlığına inanmaya çağırmak amacıyla indirilmiştir. Surenin başında, meleklerin görevleriyle ilgili tasvirler yapılır ve kıyametin kopuşuna dair işaretler anlatılır.
Ayetlerde, insanların dünya hayatında kâfirlik, inkâr ve isyan içinde oldukları, ancak ahirette Allah’ın huzurunda hesap verecekleri ifade edilir. Surenin devamında, cennetin ve cehennemin tasvirleri verilir ve Allah’ın rahmetine sığınma, günahlarından arınma ve doğru yola yönelme çağrısı yapılır.
Naziat Suresi, insanları dünya hayatının geçiciliği ve ahiret hayatının ebedi oluşu konusunda uyandırmak ve Allah’a yönelmelerini sağlamak için uyarılarda bulunur. İnsanların Allah’ın huzurunda hesap vereceklerini hatırlatarak, amellerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgular.
Surenin mesajları arasında kıyametin gerçekleşeceği, ahiret hayatının var olduğu, Allah’ın hükümranlığı ve insanların amellerine göre hesap verecekleri yer alır. Naziat Suresi, imanın önemi, ahiret hayatına hazırlık, Allah’ın hikmeti ve kudreti üzerinde düşünme konularında önemli bir sure olarak kabul edilir.
Naziat Suresi, İslam inancında kıyametin gerçekleşeceğine, ahiret hayatının varlığına ve insanların amellerine göre ebedi hayatlarının şekilleneceğine dair uyarılarda bulunur. İnsanları dünya hayatının geçiciliğine, Allah’a yönelmeye ve iyi ameller işlemeye teşvik eder. Surenin okunması, müminlere ahiret bilincini güçlendirmek, doğru yolda sebat etmek ve Allah’ın rızasını kazanmak için gayret etmek konularında ilham verir.