Nebi ne demektir? Nebi kimdir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Nebi Nedir Kısaca Nebiler kimlerdir?

Nebi, Sözlükte haberci anlamına gelen nebi, dinî bir terim olarak, Allah ile kullan ara­sında elçilik yapan, O’nun emir ve yasakla­rını insanlara haber veren peygamber de­mektir. Çoğulu “enbiyâ”dır. Allah Teâlâ, kullan ile arasında elçilik yapmak üzere bazı kullarını görevlendirir. Bunlara kendi katından vahiy indirir. Arapçada peygam­ber kelimesinin karşılığı olarak nebi keli­mesiyle beraber-Türkçede “resul” şeklin­de telaffuzu yaygın olan- “rasûl” kelimesi de kullanılır. “RasûT’ün sözlük anlamı gön­derilmiş kişi ve elçidir. Çoğulu “rusül”dür. “Mürsel” kelimesi de rasûl anlamında kul­lanılır. Nebi, rasûl ve mürsel kelimeleri terim anlamıyla -tekil ve çoğul olarak-Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadislerde pek çok defa geçer.

Bazı bilginler nebi ve rasûl kavramları arasında kapsam farklılığı bulunmadığı görüşünü benimserken, bazıları da bu iki kavram arasında Özellik-genellik ilişkisi bulunduğunu; nebinin yeni bir kitap ve yeni bir şeriatla gönderilmeyip kendisinden önceki bir peygamberin kitabını ve şeriatını ümmetine bildirmekle görevli peygamber; rasûlün de yeni bir kitap ve yeni bir şeriatla insanlara gönderilen peygamber anlamına geldiğini ileri sürmüşlerdir. Bu ikinci görüşe göre her rasûl nebidir, fakat her nebi rasûl değildir.

Nebi, Allah tarafından gönderilen ve gönderildikleri toplumun iyi ve doğru olanı yapması ve Allah’ın varlığını bildirmek için gelen peygamberlerdir. Nebi, Allah’ın emirlerini ve yasakladıklarını insanlara ulaştıran tüm peygamberlere bu unvan verilebilir. Ayrıca nebiler kendilerinden önce gönderilen kitapları açıklamakla birlikte tüm insanların kötü yola sapmaları ve cahiliyete düşmemeleri için çaba gösterirler. Örneğin Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Muhammed, Hz. Süleyman, Hz. İsmail gibi.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2022-05-31T21:30:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nebi; Allah tarafından gönderilen ve gönderildikleri toplumun iyi ve doğru olanı yapması ve Allah’ın varlığını bildirmek için gelen peygamberlerdir. Nebi, Allah’ın emirlerini ve yasakladıklarını insanlara ulaştıran tüm peygamberlere bu unvan verilebilir.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nebi Ne Demek? Kısaca Nebi Hakkında Bilgi

    Nebi, Arapça kökenli bir kelime olup “haber veren” anlamına gelir ve yüksek olmak ve haber vermek anlamındaki “n-b-e” kökünden türemiştir. Sözlükte ayrıca yüksek ve düz olmayan yer, çok ve geniş yol anlamlarına da gelir. Dinî bir terim olarak, Allah’ın dini kurallarını, emir ve yasaklarını, öğüt ve tavsiyelerini insanlara bildirmesi için görevlendirdiği insanlara denir. Bu insanlara peygamber, nebî dendiği gibi resul ve mürsel (elçi) de denir.

    İslam bilginleri, resul ile nebi arasında fark olduğunu, yeni bir kitap ve yeni bir şeriatla gönderilen peygamberlere resul-mürsel, yeni bir kitap ve yeni bir şeriatla göndermeyip, önceki bir resulün kitap ve şeriatını tebliğ etmekle görevli peygamberlere ise nebi dendiğini söylemişlerdir. Ancak Kur’ân’da böyle bir ayrım bulunmamakta, aksine nebilere kitap, hüküm, hikmet verildiği ve vahyedildiği bildirilmektedir.

    Kur’an’da Nebilere Dair Ayetler:

    Bakara Suresi 213. Ayet: “İnsanlar bir tek ümmet idi. Allah, nebileri müjdeciler ve uyarıcılar olarak gönderdi, anlaşmazlığa düştükleri konularda insanlar arasında hükmetsinler diye, O nebilerle beraber gerçekleri içinde taşıyan kitap indirdi…”
    Âl-i İmrân Suresi 81. Ayet: “Allah, nebilerden şöyle söz almıştı: Bakın size kitap ve hikmet verdim, sonra yanınızda bulunan kitapları doğrulayıcı bir rasûl geldiğinde ona mutlaka inanacak ve ona mutlaka yardım edeceksiniz…”
    Nisâ Suresi 163-164. Ayetler: “Nuh’a ve ondan sonra gelen nebîlere vahyettiğimiz gibi (Ey Muhammed!) sana da vahyettik. Nitekim İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakub’a, torunlarına, İsâ’ya, Eyyub’a, Yunus’a, Harun’a, Süleyman’a da vahyetmiş ve Dâvûd’a Zebur vermiştik. Daha önce sana anlattığımız ve sana anlatmadığımız elçilere (resul) de vahyetmiştik.”
    Hac Suresi 52. Ayet: “Senden önce hiçbir nebi ve resul göndermedik ki, o bir şey arzu ettiği zaman şeytan, onun arzusu içerisine mutlaka (bir düşünce) atmış olmasın…”
    Hadislerde Nebiler:

    Peygamberimiz (s.a.v) Ebû Zerri’l-Gifârî’ye, “Nebilerin evveli hangisidir?” sorusuna “Âdem’dir” cevabını vermiştir. “O nebî mi idi?” diye sorulduğunda, “Evet, nebi idi” cevabını vermiştir. Ayrıca nebilerin sayısını 124.000 olarak, resullerin sayısını ise 315 olarak belirtmiştir (Ahmed, V/178-179).
    Kur’ân’da ve hadislerde nebilerle ilgili bu açıklamalar, resul ve nebi kelimelerinin çoğu zaman ortak vasıflara sahip olduğunu, kitap, hikmet, nübüvvet ve hüküm verilmesi, vahyedilmesi, uyarıcı ve müjdeciler olarak gönderilmiş olmaları ve mücrimlerin düşmanlığına maruz kalmaları gibi özellikleri içerdiğini göstermektedir.

Cevapla