Necaset şüphesi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Elbise ve eşyada necaset şüphesi

Necaset suphesi

Selamun Aleykum hocam ben 2 gün önce lavabodaydım işyerindeyken cumartesi günü ve ibrik lavaboya düştü ıslandı bende dedim ki pazartesi gelip su tutup yıkayacağım düşen yerine pazartesi unuttum ve lavaboya gittim sonra çıkınca aklıma geldi o elle ibriği tuttum ve elbiselerimi çektim şuan elbiselerim necis mi hocam çok vesvese ediyorum cevap verirseniz sevinirim

CEVAP:

Aleyküm Selam,

Bu tür durumlarda İslam fıkhı genellikle kolaylığı ve vesveseden uzak durmayı öğütler. Şüphenin olduğu ve kesin olarak necasetin bulaştığı bilinmediği durumlarda, eşyanın temiz olduğu kabul edilir. İbrik lavaboya düştüğünde, eğer lavaboda açık bir şekilde necaset (yani idrar, dışkı gibi kirli bir şey) yoksa, sadece ıslanmış olması onun necis olduğunu göstermez. Dolayısıyla elbiselerin de necis olmuş sayılmaz.

Vesvese, dini ibadetleri zorlaştıran ve insana gereksiz bir yük getiren bir durumdur. Bu sebeple, kesin bir necaset bilgisi olmadıkça necaset hükmü vermek gerekmez. Kendinizi bu tür şüphelerden korumaya çalışın ve bu konuda daha rahat olun. Allah, kullarına kolaylık diler ve vesveseye kapılmamamızı ister.

Elbiselerinizi necis saymanıza gerek yoktur ve bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer bu tür şüpheler devam ediyorsa, kendi içinizde “Kesin bir şekilde necaset görmedikçe, eşya temizdir” ilkesini hatırlatarak bu tür düşünceleri zihninizden uzaklaştırmaya çalışın.

BENZER KONULAR:

Necaset nedir? İslamda necaset kaça ayrılır

İslâm’da temizlik ve taharet

Answers ( 11 )

    2
    2021-11-15T22:54:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Elbisenin veya bedenin necis olabilmesi için kesin bir şekilde emin olmanız gerekmektedir. Hanefi mezhebine göre avuç içi kadar olan necaset affedilmiştir. Fakat bu gibi durumlarda daha dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü namaz gibi dinin direği olan bir ibadet necis bir kıyafet veya necis bir nedenle yerine getirilmiş olmaz.

    En iyi cevap
    1
    2022-05-26T14:29:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şüpheyle necaset hükmü verilir mi?

    Selamun aleyküm namaza başladığımdan beri necaset konusunda çok vesveseliyim. Ancak özellikle bu konuda yardıma ihtiyacım var. Uzun zamandır ya necisse diye telefonuma ıslak elle dokunamıyorum. Ben önceleri taharete çok dikkat eden biri değildim, küçük abdestten sonra su kullanmadan sadece tuvalet kağıdıyla silip çıktığım olurdu. Ben daha sonrasında o bölgeye nemli elle dokunup telefonuma dokunmuş olabilirim böyle bir ihtimal var. Ancak böyle bir şey yaptığımı tam hatırlamıyorum emin değilim. Böyle bir durumda şüpheyle necaset hükmü verilir mi telefonum necis midir?

    1
    2024-11-01T23:06:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şüphe ile hareket etmek demek kişide vesvese var demektir. Bir eşyanın necis olabilmesi için koku ve renk bulaşmış olması gerekir. Eğer bu ikisi yok ise bu eşya necis değil demektir.

    Sevgili kardeşim;

    Bu şekilde düşünmeye devam ettiğin müddetçe sende vesvese bitmez. Vesvesenin bitmesini istiyor isen kafandan bu düşünceleri atman gerekir.

    1
    2024-11-01T23:07:16+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam Merhaba
    sürekli necaset konusunda şüpheye düşüyorum?

    necasetin bulaşıp bulaşmadığında şüpheye düşen ne yapar?

    şüphe ettiği şeyi pismi kabul eder temizmi kabul eder.

    mesela yeni bir şey aldık telefon olsun üzertinde necaset görmüyorsak temiz. bunda şüpheye düşmüyorum.
    ama çeşmeden su sıçradımı sıçramadımı, sıçrayan pis su mu temiz su mu? Kesin bilsem yıkarım ama kesinde bilmiyorum ihtimalde var

    yada
    kanayan bir yerimizi elimizde sildik elimiz kan oldu. o an elimiz kıyafetimize çarptı. görünürde bir şey yok ama değdi necis mi değil mi şüphe?

    yüzümden oluşan egzama akıntısını necis kabul ettiğimi varsayıyorum. yataktan kalkınca yastığımda ağız suyu ıslaklığı oluyor. bu ıslaklığa bıyık kısmımda bulunan egzama doğrudan ağız suyunun akışı doğrultusunda değil. ama yastık ıslandıktan sonra ben yatakta gece dönerken ıslak kısma egzama akıntısına değerek o akıntıyı necis yapma ihtimali var. ama eminde değilim. sabah kalktığımda yastıkta oluşan akıntıya elim değerse elimde ıslanırsa elim necis mi?

    yada gece sivilce patladı irin çıktı diyelim. biz uykuda dönerken yastıktan saçımıza vs sürülme ihtimali var. bu durumda şüphe var gene başımızı yıkamamız gereklimi

    sorunun özeti sürekli şüpheye düşen şüphelerine itibar eder mi? yoksa yüzdeyüz bilmekmi gerekli?

    banyoda idrar yapmak vesveseye neden oluyor ama banyoda pislik temizliyoruz en azından özel bölgemizin pis olduğu durumda banyoda yıkadık üzerimizden akan sular pis ve üstümüz temizlendi. sonrasında yerde bulunan su azda olsa birikerek gidiyor yada işte yıkayacağız banyoyu az suya necaset düşerse pis olur kuralına göre sürekli biriken su necis nasıl temizlenecek? üzerimize sıçrayanlar necis mi?

    bazen kendi kendime diyorum ki nasıl olsa kesin bilmiyorsun aldırma. bu defa sonradan aldırmayıp nereye temas ettiysem yıkamak silmek zorunda kalıyorum.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhaba,

    Necaset konusunda yaşadığınız vesveseleri anlıyorum, bu tür şüpheler özellikle temizlik konularında sıkça yaşanabiliyor. Şüphelerinizi azaltmak ve ibadetlerinizi daha huzurlu bir şekilde yerine getirebilmek adına bazı temel ilkeleri hatırlatmak istiyorum.

    1. Şüpheye İtibar Edilmez: İslam fıkhında genel bir kural vardır: “Şüphe, kesin olanı bozamaz.” Yani, bir şeyin temiz olup olmadığından kesin olarak emin değilseniz, o şeyi temiz kabul edersiniz. Sadece kesin bilgiye dayalı olarak hareket etmek esastır. Şüphelerinize itibar etmek sizi sürekli bir kısır döngüye sokabilir ve ibadetlerinizi zorlaştırabilir.

    2. Temizlikte Asıl Olan Temizliktir: Mesela, yeni aldığınız bir telefon ya da bir eşya üzerinde necaset görmüyorsanız temiz kabul edilir. Eğer üzerine necaset bulaşıp bulaşmadığını bilmiyorsanız, temiz kabul etmelisiniz. Necasetin bulaştığını sadece net bir şekilde görerek ya da kesin olarak bilerek kabul edebiliriz. Aksi takdirde, şüphe durumunda temiz kabul edilir.

    3. Sıçrayan Sular: Çeşmeden sıçrayan suyun temiz mi necis mi olduğundan şüphe ediyorsanız, bu suyu temiz kabul etmeniz gerekir. Eğer sıçrayan suyun necis olduğunu kesin olarak bilmiyorsanız, temiz kabul edilir. Şüphe, temizlik durumunu bozmaz.

    4. Kan ve Egzama Durumları: Kanama durumu veya egzama akıntısı gibi durumlarda, bu necasetin başka bir yere bulaşıp bulaşmadığından şüphe ediyorsanız, yine şüpheye itibar etmemeniz gerekir. Eğer kıyafetinizde ya da başka bir yerde kan izi yoksa, o yer temiz kabul edilir. Aynı şekilde, yastığınızdaki ıslaklık ya da sivilce patlaması durumunda da kesin bir necaset olmadıkça temiz kabul edilir.

    5. Banyodaki Vesvese: Banyo yaparken oluşan su birikintileri veya su sıçramaları konusunda da aynı ilke geçerlidir. Eğer bu suyun necis olduğuna dair kesin bir bilginiz yoksa, bu su temiz kabul edilir. Banyo sırasında özel bölgenizi temizlerken üzerinizden akan su, sizi temizleyen sudur ve necis değildir. Bu tür durumlarda suyun birikmesi ya da sıçraması konusunda vesveseye kapılmadan temiz kabul etmelisiniz.

    6. Vesveselere Karşı Tavır: Vesvese şeytanın insanı ibadetlerden uzaklaştırmak için kullandığı bir araçtır. Şeytan sizi sürekli şüpheye düşürerek ibadetlerinizi zorlaştırmaya çalışır. Bu yüzden vesveseleri dikkate almamanız ve ibadetlerinizi daha rahat bir şekilde yerine getirmeniz çok önemlidir. Şeytanın vesveselerine karşı güçlü durmak ve sürekli olarak “şüpheye itibar edilmez” ilkesini hatırlamak bu konuda size yardımcı olacaktır.

    Sonuç olarak, İslam dininde temizlik ve necaset konularında şüpheye düşen kişi, şüphesine itibar etmemeli ve kesin bilgiye dayanarak hareket etmelidir. Eğer necasetin bulaştığını kesin olarak bilmiyorsanız, o yer temiz kabul edilmelidir. Vesveselerinizi dikkate almayarak ibadetlerinizi kolaylaştırabilir ve daha huzurlu bir şekilde yerine getirebilirsiniz.

    Eğer bu konuda başka sorularınız olursa ya da daha detaylı konuşmak isterseniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

  2. Name avatarı
    1
    2024-11-03T08:43:32+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam iç çamaşırımı çıkartırken ayağımda ıslaklık hissettim. O bölgemde ıslaklık yoktu vesvesedir diyip aldırmadım. Dedim iç çamaşırımı kontrol edeyim kontrol ettim mezi akıntısı olmuş. Mezi kuruyunca azda olsa yapışkanımsı bi lekesi oluyor gözlemediğim kadarıyla, Halıyı ayrıntılı kontrol ettim ama krem rengi olduğu için en ufak bir belirti göremiyorum. Ama içim içimi yiyor o bölgeye basamıyorum. Şimdi ben bu halıyı pis mi kabul edeceğim temiz mi?
    İhtimal var ki akıntı direk ayağıma düşmüştür
    İhtimal varki akıntının sünen kısmı ayağımda hissedilmiştir.
    1- Halı temiz ni kabul edilecek pis mi?

    2- Halıyı temiz olarak kabul edersem. Ama halıda o kısımda necaset varsa ıslak ayakla basılsa tüm eve yayılmaz mı?

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu tür durumlarda vesvese ile başa çıkmanın en iyi yolu, İslam’ın temizlik konusundaki genel ilkelerine bağlı kalmak ve vesveselere teslim olmamaktır. Bu tür konularda dinimiz bize kolaylık sağlamıştır ve gereksiz yere zorlaştırmamayı emreder. Sorularınıza gelirsek:

    Halı temiz mi kabul edilecek pis mi?
    Halıyı temiz kabul etmeniz gerekmektedir. Mezi akıntısı konusunda ihtimaller ve belirsizlikler varsa, bu belirsizlikler temizlik hükmünü değiştirmez. Necasetin varlığına dair kesin bir bilgi olmadıkça, halıyı temiz kabul etmelisiniz. İslam’da bir şeyin necis olup olmadığı konusunda kesin bilgi ve gözle görülür bir durum olmadıkça o şey temiz kabul edilir.

    Halının temiz kabul edilmesi durumunda, ıslak ayakla basıldığında eve yayılır mı?
    Halıyı temiz kabul ettiğiniz sürece, ıslak ayakla basmanız necasetin yayılması anlamına gelmez. Şüphe ve vesvese durumunda temizliği esas almalı ve necasetin olmadığını kabul etmelisiniz. Aksi takdirde hayatınızı gereksiz yere zorlaştırmış olursunuz. Bu yüzden eve yayılma gibi bir durum söz konusu değildir.

    Özetle, halıyı temiz kabul etmeniz, vesveselere karşı en doğru yaklaşımdır. Necasetin kesin olmadığı durumlarda, şüpheye düşmeden temizliği esas alarak davranmak dinimizin önerdiği yaklaşımdır. Vesveselerle mücadele etmek için Allah’a dua ederek, bu tür durumlarda fazla düşünmekten kaçınmaya çalışmanız iyi olacaktır.

  4. Soru avatarı
    1
    2024-11-03T16:46:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam Allah Razı Olsun birçok soru işaretimi giderdiniz.
    Çok uzun zamandır kafama takılan bir soru daha var. Aldırmıyorum ama hep aklımda buda çıkmıyor
    Petrol Cami vs tuvalete gittik. İğne ucu şeklinde sıçrayan idrar damlalarının karıştığı suya basıp geçiyoruz. Bu suda haliyle necis oluyor. Beni zorlayan nokta bu durumda cürmü olmayan yaş necaset ancak yıkamakla temizleniyor yada altına kül toprak vs yapışıp yere sürtmekle temizlenir diye okudum.

    İyi biliyoruz ki böyle bir suya basıp geçtik.
    Ayağımızda beton zeminde kurudu.
    Arabaya bindik ayağımız kuru Daha sonra ıslak bir su birikintisine basıp 10 15 adım kadar mesafede işimi görüp geri tekrar aracın yanına geldim aklıma bu geldi ayakkabımın altına baktım kum vs yapışmış çok hafif yere sürttüm araca bindim sonra araç gaz pedalı vs ıslandı necis oldu. (Kesin bilinen ayakkabı pis, şüphem temizlendimi bilmiyorum)

    Yıkamak gerekir mi? ( araca önem verdiğimden değil buradan sürekli ayağımla pislik yayılmasından rahatsız oluyorum)

    Ayağımızdan sonra ayağımız her ıslakken bastığımız zaman farklı ayakkabılarımızda necis mi olur?
    Yada kapı eşiğini ıslak mendille sildik elimiz necis mi?
    Bu ayakkabılarla geri apartman içerisinde iş yerimizde markette manavda vs yürüyoruz ayaklarımız ıslakken bastığımız yerler necis mi?

    Bu yüzden umumi wc kullanamıyorum.

  5. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Öncelikle Allah sizden de razı olsun, huzur ve gönül rahatlığı bulmanıza vesile olabildiysem ne mutlu bana. Anladığım kadarıyla, günlük yaşantınızda necasetle ilgili konularda vesvese yaşıyorsunuz ve bu, özellikle umumi tuvalet kullanımında ve sonrasında sizi zorlayan bir durum oluşturuyor. Vesvesenin, insanı dinin özünden uzaklaştırarak zor bir noktaya sürüklediğini ve ibadetlerde rahatlığı ortadan kaldırdığını biliyoruz. Bu gibi durumlarda İslam, kolaylaştırıcı bir yol sunar ve vesveseden sakınmamızı öğütler.

    İslam fıkhında, şüpheye dayalı durumlarda vesveseye kapılmamamız gerektiği, sağlam bilgi ve kesinlik olmadan “necis” hükmü vermememiz önerilir. Şimdi sizin senaryonuzu ele alalım:

    İdrar Sıçraması ve Yerdeki Islaklıklar: Umumi tuvaletlerde idrar sıçraması gibi durumlar olabilir, ancak bu tür yerlerdeki ıslak zemine bastığınızda ayakkabınızın necis olduğuna kesin bilgi olmadan kanaat getirmemelisiniz. Islaklığın idrar içerip içermediğinden emin değilseniz, bunu temiz saymak en sağlıklı yaklaşımdır. Çünkü kesin olarak pis olduğuna dair bilgimiz yoksa, temiz kabul edilir.

    Kuruma ile Temizlenme: İslam’a göre, yere sıçrayan veya az miktarda bulaşan necasetler, zamanla kuruyup gitmekle veya toz-toprak ile aşındığında temizlenmiş sayılır. Cürmü olmayan yaş necaset, eğer yere sürtülmüş, kurumuş veya toprakla aşındırılmışsa, ayakkabı temiz sayılır. Bu durumda ayakkabınızdan yere veya başka bir yere necaset bulaşmamış kabul edilir.

    Islak Yüzeylere Basmak: Ayakkabınız kuru bir durumda iken herhangi bir ıslak yüzeye bastığınızda, önceden bulaşan bir necasetin tekrar ıslaklık yoluyla aktif hale gelip yayılması söz konusu olmaz. Fıkhen, bu durumda ayakkabınızın tekrar necis olduğunu düşünmenize gerek yoktur. Ayakkabınız temiz kabul edilir ve necis hükmü verilmez. Bu yüzden, arabanın gaz pedalına veya kapı eşiğine, ıslak mendille silerken elinize de necis bulaşmaz.

    Umumi Tuvaletlerde Vesvese Konusu: Umumi tuvaletler gibi yerlerde şüpheli durumlarda daha dikkatli davranma eğilimindeyiz, ancak burada vesveseden korunmak önemlidir. Fıkıh, “Şüpheye dayalı durumlarda vesveseden sakının” diye nasihat eder. Kesin olarak necasetin olduğunu bilmediğimiz yerde, eşyalarımızı ve ayağımızı temiz kabul edebiliriz. Kendi akıl sağlığınız ve huzurunuz için de bu yaklaşımı benimsemekte fayda var.

    Sonuç olarak, bu tür yerlerde ayakkabınızın veya ayağınızın temiz olduğunu düşünerek hareket edebilirsiniz. Şüpheye kapılmadan, kesin bilgi olmadan kendinizi bu tür konularla zorlamamanız, dini rahatlıkla yaşamanız için önemlidir.

  6. Name avatarı
    0
    2024-11-10T18:39:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam traş olurken kanama oldu 30 dk sonra duş aldım silindim çıktım.Yıkandım çıktım 2 saat sonra yüzümde kanayan yerlerde kan lekesi olduğunu farkettim. Silindiğim havluda leke yoktu. Kan suyla birleşip havluyu necis yapmışmıdır? Yada üzerimden akan sular necis olup tekrar yıkanmam gerekir mi?

  7. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam hukukuna göre, kan necis olarak kabul edilir ama küçük miktarlardaki kanın kişiyi veya eşyayı necis yapıp yapmadığı konusunda bazı esneklikler vardır.

    Kanamanın durduğunu düşündükten sonra duş aldıysanız, suyun kanı temizlemiş olması muhtemeldir. Havluda kan lekesi olmadığına göre, bu da kanın suyla temizlendiğini gösteriyor olabilir. Kanın kalıntıları, gözle görünmeyen miktarlarda kaldıysa bu durumda büyük olasılıkla sizin üzerinizden akan sular necis olmaz ve tekrar yıkanmanıza gerek yoktur.

  8. Name avatarı
    0
    2024-11-10T23:05:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam kanamanın durduğunu düşündükten sonra yıkandım. Yüzümede baktım kan yoktu varsada farkına varmadım.
    Burun köküne jilet değdi iğne ucu kadar kesikten 2 toplu iğne ucu kadar akmıştı.
    En kötü ihtimalle kan kurudu suda çözmedi kaldı öyle. Ama öyle olsada aceleylede olsa baktığımda görürdüm. Ama bu defa da havluyu necis kabul ettim havlu necisse astığım yer temas ettiğim yerler ellerimin değdiği yerler necis düşüncesi geliyor beni çıkmaza sokuyor.
    Diğer ihtimal
    Duştan çıktım kontrol ettim yüzümde birşey yoktu. Silinirken havlu tahriş etti tekrar kanadı. Bende sonradan farkında vardım. Ama böyle olsada havluda leke olurdu yada anlık çökerek sildim varsayıyorum havlu kirlenmedi ama tahriş etti kan sonradan çıktı Bu durumda havluda leke görmediğim için havlu temiz o zaman havlu temizse değdiği yerler ellerimin değdiği yerler necis değil

Cevapla