Paylaş
Necaset temizliği
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Necaset temizlik
Öncelikle selamün aleyküm. Sorularım biraz garip olabilir ama çıkış yolu bulamadığını hissettiğim için soruyorum. Olabildiğince açık bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Öncelikle baştan başlayarak anlatmak istiyorum.
Birincisi ben şafiiyim ve vesveseli bir insanım. Bunun için psikiyatriye bile gittim. Necaset konusunda takıntılarım oldu. Mesela istemeden tuvalette çok duruyorum. Bundan dolayı da üşütmeden dolayı sanırım sürekli çişim geliyor. Bazen kaçırıyor gibi hissediyorum. Ben de dedim ki bu sürekli oluyorsa sonuçta özür sayılır. Necaseti temizlememe gerek olmaz. Ama fark ettim ki tuvaletten çıktıktan sonra- sıklıkla – kaçırdığımı hissetmesem de aradan bir buçuk iki saat geçince kaçırıyor gibi hissediyorum ve ıslaklığı görüyorum da. Bu sefer de kafamda şöyle bir soru oluştu. O zaman demek ki ben bir saatte bir, sürekli tuvalete gitsem kaçırmayacağım ve bu özür sayılmayacak. Belki de beklediğim zaman oluyordur bu durum. Yani sonuçta beklediğimden dolayı oluyorsa kasıtlı sayılır. Kasıtlı sayılır ise özür olmayabilir.Ama daha önce bahsettiğim gibi vesvesem var ve istemeden tuvalette çok kalıyorum. Şuan halihazırda iki saatte bir gitmeye çalışıyorum ve bu inanılmaz vaktimi alıyor. Bir saatte bir tuvalete gitsem günüm çekilmez hale gelir. Daha da hastalanırım üstelik. Kendimi sürekli suya ve soğuğa maruz bıraktığım için. Bundan dolayı sürekli tuvalete gidesim de gelmiyor. Sonuç olarak bu sefer şey diyorum bana kasıtlı gibi geldiği için o zaman özür sayılmaz üstünü değişmen gerek. Sürekli üstümü değişince de haliyle ailem sıkıntı etti bu durumu. Beni de çok zorluyor. Şimdi sormak istediğim çişi tutamamak da bir hastalık mıdır? Yani daha doğrusu aradan saatler de geçse sıkışık da olsam tutamamak hastalık sayıldığı için özür sebebi olur mu?
İkincisi: namazı hiç bırakmak istemiyorum bunun için baya araştırdım çıkış yolu için. malikilerde necasetin namaza mani olmadığı bir kısım görüş olduğunu öğrendim. Diyelim ki zorlandığım için bu konuda malikiileri taklit ettim ve üstümü değişmedim sürekli. Benim ailem şafii. Şimdi benim necasetli elbisem bir yere oturunca ya da işte değince ben malikilere uyduğum için sıkıntı olmuyor ya ben yine de namaz kılabilirim. Ama ailem için bu geçerli mi? Yani benim kirlettiğim , necaset bulaştırdığım yerden onlara necaset bulaşır mı? Çünkü şafiilerde necaset namaza engel. Bundan dolayı her yer kirli geliyor bana. Onların namazı benim yüzümden kabul olmuyor gibi. Sonuçta bana helal sayılan onlar için Necis. Lütfen bana bir çıkış yolu gösterin.
CEVAP:
- Necaset temizliğinde “kaçırma hissi” şayet ıslaklık görülmüyorsa vesvesedir ve özür sayılmaz. Siz iyice istibra yaptıktan sonra su ile yıkanın ve aldırman-yın.
- Maliki mezhebi taklit edilebilir. Şunu unutmayın ki şafii mezhebinde de çıkış yolu vardır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Necâset, İslam hukukunda safsızlıklara atıfta bulunur ve necâsetten arınma, ritüel saflığı korumanın önemli bir yönüdür. Necasetten arındırma işlemi, söz konusu necasetin cinsine göre değişir.
Küçük safsızlıklar için (idrar, dışkı veya kan gibi), genel kural, kirlilik tamamen giderilene kadar etkilenen bölgeyi suyla yıkamaktır. Bu, tipik olarak, alanın durulanmasını ve hiçbir safsızlık izinin kalmamasını sağlamayı içerir.
Meni akıntısı (cenabe) veya adet görme gibi büyük kirlilikler durumunda, “gusül” olarak bilinen ritüel bir banyo gerekir. Gusül, kendini arındırmak niyetiyle başlayarak tüm vücudu belirli bir şekilde yıkamayı ve ardından vücudun tamamen yıkanmasını içerir.
Necasetten arınmak için özel prosedürlerin, İslam’daki yorumlara ve düşünce okullarına göre değişebileceğini not etmek önemlidir. Bu nedenle, karşılaşabileceğiniz belirli durumlar hakkında ayrıntılı rehberlik için bilgili bilim adamlarına danışmanız veya güvenilir İslami kaynaklara başvurmanız önerilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Necaset temizliği
Hocam benim necaset temizlerken ayağıma su geldi. Ben bu ayağımla evin zemininde yürüdüm. O zaman temizlemeyi unuttum. Şu an ben bu zemini temizlerken ıslak bez ile sildiğimde elim necis olur mu? Zemini birkaç kez sileceğimde her seferinde elimi yıkamam gerekir mi? Yoksa birkaç bezi en başta sıkıp sonrasında aynı elimle silebilir miyim?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Necaset temizliği konusunda İslam’da genel kural, necasetin gözle görülür ya da hissedilir bir şekilde olmasıdır. Eğer necaset kuru bir yere bulaştıysa ve su ya da başka bir ıslaklık bu necaseti yaymadıysa, oranın necis olup olmadığından şüphe etmek gerekmez.
Durumunuza gelecek olursak:
Necasetin yayılması: Ayağınıza su geldiğinde bu su necis ise ve zemin bu necaseti emdiyse, o zaman o bölge necis sayılabilir. Ancak, kuru bir bölgeye bulaşan necasetin yayılmadığını ve o bölgenin necis olmadığını varsayabiliriz.
Temizlik yaparken elinize necaset geçmesi: Eğer zemindeki necaset gözle görülür veya hissedilir bir şekilde yoksa ve ıslak bezle silme işlemi yapıyorsanız, elinize necaset bulaşmayacaktır. Islattığınız bezle zemini silerken, aynı bezi kullanarak birkaç defa silebilirsiniz. Her bez değiştirdiğinizde elinizi yıkamanıza gerek yoktur, ancak bezinizi her seferinde temiz suyla iyice sıkmanız iyi olur.
Tedbir açısından: Necaset yayılma durumu varsa, zemini sildikten sonra elinizi yıkamak tedbir açısından faydalı olabilir. Ancak, necasetin bulaştığından emin değilseniz, sürekli el yıkamak zorunda değilsiniz.
Özetle, eğer zemin kuruysa ve necaset izi görünmüyorsa, ıslak bezle temizlerken elinize necaset bulaşması olası değildir. Aynı bezle silmeye devam edebilirsiniz ve elinizi her seferinde yıkamanız gerekmez.