Paylaş
Necaset vesvesesi
Question
Temizlik vesvesesi nedir nasıl kurtulurum
Eski nişanlımın ve ailesinin dokunduğu hiçbir yere elleyemiyorum. Necismiş ve pismiş gibi düşünüyorum. Herşeyi yıkıyorum siliyorum. Günde 5 kere banyo yapıyorum. Lütfen yardım edin. Kuru necaset bulaşırmı? Necis mi hatırlamıyorum. Allah beni affetmeyecek diye düşünüyorum. Kendimi harap ediyorum.
Kuru necaset bulaşmaz. Necaset vesvesesi diğer bir adı ile temizlik vesvesesi ciddi bir hastalıktır mutlaka doktora gidip tedavi olmanız gerekir. Tedavi edilmeyen temizlik vesvesesi insanı hayatından soğutur yaşam kalitesini düşürür normal bir hayat yaşamasını engeller.
Bunun çaresi bu işin ehli olan alimlerin ve doktorların tavsiyelerini dinleyip amel etmektir. Tavsiye eden başka herhangi bir ilacı olmayan Bu hastalık tamamen insanın kendi iradesiyle bırakabileceği bir tür hastalıktır.
temizlik vesvesesinden nasıl kurtulurum
Öncelikle tıbben tamam denene kadar tedavi olacaksınız. Tedavi olmazsanız vebale girersiniz.
BENZER KONULAR:
Answers ( 19 )
Necaset vesvesesi ciddi bir hastalıktır çünkü bu vesveseye kapılan kişi kendini huzursuz olur ailesini çevresini de huzursuz eder
Her şeyin necis olduğu düşüncesi psikolojik bir rahatsızlıktır bunun çaresi korkulan şeyin üzerine gitmektir
Necaset vesvesesi
Vesveseliyim. Köpeğe elledik köpeğe elledikten sonra elimiz mesela kaba, musluğa, beze, telefonumuza değdi , vücutta bir yer kaşındı orayı kaşıdık vs. bu elimizin gittiği yerleridemi 1 kez topraklı su 6 kez su ile yıkayacağız yoksa 1 defa ıslatacakmıyız. Rahatsız ettiğim için özür dilerim.
İyi günler benim sorumda takıntı vesvese necasetle ilgili bu durum beni çok üzüyor israfa özellikle su israfına sebep oluyor
Takıntı ve vesvese bir hastalıktır. İsraf etmek ise haramdır. Bu vesveseyi mutlak ölçüde yenmeniz gerekmektedir. Bu konuda gerekirse tıbbi bir destek almanızı tavsiye ederim sizlere.
Necaset vesvesesi
Selamın aleyküm hocam ben de çok necaset vesvesesi var Hocam şimdi benim evimde necaset varsa bu evin yerlerini yani parkelerini işte kapıları işte buraları kaç defa silmek gerekiyor Hocam birde salonda koltuğum var ama üzerinde örtüm var koltuğa necis geçmişmidir selametle
Aleyküm selam hoca değilim ama referansını Kurandan ve hadisten al eğer Kuranda veya hadiste kirli diyorsa temizlersin sadece kirli olan yeri temizle kardeşim hepsini temizlemek şart değil diye biliyorum
Necaset vesvesesi
Iyi günler. Benim saçıma necaset bulaştı. Saçımı yıkarken döktüğüm sular ayağıma ve üzerime sıçradı. Necaset sayılır mı.
Vücudunuzun bir bölgesinde bulunan necaseti su ile temizlediğiniz zaman su alıp gidiyor vücuda yapışmıyor ise temizlenmiş demektir bu necaset.
selamün aleyküm hocam ben necaset konusunda çok vesveseliyim bu konu hakkındaki soru ve cevaplarınızı daha önce okudum fakat tatmin olamadım yada kendi problemimle alakalı bir soru ve cevap bulamadım ne yapsam olmuyor ellerimi çok yıkıyorum rüyalanıp banyoya girince 2-3 saat banyoda kendimi temizliyorum acaba necaset gitmemiştir diye. mesleğimden dolayı rüyalandığım vakitler hemen temizlenme şansım olmuyor temizleninceye kadar geçen vakitlerde bazen elim necis olan bölgeye değiyor kurudan kuruya necasetin bulaşmadığını da biliyorum ama bazen yaş olduğu zaman da elim o bölgeye değiyor elime bulaştığını görmüyorum fakat yine çok rahatsız oluyorum hâl böyleyken ya şuraya ya buraya bulaştırdıysam korkusu oluyo ve kapı kollarına çeşmelere vb. yerlere dokunmuyorum ve daha önceki dokunduğum bu gibi nesnelere necaset bulaştırdıysam diye dokunamıyorum. bunalıma giriyorum hayatım benim için çok zorlaşıyor, çok çaresizim lütfen bir cevap verin.
Ve aleyküm selam ve rahmetullah. Söze şu şekilde başlamalıyım; “acaba” diye başlayan soruların tamamı vesvesedir. Vesvesenin çözümü de bellidir. Kişi kalbinden, aklından, zihninden vesveseyi atmadığı müddetçe bu “acabalar” asla bitmeyecektir.
Sevgili kardeşim; meni necistir. İhtilam olduğunuz zaman veya zevkle meni çıktığı anda vakit kaybetmeden gusül abdesti almalısınız. Çünkü bir namaz vakti çıkacak kadar cünüp kalmak dinen caiz değildir. Soruya cevap verirsek; meniye el ile temas edildiği zaman bu temas edilen uzvun yıkanması gerekir. Elinize necaset bulaşmamış ise eliniz necis olmaz. Kalbinizi mutmain etmeniz için mutlaka avret bölgenizi temizlemeniz gerekir.
Vesvese
Hocam iyi günler. Benim bir sıkıntım var. Yıllardır çekiyorum. Ben de necaset vesvesesi var. Ama artık çok arttı. Dayanılmaz başedilmez hale geldi. Namazları yetiştirememe hatta bu yüzden bazen yapamama noktasına getirdi. O kadar örneği varki hangisini anlatayım. Banyo yapmak tuvalete gitmek bir işkence. Evdekilere de çok sıkıntı çıkarıyorum. Ayaklarını temiz kabul etmiyorum tuvalete falan gittikleri için ayaklarının değdiği yerlere dokunamıyorum. Ve bana ayakları değdiğinde çok sıkıntı çıkarıyorum. Bunlar hep necaset in namaza mani olacağından dolayı oluyor. İlmihal kısmını affedilme oranlarını bilmeme rağmen kendime sözüm geçmiyor. Yani ikna ile anlatmayla geçecek bir şey değil. Araştırdım maliki mezhebine göre necaset namaza engel değilmiş. Ben yine dikkat edeceğim ama kafam rahat olacak. Maliki mezhebini bu necaset konusunda taklit edebilir miyim.
1-Necaset konusunda taklit ettiğim zaman sadece necaset konusunu taklit etmem yeterli mi. Yoksa abdest namaz gusülü de mi taklit etmem gerekiyor.
2- maliki mezhebini taklit ederken bir kere niyet etmem yeterli mi yoksa her ibadetten önce taklit edeceğimi niyet etmeli miyim.
Sevgili kardeşim; taklit etmek bu vesvese için bir çözüm değildir. Taklit etmeden önce içindeki vesveseyi bitirmen gerekir. Yoksa; bu vesveseden kurtulursun, bir başka vesvese seni bırakmaz. Vesveseden kurtulmak istiyor iseniz; dini bilgiler, özellikle fıkhi bilgiler konusunda özen ve gayret göstermeniz gerekmektedir.
Necaset hakkında vesvese ye düşme
Selamünaleyküm
1) Hocam benim uzvumdam akıntı olduğunu hissettim ( mezi ) olduğunu zannediyorum ortalama kalem ucu kadar bir akıntı çamaşıra bulaşmışti sonra taharet almaya gittim o uzvu yıkadım. Yıkandıktan sonra ıslak elimle elbiseye dokunsam yada elbiseye dokunduğum için necaset bulaşır mı? ( mezi , idrar , meni fark eder mi? ) o bölgeyi yıkandıktan sonra elimle elbiseme dokuna bilir miyim?
2) Bir yeri necis zannedip temizlemeye çalışmak ve daha sonra gelen şeyin vesvese olduğunu anlayıp temizlemeyi bırakmak yada kesin bilgim yok diye temizlememek o yeri necis yapar mı yani necis olduğunu düşündüğüm için temiz yeri necis yapar mı
Genel olarak iki sorunun cevabını cevaplayayım.
Sizin öncelikle vesveseden kurtulmanız gerekmektedir. Bu meseleyi çözerseniz başka şeyler vevsese sebebi olur. Vesvese ile hareket edilmez. Eğer bir şey necis ise onun rengi ve kokusu olması gerekmektedir. Renk ve koku yok ise ortada necaset de yok demektir.
Necaset vesveseleri
Selamun aleyküm ben necaset konusunda aşırı vesveseli bir insanım okb hastası olmaktan korkuyorum belkide olmuşumdur tek soracağım soru benim evin belirli yerlerinde necaset olarak düşündüğüm şeyler var bunları yok saymak istiyorum ancak yine de içim rahat etmiyor asla ben bu yerleri yok saysam bu şekilde kurtulmayı düşünüyorum ancak içim asla rahat etmiyor vesvesesi olan bi insan için böyle bi müsade var mıdır çünkü ne zaman banyoya tuvalete girsem en kötü 10-15 dakikamı alıyor artık çok sıkıldım namazı bırakmak istemiyorum asla ama ibadetlerim olmayacak diye de çok korkuyorum bi yardımcı olabilir misiniz size zahmet
Ve Aleyküm selam, vesvese ve necasetle ilgili yaşadığınız durumu anlıyorum, ve bu tür vesveselerin günlük hayatınızı zorlaştırmasının ne kadar bunaltıcı olabileceğini tahmin edebiliyorum. Özellikle necaset konusundaki vesvese, birçok insan için ciddi bir kaygı kaynağı olabilir ve bu durum bazen ibadetlerden de soğumaya yol açabilir. Ancak şunu bilmelisiniz ki, İslam dini kolaylık dinidir ve vesvese konusunda oldukça esnektir.
Vesvese ve Necaset:
Vesvese Nedir? Vesvese, özellikle abdest, namaz ve temizlik gibi ibadetlerde kişinin aşırı endişe duymasına sebep olan, gereksiz şüphelerdir. Vesvese, genellikle şeytanın insanı ibadetlerden uzaklaştırma çabasının bir sonucudur. İslam’da bu tür vesveselere itibar edilmemesi gerektiği belirtilir. Özellikle temizlik konusunda normalde necaset olarak kabul edilmeyen veya çok küçük, gözle görülmeyen şeyleri takıntı hâline getirmek vesvese sayılır.
Necaset Konusunda Vesvese: İslam’da temizlik son derece önemlidir; ancak temizlik anlayışı, insanın hayatını zorlaştıracak bir noktaya taşınmamalıdır. Vesveseli bir insanın, şüphelendiği şeyleri sürekli necaset olarak değerlendirmesi, ibadetlerini zorlaştırabilir. Şu temel kuralı unutmamak önemlidir: “Yakin (kesin bilgi), şek (şüphe) ile bozulmaz.” Yani kesin olarak necaset olmadıkça, şüphe duyduğunuz yerleri necis kabul etmeniz gerekmez.
Vesvese ile Baş Etme Yolları:
Şüpheleri Yok Saymak: Eğer bir şeyin gerçekten necaset olduğunu kesin olarak bilmiyorsanız, şüphelerinizi yok saymanız size kolaylık sağlayacaktır. Vesvese, şeytanın bir oyunudur ve ona teslim olmamak gerekir. Diyanet kaynaklarında, vesvese durumlarında şüphe edilen necaseti yok saymanın uygun olduğu belirtilir.
Vakit Kaybını Önleme: Tuvalete veya banyoya girdiğinizde vesvese nedeniyle çok vakit kaybediyorsanız, bunu minimuma indirmek için belirli bir süre koyarak kendinizi disipline edebilirsiniz. 10-15 dakikalık vakit kayıpları yerine, işlerinizi daha hızlı halletmeye çalışın. Niyetiniz doğru olduğu sürece, Allah sizin samimiyetinizi kabul eder.
Necaset Hususunda Kolaylık: Kişi necasetten sakınmalı ama bu, hayatı zorlaştıracak kadar olmamalıdır. Eğer necasetten uzak durmak için çok fazla vakit ve enerji harcıyorsanız, bu vesvese olabilir. Allah kullarına zorluk değil, kolaylık diler. Vesveseye itibar etmemek ve bu tür şüpheleri yok saymak dinen caizdir.
OKB Endişesi: Eğer bu durum sizi psikolojik olarak çok fazla etkiliyorsa ve günlük yaşamınızı zorluyorsa, bir uzmandan yardım almayı da düşünebilirsiniz. Vesvesenin zamanla obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi psikolojik rahatsızlıklara dönüşme ihtimali olabilir. Psikolojik yardım almak, hem ruhsal sağlığınızı korumanıza hem de ibadetlerinizi daha rahat yapabilmenize destek olabilir.
Öneriler:
Abdest ve Temizlik Kriterleri: Necaset konusunda kesin delil olmadan herhangi bir yeri necis saymayın. Şüphelerden uzak durun.
İbadetlere Devam Edin: Vesvese nedeniyle ibadetlerden vazgeçmek yerine, şüpheleri yok sayarak devam edin. Allah niyetlerinize bakar, ve vesvese ile ibadetlerinizi zorlaştırmanızdan hoşnut değildir.
Duanızı Güçlendirin: Vesvese ile mücadelede Allah’a sığınmak en etkili yollardan biridir. Şu dua vesveseye karşı etkili olabilir: “Euzu billahi mineşşeytanirracim” diyerek Allah’tan yardım dileyin.
Vesvese konusundaki rahatlatıcı tutumu unutmayın: Zahmete girmeyin, dinimiz kolaylık dinidir. Vesveseye itibar etmeyin ve yolunuza devam edin.
Her zaman sorularınızla buradayım. Allah işlerinizi kolaylaştırsın.
Necaset vesvesesi
Merhabalar, ben uzun zamandır bu konuda sıkıntı yaşıyorum. Bebeğim var ve onun altını temizlerken çok vesveseleniyorm. Bı yere bulastiysa ya bı yer olduysa diye. Mesela geçenlerde arkadaşın evinde altını açtım alt açma bezini de seriyorum fakat bebeğim çok afedersiniz baya altını pisletmisti sırtı olmuştu ben temizlerken de çok hareketleniyor. Sırtından halıya değip değmedigi konusunda içim içimi yiyor görüntüde bişey yoktu baktım kaç kez defalarca da sildim İslak mendile bişey gelmedi ama içim rahat etmiyor. Değmekle pislik bulaşır mı. Bi de başkasının evi olunca daha bı takiyorum. Benim o halıyı yikamam gerekiyor mu lütfen acil cevap?
Merhaba, yaşadığınız durum necaset vesvesesi olarak bilinir ve bu tarz kaygılarla baş etmek oldukça zorlayıcı olabilir. İslam’da vesvese konusuna karşı hoşgörülü olunması önerilir, çünkü vesvese genellikle gerçek bir kirlilik olmadığı halde insanı şüpheye düşürür.
Sizin durumunuzda, bebeğinizin altını temizlerken halıya bakmanız ve ıslak mendille silmenize rağmen herhangi bir kir belirtisi olmaması, halının temiz kaldığına işarettir. Eğer gözle görülür bir pislik veya ıslaklık yoksa, şeriat açısından orada necaset olmadığını kabul edebilirsiniz. Kuru bir yere sadece değmekle bir kirin bulaşması zaten mümkün değildir. Bu tür düşünceler vesvesenin bir parçasıdır ve sizi daha çok endişelendirmeye çalışır.
Başkalarının evinde dahi olsanız, halıyı yıkamanız gerekmez, çünkü orada görünür bir necaset yoktur. Bu tür şüphelerin sizi yormasına izin vermeyin; İslam, kolaylığı ve aşırıya kaçmamayı tavsiye eder. Vesvese ile başa çıkmak için elinizden geleni yaptıktan sonra Allah’a güvenin ve O’na tevekkül edin.
Bu tür vesveselerle başa çıkarken bir hocadan ya da bir uzmandan destek almanız da faydalı olabilir.
Hastane terliğiyle tuvalete gidiyoruz heryer idrar damlamış sulu. necis su. basıyoruz kesin bir şekilde idrarla teması bulunan suya bastık. bununla namaz kılacak değiliz ama bastığımız jer yer necis mi oluyor yoksa belli bir süre yürümek temizliyor mu ? çünkü bir yerde hanefi mezhebine göre cürmü olan necaset se yere sürtmekle vs temizlenir diyor ama cürmü olmayan idrar gibi necasetse temizlenmez yıkamak gerek diyor. başka bir sitede şarap a bastın altına kum yapıştı sürttün temizlenir diyor hanefiye göre hükmü nedir?
Hanefi mezhebine göre bu gibi durumlarda dikkat edilmesi gereken birkaç temel ilke vardır:
Cürmü olan ve cürmü olmayan necaset farkı:
Cürmü olan necaset (katı necaset, örneğin dışkı gibi) yere veya başka bir yüzeye bulaştığında, eğer bu yüzey necaset sürtme, temizleme gibi yollarla necasetin etkisinden arınabiliyorsa, temizlenmiş kabul edilebilir. Yani, eğer ayakkabı veya terlik cürmü olan necasete değmişse ve bu necaset yere sürtünme ile tamamen ortadan kalkmışsa, ayakkabının temiz olduğu kabul edilebilir.
Cürmü olmayan necaset (sıvı necaset, örneğin idrar gibi) ise bulaştığı yüzeyde görülmese bile, yıkama ile temizlenmedikçe temiz kabul edilmez. Yani, eğer terlik idrara bulaşmışsa, necasetin izi olmasa bile, bu necaset yıkanmadan temizlenmez.
Necasetin bulaşması ve necislik hükmü:
Necis bir yere (örneğin idrar bulaşmış bir yüzeye) bastığınızda, bu necaset ayaklarınıza veya terliğinize bulaşmış olabilir. Ancak bastığınız yüzeyden sonra bir süre yürümeniz, Hanefi mezhebine göre cürmü olmayan necaseti temizlemez. Bu durumda, eğer necasetin bulaştığı kesin olarak biliniyorsa (kesin idrar damlalarına basıldığı gibi), ayakkabı veya terlik necis olur ve yıkanarak temizlenmesi gerekir.
Şarap ve benzeri cürmü olan necaset ise yere sürtme ile temizlenebilir, fakat bu durum cürmü olmayan necaset için geçerli değildir.
Özetle, idrar gibi cürmü olmayan necaset yıkanmadan temizlenmez. Bastığınız yerin necis olduğunu biliyorsanız, bu necaseti temizlemeden namaz kılmak uygun olmaz. Ancak, terliğin altına yapışan bir necaset varsa ve bir süre sonra bu necasetin tamamen kaybolduğu gözlemleniyorsa, cürmü olan necaset açısından yere sürtme ile temizlenme mümkündür.
Necaset vesvesesi
Hocam ben son zamanlarda necaset vesvesesi yaşıyorum. Size birkaç kez sordum azalıyor gibi oluyor yeniden artıyor. Bu durum beni çok zorluyor. Eşim de rahatsız olmaya başladı. Mesela dün çeşmeyi açtım sonra elimde necaset var şüphesiyle ( kesin emin değilim necis olup olmadığından) çeşmeyi de yıkadım. Sonrasında dişimi fırçalarken diş fırçasına da çeşmeyi yıkarken su sıçramıştır diye diş fırçamı da yıkadım. Bu arada saçıma iki damla su geldi. Bişey olmaz diye saçımı yıkamadım. Sonra gece kalktım hafif terlemiştim. Acaba saçımdaki su yastığa geçti mi yastık necis oldu mu diye şüphe ettim. Yastık saçım necis midir? Bazen ibadetlerimi yapamayacak seviyeye geliyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Necaset vesvesesi (obsessive thoughts about impurity) gerçekten zorlayıcı olabilir ve günlük hayatı etkileyebilir. Bu durumda vesvese ile başa çıkmak için hem dini hem de psikolojik olarak bazı adımlar atmak faydalı olacaktır:
Vesveseye Karşı Sabırlı Olun: İslam’da vesvese, şeytanın insanı ibadetten alıkoyma ve zor durumda bırakma yollarından biridir. Bu nedenle vesvese geldiğinde bunun şeytandan olduğunu fark etmek önemlidir. Vesvese ile karşılaştığınızda “A’uzü billahi mineş şeytanirracîm” diyerek Allah’a sığınmak ve vesveseyi dikkate almamaya çalışmak önemlidir.
Şüpheye İtibar Etmeyin: Hanefi mezhebinde necaset konularında şüpheyle hareket etmek gereksizdir. Bir şeyin necis olup olmadığından kesin olarak emin değilseniz, o şey temiz kabul edilir. Sadece kesinlikle necis olduğunu bildiğiniz şeyler için tedbirli olmanız gerekir. Şüphe üzerine hareket etmek, vesvesenin artmasına yol açabilir.
Tekrar Eden Eylemleri Azaltın: Necaset korkusuyla çeşmeyi, diş fırçanızı, ya da başka eşyaları sürekli yıkamak, vesveseyi daha da güçlendirebilir. Eğer kesin olarak necaset bulaşmadığından eminseniz, yıkamayı tekrarlamaktan kaçının. Bu süreçte kendinize biraz zaman verin ve kontrol etme ihtiyacınızı azaltmaya çalışın.
Eşinizle Durumu Paylaşın: Eşinizin de rahatsız olduğunu belirtmişsiniz. Bu durumun sizin için zorlayıcı olduğunu eşinizle paylaşın. Bu şekilde, eşiniz sizin ne kadar mücadele ettiğinizi anlayabilir ve bu süreçte size daha fazla destek olabilir.
Rahatlamak İçin Dua ve Zikir: Vesvese konusunda rahatlamak için sık sık dua etmek faydalıdır. Vesvese ile mücadele edenler için tavsiye edilen dualardan biri şöyledir: “Allahümme innî e’ûzü bike mine’l-hammi ve’l-hazeni ve e’ûzü bike mine’l-aczi ve’l-keseli ve e’ûzü bike mine’l-cübni ve’l-buhli ve e’ûzü bike mine ğalabeti’d-deyni ve kahri’r-ricâl” (Allah’ım! Keder ve üzüntüden Sana sığınırım. Acizlik ve tembellikten Sana sığınırım. Korkaklık ve cimrilikten Sana sığınırım. Borç altında ezilmekten ve insanlara boyun eğmekten Sana sığınırım).
Destek Alın: Daha önce de belirtildiği gibi, vesvese psikolojik bir durumla da ilgili olabilir. Bir psikolog veya terapistten destek almak, bu durumu daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir. İslami hassasiyetlerinize uygun bir uzman, size dini bakış açısına uygun çözümler sunabilir.
Unutmayın, vesvese Allah katında sorumluluk doğurmaz çünkü bu düşünceler sizin kontrolünüz dışında gelişir. Allah sizin niyetlerinizi bilir ve sizi vesveseden dolayı sorumlu tutmaz.
Necaset vesvesesi
Hocam ben size son bir soru sormak istiyorum. Kulağım küpeden dolayı yara olmuş. Biraz bastırınca içinden iltihap akıyor. Abdest alırken elime sertlik geldi ama elimi yıkayıp abdest almaya devam ettim. Namazdan sonra peçeteyle sildim. Kan ve iltihap aktı peçeteye. Sonra yine aklıma takıldı. Acaba abdest kulağımın arkasındaki saçlara da iltihap geldi mi? Necis oldu mu diye. Ancak bişey olmamıştır diye saçımı taradım. İşlerimi yapmaya devam ettim. Benim bu şekilde yapmam doğru mudur? Necis olmuş mudur? Artık çok yoruldum bu sorundan. Eşim de çok sıkıldı. İbadetlerim gecikiyor. Bunları biliyorım. Ama sürekli ya Kurana necis elle dokunursam daha çok günaha girerim, namazım kabul olmaz diye diye ibadetlerimi zamanında ya da sürekli yapamıyorum. Birde sonrasında yüzüme makyaj yaparken fırçam kulağıma değdi. (Kesin kulağımın yara yerine değip değmediğini anlayamadım) Çok detaylı bakmadan bişey olmamıştır diye fırçayı kullanmaya devam ettim. Burada saçım, tarak, fırçalarım necis olmuş mudur? Bu durumlarda bişey yok deyip devam mı etmem gerekir? Cevaplarsanız çok sevinirim. Allah razı olsun
Hocam ben bu necaset vesvesesiyle uğraşıyorum. Size de birkaç soru sordum. Tedavimi de oluyorum. Sabah aklıma bişey takıldı. Size danışmak istedim. Taharet aldım sonra peçeteyle kurularken necasetin tam temizlenmediğini fark ettim. Yeniden suyla taharet aldım. Sonrasınsa tişörtümde birkaç damla su gördüm. Bu sunun taharetten sonra peçeteyle kurulanırken aktığını düşünüyorum. Ancak eğer ilk başta peçeteyle silerken elimden aktıysa bu su necis de olabilir elimin peçeteye değmeyen kısmından aktıysa necis olmayabilir de. Şimdi ben namaz kılacağım için tişörtümü değiştireyim dedim. Sonra aklıma takıldı. Ya tişörtü değiştirken saçımı ıslattıysa saçım necis olsuyda, saçımı da taramıştım, tarak necis olduysa diye. Ama emin değilim tişörtteki ıslaklığın necis olup olmadığından, necisse bile çıkartırken saçımı ıslatacak kadar nemli olup olmadığından. Burda saçım, tişört necis olmuş mudur?
Necaset vesvesesi, birçok insan için zorlu bir durumdur ve bu konuda yaşanan kaygılar, zamanla hayat kalitesini etkileyebilir. İşte bu vesveseden kurtulmak için bazı öneriler:
Profesyonel Yardım Alın: Bir uzmandan (psikolog veya psikiyatrist) destek almak, vesveselerle başa çıkmada önemli bir adım olabilir. Bu tür durumlar genellikle bilişsel davranış terapisi ile daha iyi yönetilebilir.
Dinî Bilgilendirme: Güvendiğiniz bir din adamından veya âlimden, temizlik ve necaset konularında bilgi almak, inançlarınızı rahatlatabilir. Kuru necasetin bulaşmayacağına dair bilgiler edinmek faydalı olabilir.
Düzenli Rutinler: Temizlik konusunda kendinize belirli bir rutin oluşturun. Aşırıya kaçmadan, günlük temizlik alışkanlıklarınızı belirleyin ve bunlara sadık kalmaya çalışın.
Vesveselere Cevap Verin: Kendinize karşı nazik olun ve vesveselere “bu düşünceler yanıltıcı” diyerek cevap verin. Düşüncelerinizi sorgulamak, bu döngüyü kırmanıza yardımcı olabilir.
Fiziksel Aktivite: Egzersiz yapmak, stres seviyesini düşürebilir ve ruh halinizi iyileştirebilir. Düzenli spor, zihinsel sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Gevşeme Teknikleri: Meditasyon, derin nefes alma ve benzeri gevşeme teknikleri, kaygıyı azaltmada etkili olabilir.
Unutmayın, bu süreç zaman alabilir ve önemli olan sabırlı olmaktır. Kendinizi yalnız hissetmeyin; destek almak ve bu durumu aşmak mümkündür.
Necaset vesvesesi
Hocam Merhaba
TIraş olurken önce bıyık kısmımı kesmedim ve köpüklemedim. tıraş olmadan egzama kabuklarını kaldırdım. köpük sürmeden önce egzama vardı. köpük sürüp kestikten sonra bıyık kısmında bulunan egzama vs su çıkan yerde oldu kanayan yerde bende vesveselenmemek için dudağımda kalan köpüğü peçeteyle sildim. dudağımda köpük kalmadı sildikten sonra dudağımıda dilimle yaladım. daha sonra yüzümü yıkamadım. kanama akıntı vs durduğunda yıkarım diye lavabodan çıktım. dudağımı yaladıktan sonra en fazla 1 dk sonra birden hapşurunca ağzımdan çıkan tükürükler bulunduğum yerdeki halıyı necis yapmışmıdır yıkanması gerekir mi? çünkü bıyık kısmımda bulunan köpüğün kanla yada egzama sıvısıyla temas etmiş olma ihtimali var ama eminde değilim. dilimle dudağımı yalayınca tükürüğüm necis hapşurunca yerdeki halılar vs necis oldu şüphesine düşüyorum. ama kesin karar veremediğimden kararsız kalıyorum halı necis mi değil mi?
Merhaba, vesvese ile ilgili yaşadığınız durumu anlıyorum ve bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım.
İslam’da temizlik ve necaset konuları hassas olmakla birlikte vesvese ile uğraşırken gereksiz kaygılardan sakınmak da önemlidir. Şu hususlara dikkat edebilirsiniz:
Kan veya akıntının bulaşıp bulaşmadığından emin olmama durumu: Eğer kanın veya egzama sıvısının köpüğe karışıp karışmadığı konusunda kesin bir bilginiz yoksa, İslam’ın temel kuralı “zan ile hareket edilmez”dir. Şüpheye dayanarak bir yeri necis kabul etmek gerekmez.
Tükürük ve temas meselesi: Tükürük, ağız içinden çıktığında temiz kabul edilir, eğer açıkça bir necasetle temas etmemişse. Siz, köpüğün kesin olarak necis olmadığını bildiğiniz veya şüphe ettiğiniz için, tükürüğün necis olduğunu söylemek doğru değildir.
Vesveseye karşı yaklaşım: Vesvese, şeytanın insana ibadetlerde ve temizlikte zorluk çıkarmak için verdiği bir vesvese türüdür. Şüphe durumunda, asıl olan temizliktir prensibiyle hareket edebilirsiniz. Halı veya diğer eşyaların temiz olduğunu kabul edebilirsiniz.
Dinimizin kolaylık ilkesi: Peygamber Efendimiz (sav), ümmetine kolaylık getirmek için gönderilmiştir. Vesveseye karşı, “şüpheyi bırak, kesin olana bak” prensibi doğrultusunda hareket ederek kendinizi rahatlatabilirsiniz.
Sonuç olarak, halının necis olduğuna dair kesin bir deliliniz yoksa necis olduğunu düşünmeyin. Şüphe ile hareket edip vesveseyi artırmak yerine, asıl olan temizliğe ve kolaylık ilkesine güvenin. Vesveselerle mücadele etmek için dua edin ve Allah’ın merhametine sığının. Unutmayın ki dinimizde, zorluk değil, kolaylık esastır.