Paylaş
Necasetten Taharet Nasıl Yapılır?
Question
Taharet ve necaset
Selamın aleyküm. Hocam dört sorum var.
1- Taharet alırken her defasında sol elimi üç defa ve iyice yıkamaya çalışıyorum bu konuda dikkatli olmaya çalışıyorum ve en son elimi iyice suyun altında tutup temizlemeye çalışıyorum ardından o elimle elbisemi topluyorum ama sonuçta elimi suyun altında 3-4 defa yıkamaya çalışıyorum. Ya elimde necaset kaldıysa diye vesvese yapıyorum 3-4 defa yıkadığım halde. Bu elle elbiseye dokunmamın sakıncası var mı?
2- Taharet aldıktan sonra bazen kurulanmıyorum ve ‘akan su temiz çünkü güzelce taharet aldım’ diyip umursamıyorum temizledikten sonra kalan su hem bedenime akıyor hem elbiseme değiyor o elbiseyle namaz kılmıyorum namaz elbisem farklı ama sonuçta o kıyafetle halıya koltuğa oturuyorum ve sonuçta o sular bedenimde kalıyor her defasında yıkanıp çamaşır değiştirmem gerekiyor diye hissediyorum.
3- Kurumuş necaset(meni gibi) bulaşır mı? Yastığa vs bulaştıysa ve kuruduysa ardından kafamı koyarsam veya elimle yastığa dokunursam saçım veya elim necis olur mu?
4- Tuvalette ayağıma idrar sıçrıyor bende çıkıp o ayakla halıya değmemek için lavaboda yıkayamıyorum ve tuvaletteki musluğun altında 3 defa iyice tazyikli suyla ayağımı yıkıyorum. Ovamıyorum oraya eğilmek zor olduğu için. Kurumamış ıslak idrarı ayaktan temizlemek için ovmak şart mı üç defa güzelce su altına sokmak yeterli mi?
BENZER KONULAR:
Answers ( 5 )
Bir Müslüman’ın tahareti çok dikkatli bir şekilde yapması gerekmektedir. Eğer taharet konusunda dikkat edilmezse necaset elbiseye bulaşır demektir. Ve elbisemiz necis olur. Dolayısıyla bu elbise ile namaz kılınmaz. Fakat bunu yaparken vesveseye düşmemek gerekir. Ya elimde kalırsa sözü tamamen vesvesedir. Eğer elinizde necaset yoksa yoktur. Sizin öncelikle vesveseden kurtulmanız gerekir.
Hiçbir zaman kuru necaset bulaşmaz. Meni kurumuş ise bu kuruyan meni başka bir tarafa bulaşmaz.
Sevgili kardeşim senin öncelikle vesveseden kurtulman gerek.
vesveselerim var necislikle ilgili yardımcı olurmusunuz
selamın aleyküm hocam nasılsınız. Hocam eskiden 5 vakit namazımı kılmaya çalışırdım ama vesvelerim çoğaldınlar belli artık kılmıyorum bu vesveselerde cevabını bilmediğim için oluyor size bir kaç soru sorucam yardımcı olursanız çok teşekkür ederim Allah razı olsun şimdiden
ŞAFİ MEZHEBİNDENİM ÖNCELİKLE BELİRTEYİM BUNU
1.Necis sadece suyla temizlenirmi sabun kullanmak gerekirmi sadece suyla temizleniyorsa nasıl temizlememiz lazım hangi necis suyla temizlenir (tualette sol elimiz necis olduğu için suyla yıkıyorum ama kıyafetmi düzeltmek için dokunmuyorum elimdeki necis temizlenmiştidir diye vesvese oluyor)
2.hocam güsül alırken her bölgeye kaç kova su dökmemiz lazım 1 yeterlimi
3.hocam gusul alırken örneğin baştan aşağı su döküyoruz ya su aşağıya doğru süzülüyor süzülürken ıslanan yerler için yeterli oluyormu bi arkadaşım olmaz dedi suyun temizleme özelliği dinen bitiyor dedi
4.hocam bazen tualette ayağıma su sıçramış gibi oluyo bu durumdan nasıl kurtulabilirim
1- Meni su iletemizlenir ama sabun kullanmak hijyen açısından daha iyidir.
2- Suyu bir kere dökmek farz, 3 defa dökmek sünnettir.
3- Yeterlidir
4- Gözle necaseti görmeden vehme kapılmayın sorumlu değildsiniz
NOT: Mutlaka bir şafii ilmihali alıp okuyun
Hastanede tuvalete gidiyoruz idrar yaparken ne kadar dikkat etsekte tuvalet taşının önündeki su birikintisine damlacıkların sıçradığını görüyoruz. ve çıkarken ayağımızı bu suya basıp çıkıyoruz. bundan sonra terlik yada ayakkabı her ıslandığında ıslattığı yer necis mi oluyor? yada cami tuvaleti, petrol tuvaleti aynı durumda suya basıp geçiyoruz arabaya biniyoruz ayak kurumadıysa paspasa basıyoruz. bundan sonra paspas ayağımızla ıslandığı zaman yere birşey düşürdüğümüzde ona necis muamelesimi yapacağız yada kapı eşikşerindeki ayaklardan bulaşan çamuru bezle silerken sildiğimiz bezi necisli bez olarak mı değerlendireceğiz?
Elbette necasete dikkat edilmesi gerekiyor fakat bu durumu temizlik vesvesesine çevirmemek gerekir
Hocam dikkat ettiğim için soruyorum soruya cevap vermediniz ki vesveseye dönüştürmeyip dikkat edeyim