37 yaşındayım ve 3 yıl evliydim zaman zaman uyanışlarım olsada dinen kısa sürdü yada devamlılık olmadı ama bir çıkmazda bir duam hayatımı değiştirdi önce tevbeyi sonra şeytanın tuzakları öğrenmek derken birgün çok güzel bir şekilde bir abla kalben bir uyanışıma vesile oldu artık Elhamdülillah yürürken çlşrken otururken sürekli zikir halindeydim huzurım stresim sinirim gitti nefs ile mücadele dedim bismillah ama ben sakinledikçe huzurlandıkça eşim asabileşti terkederim şöyle yaparım bırak bu mefs işlerini falan desede bana Allah yeter diyebiliyordum kızamıyordum ve kalben o uyanış olduğu zaman tevafuk buya denilmiştiki belki teslimiyet moktasında imtihanın kızon belkide eşin olabilir eşin seni boşarım derse birgün ancak dua edebilirsin Rabbini tanıyan birşekilde alanda sensin verende sensin gibi hiç unutmam temmuz 25 falandı ve zaman geldi 1yıl sonra tmmz 19 eş terketti daha önceleride terktmiş ardında dönmüştüm ama bukez hiç üzülemedim hamd olsun kendimde şaşıyodum htta tersi oldu htta ve bir zaman sonra bir video uygulamasında bir bayan vrdı tesettür ve dini bilgiler paylaşan ona bir soru sormuştum bayan gözünde bir cevap için akabinde bir kalbi bağ hissettim velhasıl oda yaşamış aynı hali anlayabildiğim kalbi bir kişisin bunu hissetyim dediğimde onu ben hissettim dedi gayet dindar nefsi ile mücadele eden Allah a ve ahirete sevdalı biri kuran kursunda hocaymış kısa kısa konuşmalarımız oluyordu mesajla ama dini ilim bilgi video pylşmı Allah aşkı üzerine laylay muhabbet olmafı yani beni sana çeken tuhaf birşey var diyordu ama bndede vardı o hal kalben bir bağ vardı arada hissedilir içim kıpır kıpır olduğunda oan negüzel birhal dye yazabilen velhasıl sevgiyede dönüyordı bu bende ve söyledim açıldım ama önce bir netleştir herşeyini senin günahına girmekten korkarım olfu cvp benim bu bayana ilgi duyup bunu söylemem haram mıydı acaba sınırı korumaya çalışırken bir yana haramamı girigordum? Cvplrsanız çok sevinirim Allah razı olsun
Nefis
Question
Answer ( 1 )
Nefis terbiyesi ve nefis muhasebesi, İslam tasavvufunda ve halk arasında önemli bir yer tutar. Her iki kavram da insanın ruhsal ve ahlaki gelişimine yönelik çalışmalarla ilgilidir.
Nefis Terbiyesi: Nefis terbiyesi, insanın kötü alışkanlıklarını, nefsine hakim olmasını ve daha iyi bir insan olma yolunda içsel bir çaba göstermesini ifade eder. İslam’da nefis, insanın arzuları, duyguları ve içsel yönleriyle ilgili bir kavramdır. Nefis terbiyesi, kişinin ego ve arzularına karşı savaş açıp, iyi ahlak ve yüksek manevi değerlerle donanmasını sağlar. Bu, sabır, şükür, tevazu, merhamet ve diğer erdemlerin geliştirilmesiyle yapılır.
Nefis terbiyesi için bazı adımlar şunlar olabilir:
Günlük ibadetler ve dua ile nefsi terbiye etmek.
Sabır, hoşgörü ve tevazu gibi erdemleri hayatına geçirmek.
Dünya nimetlerine karşı aşırı düşkünlükten kaçınmak.
Kötü alışkanlıklardan ve arzularından arınmak.
Nefis Muhasebesi: Nefis muhasebesi, kişinin her gün kendisini değerlendirmesi ve içsel bir hesaplaşma yapmasıdır. Bu kavram, özellikle tasavvuf literatüründe, insanın kendi ruhsal durumunu kontrol altına alması ve nefisle ilgili yaptığı hataları fark edip düzeltmesidir. Nefis muhasebesi, kişinin dünyevi işlerinin yanında manevi yönünü de gözden geçirerek, hatalarını görmesini ve doğru bir yön belirlemesini sağlar.
Nefis muhasebesi için yapılabilecekler şunlardır:
Günün sonunda yapılan tüm eylemleri değerlendirmek.
İyi ve kötü davranışları ayırarak, yanlışlardan ders çıkarmak.
Kişisel gelişim ve manevi olgunlaşma hedefleri koymak.
Bu iki kavram bir arada, bir insanın hem manevi dünyasını hem de ahlaki yapısını güçlendirme sürecinin önemli aşamalarıdır. Nefis terbiyesi, nefis muhasebesi ile pekişir ve insanı daha erdemli, huzurlu bir birey olma yolunda ilerletir.