Paylaş
Nefis Muhasebesi Nedir ?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’da Nefis Muhasebesi
Dünyada yaptıklarımızın melekler tarafından yazıldığı kitaba göre vereceğimiz hesaba inanmak, iman esaslarımızdandır. Yüce Rabbımız Kur’an-ı Kerim’inde bu hesabı şöyle haber vermektedir: “Amel defteri ortaya konunca, suçluların onda yazılı olanlardan korkup dehşete kapıldıklarını görürsün! Vah bize! eyvah bize! Bu defter nasıl olmuş ta küçük-büyük bir şey bırakmadan hepsini sayıp dökmüş diyerek işlediklerini hazır bulurlar. Rabbın kimseye haksızlık etmez’’(1).
Yüce Rabbımızın Kur’an-ı Keriminde, ‘‘keşke bu hayatım için önceden bir şey yapsaydım diyeceğimizi’’(2) haber verdiği bu sorgulamada, ‘‘hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin; yaptıklarınız tartılmadan önce ölçülü hareket edin‘’ uyarısı yapılmaktadır. Yüce Allah kitabında, ‘‘kimin ki (sevap) tartısı ağır gelmişse, o (cennette) hoşnut bir yaşayışta olacaktır; kimin de (sevap) tartısı hafif (günahı ağır) gelmişse, onun da varacağı yer cehennemdir’’(3). buyurmaktadır.
Kur’an-ı kerimde ‘’KARİ’A’’ denilen kulakları patlatan ve akılları çatlatan bir kıyamet patlaması ile insanların, bayılıp düşerek yerinden kalkamayacağı; dağların didilmiş pamuklar gibi parça parça olup dağılacağı o dehşetli günde kurulacak olan tartı ve görülecek olan hesabı (4) Yüce Allah şöyle haber vermektedir: ‘‘kıyamet günü adaletten sapmaz teraziler kurarız, hiçbir kimse, hiçbir haksızlığa uğramaz. Yaptıkları hardal (tohumu) tanesi kadar olsa bile ortaya koyarız. Hesabı gören olarak biz yeteriz’’ (5). buyurmaktadır.
Bu ilahi ikazların ışığı altında kendimizi bir hesaba çektiğimizde, geçici dünya hayatımızdaki ömür dediğimiz süreyi, ebedi olan ahiret mutluluğumuzun kazanımı için bir imkân olarak düşünmeliyiz. Yüce Allah hayat rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’inde zaman denilen bu imkânımızın değerine işaretle üzerine yemin ederek şöyle buyurmaktadır: ‘‘zamana and olsun ki, insanlar zarardadır. Ancak, iman edip hayırlı işler yapanlar, doğruluğu ve sabrı tavsiye edenler zarardan kurtulmuşlardır’’(6). ‘‘ikiknimetkvardırhki,KinsanlarınKpekK çoğuKkıymetinikdeğerlendirmektehaldanmış lardır. Bunlar sağlık ve boş zamandır’’ (7). buyurmaktadır.
Allah ve Rasülü’nün bu ikazlarına kayıtsız kalmamalıyız. Yaşadığımız her günün hesabını yapmalıyız ve hesapsız hareketlerde bulunmamalıyız.HBizeHfarzHkılınanHyükümlü-lüklerimizi, hayatımızın bir sermayesi, teşvik edilen güzellikleri kazancı, yasak ve günahları da zararı olarak düşünmeliyiz. Bu düşünce ile yaşadığımız her günün hesabını yapmalıyız, hesabını veremeyeceğimiz işlerden kaçınmalıyız ve hesapsız hareketlerde bulunmamalıyız. Peygamber efendimiz bir Hadis-i Şerif’inde, ‘‘nerede olursan ol Allah’tan kork, bir günah işlersen, onu affettirecek bir de sevap işle, insanlar arasında güzel ahlakınla yaşa!’’(8) buyurmaktadır. Bir başka Hadis-i Şerifte, ‘‘kıyamet gününde kul ömrünü nerede tükettiğinden, neler yaptığından, malını neredenhkazanıphnereyegharcadığındanKvekbedeniniKneredekyıprattığındankhesabınık vermedikçekbirHyereHayrılamaz.’’(9).buyrul-maktadır.
1-Kehf, 49
2-fecr,24
3-Karia,6-9
4-Karia, 3-4
5-Enbiya, 47
6-(Asr, 1-3)
7-K.Hafa,2812
8-(Minhacü’l Müslim (Tirmizi), 84 )
9-(Ramuzu’l-eKhadis,LamelifKmaddesi)
Benzer Konular:
Cevapla