Nefis terbiyesi nedir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

NEFİS TERBİYESİ

 

nefs nedir islamda nefis kavrami

Nefis terbiyesi ne demek? nefis terbiyesi için neler yapılmalı

Nefis terbiyesi hakkında bilgi (Arapça ayetler)
وَنَفْسٍ وَمَا سَوّٰيهَاۙۖ ﴿7﴾ فَاَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوٰيهَاۙۖ ﴿8﴾ قَدْ اَفْلَحَ مَنْ زَكّٰيهَاۙۖ ﴿9﴾ وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسّٰيهَاۜ ﴿10 ﴾ (Şems Süresi)

Nefsi nasıl terbiye edilir?

Yüce Allah insanı en mükemmel şekilde yaratmış ve kendisine kulluk yapsın diye dünyaya göndermiştir. Bu dünya hayatında faydalanabilmesi için insana birçok nimet lutfetmiştir. İnsan dünya hayatında belirli bir süre imtihan edildikten sonra yaptıklarından sorguya çekilmek üzere tekrar Rabbinin huzuruna çıkacaktır. İnsanın yapıp ettiği her şey, söylediği bütün sözler, geçirdiği her an melekler tarafından kaydedilmektedir. Mahşerde ise tüm hayatı bir kitap olarak kendisine verilecek ve her şeyin hesabı sorulacaktır. İşte bu hesabı Allah’ın istediği şekilde verebilmek için kişinin nefis terbiyesi ve nefis muhasebesi yapması çok önemlidir.

Nefis; insandaki şehvet ve gazap kuvvetlerinin toplandığı, şerrin kaynağı ve kötü huyların temeli olarak bilinmektedir. Kur’an-ı Kerim’de nefsin daha çok insana vesvese veren; kötülüğü emredici duygu, arzu ve istek anlamında kullanıldığını görmekteyiz. Nitekim bir ayeti kerimede “…nefis aşırı derecede kötülüğü emreder…”[1] buyrulmaktadır. Aynı nefis, terbiye sayesinde kötü sıfatlardan arındırılıp iyi sıfatlarla süslenirse kurtuluşa erer. Nitekim şu ayetler buna delalet eder: “Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını (kötülükten sakınma yeteneğini) ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir. Onu kötülüklere gömüp kirleten kimse de ziyana uğramıştır.” [2] Demek oluyor ki bizden nefisle mücadele yapılması isteniyor. Bu neye bağlıdır? Bu öncelikle kişinin imanının kuvvetli olmasına, ibadetlerinin devamlılığına ve ahlakının güzelliğine bağlıdır. Bu üç esasa riayet edildiği zaman nefisle olan mücadelede başarılı olabiliriz.

Her insan nefis sahibidir ve nefsin doğal ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar gayrı meşru yollarla değil de meşru yollarla karşılanmalıdır. Zaman zaman karşı koymakta zorlandığımız isteklerimiz olacaktır. Zaten bu; dünya hayatının bir imtihan hayatı olmasının gereğidir. Peygamberimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur: “Gerçekten zeki ve akıllı kişi, nefsinin kötü arzularına hâkim olup ölümden sonrası için çalışandır. Aciz kişi ise, nefsinin her türlü arzu ve isteklerine uyarak hayatını devam ettirip, Allah’tan her şeyi ve Cenneti isteyen kişidir.”[3] Peygamber Efendimiz (sav), nefsin kötülüklerine karşı ise Allah’a şöyle dua etmiştir. “ Allah’ım! Acizlikten, tembellikten, cimrilikten, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve kabir azabından sana sığınırım. Allah’ım! Nefsime takvâ nasip et ve onu her türlü günahtan temizle; onu en iyi temizleyecek sensin. Ona yardım edip eğitecek sadece sensin. Allah’ım! Faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten, doyma bilmeyen nefisten ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.”[4]

Hepimiz dünya hayatının geçiciliğini fark edip nefislerimizin meşru olmayan arzu ve isteklerini dizginlemeliyiz. Sürekli nefis muhasebemizi yaparak yarınlarımızın daha güzel olması için çalışmalıyız. Allah’ın razı olduğu, cennetine kabul buyurduğu kullarının ancak, her türlü kötülükten arınmış bir nefse sahip olanlar olduğunu asla unutmamalıyız. Fecr süresindeki şu ayetlerin meali ile son veriyorum: “Ey huzur içinde olan nefis! Sen Allah’tan razı, Allah da senden razı olarak Rabbine dön! (İyi) kullarımın arasına katıl. Cennetime gir.”[5]


[1] Yusuf. 12/53.
[2] Şems, 91/7-10
[3] İbn Mâce, Zühd, 31.
[4] Müslim, Zikir, 73; Ayrıca bk. Nesâî, İstiâze, 13, 65.
[5] Fecr, 89/27-30.

Answers ( 2 )

    0
    2020-11-20T18:32:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nefis, iyiyle kötünün mücadele alanıdır. İnsanlık tarihi, nefsine uyup kendini ve yaşadığı toplumu felakete sürükleyen nice örneklerle doludur. Hz. Adem’in çocuklarından biri olan Kabil, hırsına, hasedine yani nefsine uymuş ve kardeşi Habil’i öldürmüştür. Hz. Yakub’un oğulları, nefislerinin esiri olmuş, kıskançlıkları yüzünden kardeşleri Hz. Yusuf’u kuyuya atmıştır. Firavunlar, Nemrutlar, Karunlar, Ebu Cehiller hep nefislerinin peşinden koşmuş, vahyin rehberliğine sırtlarını dönmüş, kimi tahtına, kimi gücüne, kimi servetine, kimi de benliğine güvenmiş, hem dünyada zelil hem de ahirette azaba düçar olmuşlardır.

     

    En iyi cevap
    0
    2022-11-11T16:31:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hayırlı günler hocam 29 yaşında bekar bir erkeğim, eskiden çok iyi ezber yapan biriydim ama maalesef evlenemeyince kendimi kontrol etmekte çok zorlandım bugüne kadar can sıkıntısından dolayı istemeyerek çaresiz hissettim kendimi ve uzun zamandır çokça harama baktım, bunun içinde ayrıca üzülüyorum tabi bu süre içerisinde çoğunlukla tövbe ettim samimi olarak bazen ağlayarak tövbe ediyorum sonra bir süre sonra tekrar aynı günaha düşüyorum ve yeniden pişman oluyorum tövbe ediyorum buda beni pisikolojik olarak ciddi bir şekilde etkiliyor, şimdilik evlenmeye imkanım, gücüm yok ama inşallah çok yakında olacak biraz para biriktirerek ve kendimi toparlayarak hayırlı bir insanla evlenmek istiyorum. Size sormak istediğim 3 sorum var :
    1. Cinsel şehvetle ilgili çok azmış olan nefsi nasıl terbiye edebiliriz?
    2. Yukarıda anlattığım gibi ezber yapmakta zorlanıyorum eğer bundan sonra harama bakmasam yada hiç olmassa bakmayı en aza düşürsem (elimden geldiği kadar) ve uzun süre haramlardan uzak durarak dinlensem hafızam normale dönüşebilir mi?
    3. Ezber yapmak, hafızayı kuvvetlendirmek için bana ne tavsiye edersiniz?

    Teşekkürler, Allah razı olsun.

      0
      2022-11-25T17:51:50+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      1) Bu konuda Rasulullah (sav)’in tavsiyesi; evlenme gücü olmayanların oruç tutmasıdır. Oruç nefsin isteklerini kırar çünkü.

      2) Harama bakmak hafızayı ciddi yönden etkilemektedir. Hafızanızın normal olmasını istiyor iseniz psikolojinin düzgün ve haramlardan uzak durmalısınız.

Cevapla