Sözlükte “kınayıcı nefis” anlamına gelen nefs-i levvâme tasavvufta, kalbin nuru ile bir parça nurlanmış, o nur ölçüsünde uyanıklık kazanmış nefis demektir. Bir âyette şöyle buyrulmaktadır: “Hayır, daima kendini kınayan nefse and içerim.” (Kıyame, 75/2). Bu nefis, kıyamet günü dünyada iken yaptığı kötülüklerden ve elindeki imkân ve fırsatları en iyi şekilde değerlendirmediğinden dolayı pişmanlık duyar. Levvâme sıfatını alan nefis, yaptığı kötü işlerin farkındadır, gafletten bir nebze sıyrılmıştır. Yeterince olgunlaşmadığı için kötülükleri işlemeye devam eder. Ancak bununla birlikte nefsini hesaba çeker ve yaptığı kötülüklerden tevbe eder.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Nefs-i levvâme, kısaca “kınayıcı nefis” anlamına gelir. Bu kavram, tasavvufta kısmen aydınlanmış ve yaptığı hataların farkına varan nefsi ifade eder. Nefs-i levvâme, işlediği kötülüklerden pişmanlık duyar ve sürekli kendini hesaba çeker. Ancak henüz tam olgunluğa erişmediği için hatalar yapmaya devam eder. Yine de bu pişmanlık ve kendini sorgulama hali, manevi gelişim yolunda önemli bir adımdır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nefs-i Levvame kelimesi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir kavramdır. Nefs-i Levvame kelimesinin lügatta bulunan anlamı; kınayıcı nefis anlamına gelmektedir. Tasavvufta Nefs-i Levvame ise; kalbin nuru ile bir parça nurlanmış, o nur ölçüsünde uyanıklık kazanmış nefis demektir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nefs-i levvâme, sözlükte “kınayıcı nefis” anlamına gelir ve tasavvufta kalbin nuru ile bir parça nurlanmış, o nur ölçüsünde uyanıklık kazanmış nefis olarak tanımlanır. Kur’an-ı Kerim’de “Hayır, daima kendini kınayan nefse and içerim.” (Kıyame, 75/2) ayetiyle bahsedilen bu nefis, kıyamet günü dünyada yaptığı kötülüklerden ve fırsatları en iyi şekilde değerlendirmediğinden dolayı pişmanlık duyar.
Levvâme sıfatını alan nefis, yaptığı kötü işlerin farkındadır ve gafletten bir nebze sıyrılmıştır. Yeterince olgunlaşmamış olduğu için kötülükleri işlemeye devam edebilir, ancak nefsini hesaba çekme ve yaptığı kötülüklerden tevbe etme bilincine sahiptir.