Sözlükte “hoşnut olunan nefis” anlamına gelen nefs-i mardiyye, tasavvufta, bütün benliği ile Hakk’a teslim olan, Allah’ın kendisinden razı olduğu nefis demektir. Bu niteliğe kavuşan nefis, insanları sırf Allah rızası için sever, onların kusurlarını affeder, şefkat ve merhamet sahibidir, nefis muhasebesini en iyi şekilde yapar, cömert, hassas ve ince düşünceli bir yapıya sahiptir. Böyle nefisler için Allah kıyamet günü şöyle buyuracaktır: “Ey huzura eren nefis, sen Allah’tan ve O da senden razı olarak Rabbine dön! (İyi) Kullarımın arasına gir! Cennetime gir!” (Fecr, 89/27-30)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Nefs-i mardiyye, Allah’ın kendisinden razı olduğu, O’na teslim olmuş nefis demektir. Bu mertebeye ulaşanlar sadece Allah rızası için yaşar, affedici ve merhametli olurlar. Kendilerini sürekli geliştirir, cömert ve ince düşünceli bir yapıya sahip olurlar. Kıyamet günü Allah tarafından cennetle müjdelenirler.
BENZER KONULAR:
- Nefs-i Emmare Ne Demek? Kısaca
- Nefs-i Kâmile Ne Demek? Kısaca
- Nefs-i Levvame Ne Demek? Kısaca
- Nefs-i Mardiyye Ne Demek? Kısaca
- Nefs-i Mutmainne Ne Demek? Kısaca
- Tümünü görüntüle.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nefs-i Mardiyye kelimesinin lügatta bulunan anlamı; hoşnut olunan nefis anlamına gelmektedir. Nefs-i Mardiyye tasavvuf kavramıdır. Tasavvufa göre Nefs-i Mardiyye; bütün benliği ile Hakk’a teslim olan, Allah’ın kendisinden razı olduğu nefis demektir. Bu niteliğe kavuşan nefis, insanları sırf Allah rızası için sever, onların kusurlarını affeder, şefkat ve merhamet sahibidir, nefis muhasebesini en iyi şekilde yapar, cömert, hassas ve ince düşünceli bir yapıya sahiptir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
NEFS-İ MERDİYYE: Kendisinden razı olunan, hoşnut olunan kimsenin nefis mertebesidir
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nefs-i mardiyye, sözlükte “hoşnut olunan nefis” anlamına gelir ve tasavvufta Allah’ın kendisinden razı olduğu, tüm benliği ile Hakk’a teslim olan nefis olarak tanımlanır. Bu nefis, Allah’ın rızasını kazanmış olup, insanları sadece Allah rızası için sever, onların kusurlarını affeder, şefkat ve merhamet sahibidir. Nefs-i mardiyye sahibi, nefis muhasebesini en iyi şekilde yapar, cömert, hassas ve ince düşünceli bir yapıya sahiptir. Böyle nefislere, Allah kıyamet günü şöyle seslenir: “Ey huzura eren nefis, sen Allah’tan ve O da senden razı olarak Rabbine dön! (İyi) Kullarımın arasına gir! Cennetime gir!” (Fecr, 89/27-30).