Paylaş
Nefs-i Mutmainne Ne Demek? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Nefs-i Mutmainne Nedir? Kısa bilgi
Sözlükte “doyuma, huzura, rahata kavuşmuş nefis”anlamına gelen nefs-i mutmainne dini bir kavram olarak, iman eden, İslâm’ın emir ve yasaklarına uyan, bu konularda hiçbir şüphe ve tereddütü olmayan, neticede Allah ile manevî bir bağ kuran ve bunun lezzetine ulaşan nefis demektir. Fecr sûresinin son âyetlerinde bildirilen ve “Cennetime gir” hitabına mazhar olan bu nefistir (Fecr, 89/27-30). Bu niteliğe kavuşan nefis, cömertlik, doğruluk, alçak gönüllülük, güler yüzlülük, tatlı dillilik gibi güzel huy ve sıfatları kazanmıştır. Daima tevekkül, tefviz, teslim, sabır ve rıza halleri içindedir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Nefs-i mutmainne, doyuma ulaşmış, huzurlu ve Allah’a teslim olmuş nefis anlamına gelir. İman edip ibadetlerini yerine getiren, şüphelerden arınmış ve Allah ile manevi bir bağ kurmuş kimselerin ulaştığı bir mertebedir. Bu mertebeye ulaşanlar güzel ahlak sahibi olurlar ve cennetle müjdelenirler.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nefs-i Mutmainne kelimesinin lügatta bulunan anlamı; doyuma, huzura, rahata kavuşmuş nefis gibi anlamlara gelmektedir. Bir dini kavram olan Nefs-i Mutmainne; iman eden, İslâm’ın emir ve yasaklarına uyan, bu konularda hiçbir şüphe ve tereddütü olmayan, neticede Allah ile manevî bir bağ kuran ve bunun lezzetine ulaşan nefis demektir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nefs-i mutmainne, İslam dininde önemli bir kavram olup “doyuma, huzura, rahata kavuşmuş nefis” anlamına gelir. Bu nefis türü, iman eden, İslam’ın emir ve yasaklarına uyan, hiçbir şüphe ve tereddüt taşımayan ve Allah ile manevi bir bağ kurmuş olan nefis olarak tanımlanır. Fecr Suresi’nin son ayetlerinde geçen “Cennetime gir” hitabına mazhar olan nefs-i mutmainne, cömertlik, doğruluk, alçak gönüllülük, güler yüzlülük ve tatlı dillilik gibi güzel huy ve sıfatlarla bezenmiştir. Ayrıca tevekkül (Allah’a güvenme), tefviz (işleri Allah’a havale etme), teslim (Allah’ın iradesine boyun eğme), sabır ve rıza (Allah’ın verdiklerine razı olma) halleri içindedir.