Paylaş
Neslin Korunması İle İlgili Hutbe
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Neslin Korunması
Adem (A.S) dan beri bütün peygamberler neslin selameti için nikah hususunda büyük bir ciddiyet göstermişlerdir. Çünkü neslin korunması, aile müessesinin sağlamlığıyla mümkündür. Aile müessesinin sağlamlığını korumak ise; ırz ve namus anlayışı gibi manevi değerleri koruyucu tedbirlerle mümkündür. Ailede saadet, eşler arasında karşılıklı bir anlayış ve olgunluğun meyvesi olup hassasiyetle korunmalıdır.
Değerli Mü’minler!
Neslin muhafazası, çiftlerin meşru birliktelikleriyle yani evlilikle meydana gelir aile yapısını ayakta tutmakla sağlanır. Aile toplumun düzeninin kemale ermesi ve saadet bulması için vazgeçilmez temel müessesedir.
Aile ortamında yetişerek iyi bir terbiye almayan ve meşru bir evliliğin dışında kalan nesiller bunun neticesinde de; bazen tinerci ve gaspçı, bazen hırsız, bazen içki ve uyuşturucu bağımlısı olarak karşımıza çıkmak da ve ileriki yıllarda toplumla çatışan, huzuru bozan tutarsız ve daima içinde kötülük besleyen bireyler olmaktadırlar.
Kıymetli Müslümanlar !
Geleceğimizin teminatı olan neslimize karşı en mühim vazifemiz: İslam fıtratı ile bizlere teslim edilen yavrularımızı hayırla donatmak ve onlaı hayırlı bir evlat olarak yetiştirmektir. Hayırlı bir evlada sahip olmak, dünyada da ahirette de huzur ve saadet vesilesidir. Bu talim ve terbiyenin verilebileceği en hayırlı iklimde hiç şüphe yok ki meşru bir evlilikle kurulan aile ortamıdır. Buna binaen yüce Kitabımız Kur’an- Kerimde Allah’ü Teala şöyle buyurmuştur.” Zinaya yaklaşmayın, zira o hayasızlıktır ve çirkin bir yoldur.(1)
Aziz Kardeşlerim!
Bir milletin istikbali gençliğin his ve fikir dünyasına göre şekil alır. Eğer bir millete gençler güçlerini maneviyat ve fazilet yolunda sarf ediyorlarsa, o millette istikbal vardır.
Unutmayalım ki milletlerin ayakta durabilmesi ve varlığını devam ettirebilmesi sağlam ve sağlıklı nesiller yetiştirmesine bağlıdır.
Hutbemi Peygamber Efendimiz) (s.a.v) bir hadisi şerifiyle bitiriyorum “ Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha hayırlı bir miras bırakmamıştır.” (2)
Kaynaklar:
1-El-isra / 32
2-Tirmizi,Birr/33
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Değerli İslam dinindeki kardeşlerim,
Dikkatinizi son derece önemli bir konuya çekmek istiyorum – İslam’da gelecek nesillerimizin korunması. Müslümanlar olarak, çocuklarımızın İslami değerlere, öğretilere ve ilkelere bağlı bir ortamda yetişmelerini sağlayarak, onların refahını ve yetiştirilmelerini sağlamak bizim görevimizdir.
Evlatlarımız Allah’ın bize emanetidir. Onlar, inancımızın meşaleleri, mirasımızın taşıyıcıları ve İslam’ın geleceği için umuttur. Müslüman toplumun sorumlu üyeleri olarak, onların inançlarını, karakterlerini ve kimliklerini korumak için proaktif önlemler almak bizim görevimizdir.
Her şeyden önce onların İslami eğitimine öncelik vermeliyiz. Çocuklarımız Kuran, Hz.Muhammed’in (sav) hayatı ve İslam’ın öğretileri hakkında kapsamlı bir anlayış almalıdır. İnançlarına sıkı sıkıya bağlı kalırken, dünyanın zorluklarını aşabilmeleri, bilgi ve anlayış yoluyla olur.
Ayrıca ailelerimizde sevgi, merhamet ve destek ortamı yaratmalıyız. Evlerimiz, çocuklarımızın kendilerini güvende, saygı duyulduğunu ve değer verildiğini hissettikleri sığınaklar olmalıdır. Birbirimizle olan etkileşimlerimizde nezaket, sabır ve bağışlayıcılık göstererek örnek olmalıyız. Olumlu aile dinamikleri aracılığıyla çocuklarımıza şefkat, empati ve güçlü aile bağları değerlerini aşılıyoruz.
Çocuklarımızı zararlı etkilerden ve olumsuz toplumsal baskılardan korumak da eşit derecede önemlidir. Çoğu zaman İslami ilkelere aykırı olan, ahlaksız içeriğin, materyalizmin ve İslami olmayan uygulamaların yaygın olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Tetikte olmalı ve çocuklarımızı bu zararlı unsurlardan aktif olarak korumalıyız. Bu, medya tüketimlerini izlemeyi, arkadaşlıklarına rehberlik etmeyi ve sağlıklı ve helal eğlence faaliyetlerini teşvik etmeyi gerektirir.
Ek olarak, bir topluluk ve kolektif sorumluluk duygusu geliştirelim. Mescitlerimiz, İslami okullarımız ve toplum kuruluşlarımız, çocuklarımızın büyümesi ve gelişmesi için güvenli ve besleyici alanlar sağlamalıdır. İslami eğitim, mentorluk ve gençlik faaliyetleri gibi ihtiyaçlarını karşılayan programlara yatırım yapmalıyız. Birlikte, gelişimlerini destekleyen ve onlara olumlu rol modeller sağlayan bir ekosistem oluşturabiliriz.
Son olarak, içten duanın gücünü asla hafife almayalım. Çocuklarımıza rehberlik, koruma ve başarı için Allah’a hararetle dua etmeliyiz. Dualarımız, karşılaşabilecekleri zorluklara karşı bir kalkan ve inançlarını koruma yolculuklarında bir güç kaynağı olabilir.
Değerli kardeşlerim, İslam neslinin korunması ortak bir sorumluluktur. Dünya fitnelerine göğüs gerebilecek donanıma sahip, inançlarına sımsıkı sarılmış, kendine güvenen, bilgili, salih Müslümanlardan oluşan bir nesil yetiştirmek için birlik olalım. Allah evlatlarımızı bereketlesin, sebat versin, onları ümmet için bir gurur ve fayda kaynağı eylesin.
Ve Allah en iyisini bilir.