Nifas, Loğusalık hâli, doğum yapan kadının rahminden gelen kan anlamına gelmektedir. Böyle kadına nüfesâ veya loğusa denir.Doğumdan ve uzuvları belirmiş ceninin düşürülmesinden sonra görülen kan, nifas kanıdır. Loğusalık hâlinin alt sınırı olmamakla birlikte, en çok kırk gün sürer. Kırk günden fazla görülen kan, nifas kanı değildir. Loğusalık günlerinde akıntı bir süre kesilip sonra devam ederse, akıntının kesildiği günler de loğusalık hâlinden sayılır.
Kadınlar nifas hallerinde, cinsel ilişkide bulunamaz (Bakara, 2/222); namaz kılmaz, oruç tutmazlar (Buharî, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 14, 15). Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler. Kadınlar hayız ve nifas hallerinde kılmadıkları namazları daha sonra kaza etmez, ancak, oruçları kaza ederler. Kadınların bu hallerinde, namaz ve oruçtan muaf tutulmaları, onların pis olmalarından dolayı değil, psikolojik ve fizyolojik yüklerini hafifletme amacına yöneliktir. Diğer taraftan kadınlar, bu hallerinde müçtehitlerin büyük çoğunluğuna göre Kabe’yi tavaf edemezler.
Loğusalık halinde kanın kesilmesiyle kadın yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar; kırk gün geçtiği halde kan kesilmemişse, özürlü kabul edilir; kırk gün dolunca yıkanır ve ibadetlerini yapar. Çocuk doğurduktan sonra kan gelmeyen kadın ise, yıkanır ve ibadetlerine devam eder.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nifas; kadınlara ait bir hastalık çeşididir. Nifas; Loğusalık hâli, doğum yapan kadının rahminden gelen kan anlamına gelmektedir. Loğusalık hâlinin alt sınırı olmamakla birlikte, en çok kırk gün sürer. Kırk günden fazla görülen kan, nifas kanı değildir.