Paylaş
Nimete kavuşunca yapılabilecek dua arapça
Question
NİMETE KAVUŞUNCA YAPILABİLECEK DUA
Yüce Allah, biz kullarına sayılmayacak kadar çok nimetler bahşettir.
Arapça:
وأتيكم من كل ما سالتموه وإن تعدوا نعمت الله لا تحصوها إن الإنسان لظلوم كفاره
Okunuşu: “Ve etakum men külli mase’eltumuhu ve in teudduni’emetellahi la tuhsu ha innelinsane le zelumun keffar.”
Meali: “O, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamaz sınız. Şüphesiz insan çok zalim, çok nankördür!”
Yukarıdaki ayet-i kerimede de belirtildiği gibi, nankörler kapsamına girmemek için, Rabbimizin bizlere bahşetmiş olduğu bu nimetler karşılığında kendisine şükretmeliyiz. Nimete kavuşunca şükretmek, musibetle karşılaşınca da sabretmek, özetle her durumda Allah’a hamd etmek asli görevimizdir. Çünkü Allah, şükredenlere, nimetini artıracağını ve onları bağışlayacağını, nankörlük edenlere ise şiddetli bir azap uygulayacağını bildirmiştir.
Sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem her hal ve şartta Allah’a hamd ve şükür görevini ifa ederdi. En faziletli dua, el-hamdulillah diyerek yapılan duadır. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyur muştur:
Arapça:
أفضل الذكر لا إله إلا الله وأفضل الدعاء الحمد لله
Okunuşu: “Efdeluzzikri la ilahe illallahu ve efdeluduai elhamdülillah.”
Anlamı: “Zikrin en faziletlisi, La ilahe illallah demek tir. Duanın en faziletlisi ise Elhamdülillah’ demektir.
Allah’ın verdiği sayısız nimetlere hamd ve şükretmek önce de ifade edildiği gibi kul olarak başta gelen görevlerimizdendir. Sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. Kendisine: “Allah senin geçmiş ve gelecek (bütün) günahlarını affettiği halde kendini niye bu kadar yoruyorsun?” denildiğinde:
أفلا أكون عبدا شكورا
“Efelaekunuabdenşekuren.” “Allah’a şükreden bir kul olmayayım mı?” karşılığını vermiştir.
Bir nimete kavuşunca veya beklenen güzel bir haberi duyunca Allah’a hamd ile dua edilmelidir. İyilikte bulunan insanlara karşı ise; “Allah senden razı olsun, Allah sana mükafatını versin.” Gibi dualar yapmak ve teşekkür etmek de nezaket gereğidir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Nimete kavuşunca yapılabilecek güzel dualardan biri, Allah’a şükür ve hamd etmeyi ifade eden dua ve zikirdir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) nimetlere kavuştuğunda Allah’a şükretmek için sık sık dua etmiş ve ümmetine de şükretmeyi öğretmiştir. İşte bu duruma uygun bir dua:
Arapça Dua:
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي بِنِعْمَتِهِ تَتِمُّ الصَّالِحَاتُ
Okunuşu: Elhamdü lillâhi’llezî bi-ni‘metihî tetimmu’s-sâlihât.
Anlamı: “Hamd, o Allah’a ki, O’nun nimetiyle iyilikler tamamlanır.”
Bu dua, hem Allah’a şükretmeyi hem de O’nun verdiği nimetlerin iyilikle devamını istemeyi ifade eder. Ayrıca şükrün önemini ve Allah’ın her türlü hayır ve nimetin kaynağı olduğunu hatırlatır. Nimete kavuştuğumuz her an, bu duayı dilimizden düşürmemeliyiz.
Allah’a şükür olarak, aynı zamanda secdeye kapanmak ve dil ile şükretmenin yanında o nimeti Allah yolunda kullanmak da önemlidir. Şükrümüz, hem dilimizle hem de amelimizle olmalıdır.