Paylaş
Nişanlı Veya Sözlü Çiftin Nikahtan Önce Birbirlerine Dokunmaları
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Nişanlı Veya Sözlü Çiftin Nikahtan Önce Birbirlerine Dokunmaları
SORU: Babası tarafından evlilik izni verilen bir kadının evlilik ak-ti yapılmadan, mehir almadan müstakbel kocasıyla muaşerette bulunup onun kendisine dokunmasına izin vermesine ne dersiniz?
CEVAP: Eşlerin birbirlerine dokunabilmeleri için evlilik akti şarttır. Allah Teâlâ Nisa suresinde buna işarette bulunarak şöyle buyurmuştur: ve onlar sizden sağlam bir teminat almışlardır… (Nisa/21)
Eğer dokunmak kelimesinden kasıt karı-koca arasındaki ilişki ise, bu sadece babanın izin vermesiyle helâl olmaz. Çünkü evlilikte açık akit şarttır. O da icab ve kabule dayanır. Yani erkeğin talip, kadının da bunu kabul etmesi ve bu akde iki kişinin şehadet etmesi, mehirin ise ya peşin verilmesi ya da borçlanılması gerekir.
Babaların evlilik aküne riayet etmeleri gerekmektedir. Onu hiç bir zaman hafife almamaları, gevşek tutmamaları lazımdır. Çünkü bir çok işler bu akte bağlıdır.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da, nişanlı veya sözlü bir çiftin, nikahtan önce birbirlerine dokunmaları konusu da tartışmalı bir konudur ve farklı İslam hukukçuları arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Aşağıda, genel olarak İslam’ın bu konuya yaklaşımını aktarıyorum:
İslam dini, cinsel ilişkinin sadece meşru bir evlilik içerisinde gerçekleştirilmesini önerir. Nikah, İslam’da evliliğin resmi ve meşru bir sözleşme olarak kabul edildiği aşamadır. Dolayısıyla, İslam hukukuna göre, nikahtan önce bir çiftin cinsel ilişkiye girmesi veya cinsel temas kurması hoş karşılanmaz.
Nişanlı veya sözlü bir çift arasında fiziksel temasın, öpüşme, kucaklaşma veya dokunma gibi eylemlerin sınırları konusunda İslam hukukçuları arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı İslam hukukçuları, bu tür eylemlerin tamamen yasak olduğunu ve nikahın gerçekleşmesi gerektiğini savunurken, bazıları ise sınırların belirlenmesi gerektiğini ve iffetin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtir.
Bu konuda daha ayrıntılı bir görüş almak için yerel bir dini otoriteye veya mezhep imamına başvurmanız önemlidir. Kendi inançlarınıza ve değerlerinize uygun bir şekilde hareket etmek ve Allah’ın rızasını gözetmek önemlidir.