Nişanlılıkta dini sınırlar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Nişanlılık

Nisanlilikta dini sinirlar

Selamun Aleyküm. Ben 24 yaşında nişanlı bir erkeğim. Nişanlımla 4 sene önce üniversitede tanıştık ve birlikte olmasakta cinsel anlamda bir takım şeyler yaşadık ve bu günahımdan dolayı çok pişmanım Allah affetsin hatamın farkına vardım. Nişanlımla farklı şehirlerdeyiz ve telefonda cinsellikle ilgili şeyler konuşmak istiyor konuşmak istemediğimi namaz kıldığımı rahatsız olduğumu söyledim ve bundan sonra sanki soğuk davranmaya başladı bana. Ben aynı günaha dönmek istemiyorum Allah korusun. Bu durum ilişkimizide etkiliyor olumsuz yönde şu an. Onun böyle şeyler istemesi nişanlımı kötü birisi mi yapar bu durumun devam etmesi halinde ayrılığı düşünmem gerekir mi Lütfen bir yol gösterin

Cevap:

Öncelikle dinimiz İslamın haram kıldığı ve yasakladığı zina gibi büyük günahı işlemenizden dolayı Allah’tan af ve Mağfiret dileyip, tövbe ediniz. Şüphesiz Allah affedicidir affı sever. Sizleri harama zinaya götürecek bütün davranışlardan uzak kalmanız gerekir.  Nişanlınıza zinanın dinimiz tarafından yasaklana büyük günahlardan olduğunu anlatınız. Nişan merasimi nikah sayılmaz. Evlenecek kadınla erkeğin birbirini daha iyi tanımaları, eksiklerin tamamlanması, öğrenim ve askerlik gibi bir kısım engellerin aşılması, resmi bazı formalitelerin tamamlanması, belli bir zaman tahsisini gerekli kılar. Yani söz kesilir kesilmez, hemen nikah akdi yapmak çoğu zaman mümkün olmaz. İşte, sözle nikâh arasında geçen bu döneme “sözlülük veya nişanlılık” denir. Arapçada “hutbe” kelimesiyle ifade edilen bu müessese, sözlükte; kız istemek, söz vermek, söz kesmek ve nişanlanmak anlamlarına gelir.

İslam’da, ömür boyu beraber yaşayacak olan eşlerin, evliliğe karar vermeden önce gereken tedbirleri alması, iyi düşünmesi gerekmiş ve bunun için de evleneceklerin görüşmesi adet haline gelmiştir. Ancak nişanlıların nikahtan önce birbirlerine haram olduklarından dolayı görüşüp konuşmaları, beraber gezmeleri veya sohbet etmeleri caiz değildir.

Evlenecek eşlerin daha önceden birbirlerini görmeleri mümkün ve caizdir. Bakılacak yerler ellerle, yüz ve ayaklardır. Muğîre (r.a) bir kadınla evlenmek istemiş, Hz. Peygamber (s.a.s) kendisine: “O kadına bak, çünkü bakmak yıldızınızın barışması için daha uygundur” buyurmuştur (Tirmizî, Nikâh, 5). Yine Allah’ın Elçisi, Ensar kadınlarından biriyle evlenmek isteyen bir sahabiye; “Git ve ona bak, zira Ensar kadınlarının gözlerinde bazı göz kusurları bulunabilir” (Müslim, Mesâi)

İslâm dini dünürcülük safhası ile ilgili bazı düzenleyici hükümler getirmiştir. Bu yüzden, kadın, dünürcülere müsbet cevap vermiş, söz kesilmiş, nişan yapılmışsa, artık bu kadına bir başka erkek dünür gönderemez. Hz. Peygamber (s.a.s) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz din kardeşinin dünürlüğü üzerine dünürlük göndermesin. Ta dünür gönderen ondan önce vazgeçinceye yahut kendisine izin verinceye kadar” (Buhârî, Nikâh, 45). Teklif kadın tarafından reddedilmişse, bu takdirde ikinci bir isteme caizdir. İlk teklif sahibi, ikincisine izin vermişse, bu takdirde ikinci teklif serbesttir.

İslâm hukuku, nişanlıları evlenmeye mecbur etmemiştir. Ancak meşrû bir sebep olmaksızın nişanı bozmak mekruh veya haram sayılmıştır. Nişanın bozulması halinde, daha önce mehir verilmiş ise, bunun iâdesi gerekir. Nişanlıların birbirlerine verdikleri hediyelere gelince… Bu konuda hîbeden dönme hükümleri uygulanarak, bunlar mevcutsa aynen iade edilir. Kullanılmış ve artık mevcut değilse birşey gerekmez. Şâfiîlere göre, hediyeler duruyorsa aynen, kullanılmış ve yokolmuşsa bedeli bakımından iade edilirler. Mâlikîlere göre ise, nişanlanma ve evlenme örf ve âdetin çok rol oynadığı bir saha olduğu için, hediyeler konusunda o beldenin örfüne uyulur. Örf kaidesi yoksa ve nişanı erkek bozmuş olursa, kadın verilen hediyeleri iade etmek zorunda değildir.

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    0
    2022-12-05T14:37:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Öncelikle söze şöyle başlamak gerek;

    İslam’da nişanlılık şeklinde bir kavram bulunmamaktadır. Eğer nikah akdi yok ise nişanlılar birbirlerine haramdır. Nişanlılıkta dini sınırlar ise yabancı bir erkek ve yabancı bir bayan gibidir. Arada hiçbir fark yoktur. Ne zaman nikah akdi gerçekleşir işte o zaman yakınlık olur. Onun dışında nişanlıların her türlü yakınlaşmaları haramdır.

    0
    2023-05-10T14:08:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhabalar,
    Nişanlıyım. Nişanlımı ailesi evden kovdu ve mecburen nişanlandığımız süreden bu yana annemle beraber yaşadığım evde bizimle beraber yaşıyor sokakta kalmamak adına. Çalışıyor fakat maaşı evlilik hazırlıklarına borçlara gidiyor geçinecek durumda değil. Biz ikimizde Allah yoluna dönüp tövbeden gelip namaza Kur’an-a başladık. Aynı evde kalmamızın caiz olmadığını farkındayız. Evlenmemize bir kaç ay kaldı. Dini nikahımızı şimdiden kıysak uygun olur mu? Caiz midir? Tabii ki birliktelik yaşamak için yine de evimizi kurmayı ve resmii nikah kıymayı bekleme şartı ile. Teşekkür ederim cevap için şimdiden. Allaha emanet olun.

Cevapla