Nişanlıyken imam nikahı kıyılır mı?

Question

NİŞAN DÖNEMİNDE NİKAHLANMAK

Nisan doneminde imam nikahi kiymak

Nişanlıyken İmam nikâhı kıyma,

İslamda Nişan döneminde dini nikah kıymak

“Nişan döneminde dini nikah yaptırmanın. içinde bulundugumuz şartlar da göz ônüne alındığında, uygun olup olmadığı konusunda bir sonuca varabilmek için. böyle bir nikaha ihtiyacın sebebini, bu nikahın fayda ve zararlarını ortaya koymak gerekir.

 

Nişan her toplumda yoktur: mesela Asr-i saádette kız ailesinden istenir (hutbe), söz kesilince nikah akdi yapılır ve dinen evlenilirdi. Çünkü bugün olduğu gibi dugünden önce alınacak verilecek. yapılacak çok şey bulunmaz. düğun hazırlıgı için zamana ihtiyaç duyulmazdı. Bugün cogu Israf olan hazırlık ve harcamalar hem evlenmeyi güçleştirmekte hem de tarafların, bu yükün altından kalkabilmeleri için nişan ile dügün arasında ortalama altı ay kadar bir zamana muhtaç olmaları sonucunu dogurmaktadır. Tabii nişan döneminin bunun dışında sebebleri de vardır. Sebeb ne olursa olsun. nişan ile dügün arasında uzun yahut kısa bir zaman geçecek ise, nişanlıların birbirlerini görmeleri, görüşmeleri, bunu da dine ve örfü adete uygun bir şekilde gerçekleştirmeleri problemi ortaya çıkmaktadır. Dinimizde birbirine yabancı (namahrem aralarında evlenme căiz) bulunan bir erkek ile bir kadınin, dilediklerini yapabilecek ölçüde başbaşa kalmaları căiz değildir: böyle bir çiftin el sıkışması, öpüşmesi vb. căiz değildir. Bunların caiz olabilmesi için, nikählı olma-larından başka yol ve çare yoktur.

 

Nişanlıların, dügünden önce nikah yapmalarınin faydası, haram işlemeden görüşüp konuşma, kuracakları aile yuvasını daha sağlam temellere oturtma imkanını bulmuş olmalarıdır.

 

Nişan döneminde dini nikâh yaptırmanın bazı mahzurları da vardır: Nikah taraflara cesaret ve serbestlik verdiği için -örfü ådete göre zamansız olan- bazı davranışlarda bulunabilmekte, dönüşü olmayan yollara girebilmektedirler. Dügünden önce arada bir anlaşmazlık çıkar ve nişanı bozmak gerekirse, boşama hakkı elinde olan erkeğin direnmesi sonucu kız bundan zarar görebilmektedir. Dini nikâh, tarafların evli sayılmaları için yeterli olan bir akiddir ve dine göre evliliğin bütün sonuçlarını doğurur. Erkek buna dayanarak, kızdan bazı taleplerde bulunabilir: çünkü şer’an eşidir, kız bu talepler karşısında direnirse åsi ve günahkar olur…

 

Nişan döneminde yapılan nikahın getirdiği bu faydalı ve zararlı sonuçlar göz önüne alınınca, probleme şöyle bir çözüm teklif edilebilir:

 

  1. Nişan döneminin kısa sürmesi halinde, nikåh düğünle beraber yapılmalı, bu arada, taraflar birbiri ile şeri ölçüler içinde, görüşmelidirler: Kız, yabancıya karşı oldugu gibi kapalı, görüşme aile içinde, kızın mahremleri yaninda olmalı, deri teması bulunmamalı…

 

  1. Nişan uzun sürecek ve bu arada taraflar görüşecek ise (bunu önlemenin zararları var ise), görüşme şeri ölçülerin sınırını aşacak ise (bunu önlemek mümkün degilse) nişan ile birlikte nikah da yapılmalıdır. Çünkü şer’i ölçüleri aşan görüşmeler haramdır: yukarıda zikredilen mahzurların hiçbiri, bir müslümanın haram işlemesinden daha büyük bir mahzur ve zarar olarak görülemez.

 

  1. Nişanın bozulması halinde kızın zarar görmesini önlemek için, nikah akdi yapılırken kıza da bir boşama hakkı verilebilir. Koca, karısına bu hakkı tanıyınca, gerektiginde kadın da (kendini) boşayabilmekte ve evlilik bagını çözebilmektedir.

 

  1. Nişan ile dügün arasında geçecek süre, mümkün oldugu kadar kısaltılmalı. evlenme şartı olarak yapılan harcamalar asgariye indirilmell, israf terkedilmeli, eksikliklerin evlilik içinde de tamamlanabilecegi unutulmamalı, yangından mal kaçırma adetine son verilmelidir (Gençlik ve evlilik)

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    1
    2020-12-04T17:03:29+03:00

    Nişanlıyken dini nikah kıymak çok yanlıştır çünkü nikah kıyıldıktan sonra gençler karı koca hayatı yaşıyor ve birbirlerinden bakıyorlar evlendikten sonra yaşamaları gereken sevinçleri sıkıntıları daha nişanlıyken yaşıyorlar da evlilikten soruyorlar

     

    Dünya kadar nişanlı gördüm kim nikah kıydı ise pişman oldu sakın erken nikah kıymayın evlenmeyi bekleyin düğün günü nikahınızı kıyalım

    En iyi cevap
    • by.patron
      0
      2020-12-12T16:08:53+03:00

      dediğiniz yanlış eğer karşı taraf birbiriyle tanışmazzasa o zaman durumlar çok kötü olur

      0
      2022-01-25T15:36:00+03:00

      İslam’da nişanlılık dönemi diye bir dönem yoktur. Nikah akdi gerçekleşmiş ise bunlar evlidir. Nikah akdi yok ise bu kimselerin yan yana gelmeleri, el ele tutuşmaları haramdır. Nişanlılık dönemi bizim toplumumuza ait bir gelenektir. Bunun sebebi ise; erkek ve kız birbirlerini tanısın diye yapılmaktadır. Ne olursa olsun nişanlılık döneminin uzun olmaması gerekir.

        0
        2022-01-25T17:14:47+03:00

        Nişanlı olan ama evli olmayan erkek ve kızın dudaktan öpüşmesi büyük bir günah mıdır? Yoksa küçük günah denebilir mi? Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

        • nikah olmadan karşı cinsle öpüşmek büyük günahtır

            0
            2022-01-25T17:29:35+03:00

            Peki acaba çok merak ettiğim bir soruyu da sorabilir miyim? Evlenmeden öpüşmenin günahı zorunluluk olmadan yapılan istimnanın günahından fazla mıdır? İstimna öpüşmek kadar büyük bir günah mıdır? Allah razı olsun cevabınız için.

            0
            2022-01-25T17:30:13+03:00

            öpüşmek daha büyük günahtır

Cevapla