Paylaş
Nübüvvet ne demektir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Nübüvvet Kelime Anlamı Nedir
Nübüvvet, Allah tarafından gönderilen elçi demektir. Nübüvvet, akıl sahibi olan kulların yeryüzünde yapabilecekleri, yüce yaratıcı olan Allah ile kulları arasında elçilik yapan demektir. Tüm peygamberler nübüvvet görevini yerine getirmek için ellerinden geleni yaparlar. Peygamberler sayesinde insanlar, Allah’ı daha kolay tanır, Allah’ın takdirini ne şekilde kazanabileceğimizi öğretir, iyi ve doğru olanı gösterir, nasıl ve ne şekilde ibadet edebileceğimizi öğretirler.
“Nübüvvet”, peygamberlik anlamına gelir. İslam inancına göre, Allah tarafından seçilen özel insanlara peygamberlik görevi verilir. Peygamberler, Allah’ın vahyiyle ilahi mesajları alır ve insanlara doğru yolu göstermek, ahlaki değerleri aktarmak ve toplumu düzene sokmak gibi görevler üstlenirler. Peygamberler, insanlara Allah’ın emirlerini tebliğ eder, hükümlerini açıklar ve onları Allah’a yönelmeye, doğruyu yapmaya ve kötülüklerden kaçınmaya çağırırlar. Nübüvvet, peygamberlerin özel bir statüsüdür ve Allah’ın insanlara gönderdiği bir lütuf ve hidayet kaynağı olarak kabul edilir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
NÜBÜVVETİN GEREKLİLİĞİ
Kur’an-ı Kerim’de insanların irade yönünden zayıf olduğuna, ahlaki açıdan yetersizliğine vurgu yapılmaktadır. Zaman zaman insanlar bir takım menfaatleri göz önüne aldığında fıtrattan uzaklaşmış ve ahlaki açıdan aşağı bir konuma inebilmiştir. Allah bir lütuf ve rahmet olarak kullarına doğru yolu göstermesi için peygamberler göndermiş kullarını kötülüğün ve ahlaksızlığın içinde kalmaktan kurtarmıştır.
Hz. Âdem ile başlayıp Hz. Muhammed ile son bulan nübüvvet kurumu insanlığı zulüm ve kötülüklerden kurtarıp hak yola çağırmıştır.
İnsanların genel itibariyle kendilerini var eden yaratıcının olduğuna inandıkları görülür. Kişilerin ihtilaf ettikleri konunun genellikle peygamberlik kurumu üzerinde yoğunlaştığı bir gerçektir. Pek çok filozofun Allah’ın varlığına inandığı ancak nübüvvete şüphe ile yaklaştığı hatta onu reddettikleri görülmektedir. Nübüvveti reddedenlerin ileri sürmüş oldukları delillere baktığımızda pek çoğunun akla yaptıkları vurgu göze çarpmaktadır.
Nitekim akla yapılan bu vurgu hem Berâhime ve Sümeniyye gibi nübüvveti reddeden gruplarda hem de Hristiyanlık bünyesinden çıkmış olan Deistlerde gözlemlenen bir husustur.
Nübüvvet ilahi dinlerce zaruri bir kurum olarak görülmüştür. Peygamberler ve onların insanlara ilettikleri vahiy, kişilerin hem dünya hem de ahiret mutluluğunu elde etmesini sağlar. İnsan akıllı, irade sahibi, şuurlu bir varlıktır. Ancak nasıl ki insanın duyu organları sınırlıysa aklının da bir sınırı vardır. Kişi bu dünyada aklıyla iyiyi, kötüyü, faydalı ve zararlıyı bilebilir.
Yine insan aklıyla kendisini ve bu âlemi var eden bir yaratıcının varlığına ulaşabilmektedir. Ancak kişinin aklıyla metafizik alanla ilgili birçok şeye ulaşması mümkün değildir. Ahiret ahvali ile ilgili hususlar da bunun gibidir. Ahiretin olabileceğine akıl imkân verebilir fakat orayla ilgili ayrıntıları vahiy olmadan veya peygamber bildirmeden bilebilmesi imkânsızdır. Yine Allah’a ibadet etmenin gerekliliğine akıl hükmedebilir fakat neyin ibadet olduğunu aklın bilmesi mümkün değildir. İşte bu gibi aklın yetersiz kaldığı durumlarda bir peygamber ve vahye ihtiyaç vardır.
Peygamberlerin getirmiş oldukları vahiyler akla uygundur. Akıl ve vahiy birbirine zıt olamaz. Vahyi anlayacak olan akıldır. Akıl olmadan vahiy kişi için bir anlam ifade etmeyecektir. Kelam âlimleri peygamberlik kurumunu zaruruet-i dinniye’den kabul etmişler, Allah’ın peygamberler göndermesinin vacip mi, caiz mi yoksa mümkün mü olduğunu tartışmışladır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Nübüvvet” terimi, İslam’da peygamberlik anlamına gelir. Nübüvvet, Allah’ın seçtiği özel kişilere, yani peygamberlere ilahi mesajlarını ilettiği ve insanlara rehberlik ettiği dönemi ifade eder.
İslam’a göre, peygamberler Allah’ın elçileridir ve insanlara vahiy yoluyla ilahi mesajları iletmekle görevlidirler. Peygamberler, toplumlarını Allah’ın emirlerine uymaya, doğru yolu göstermeye ve insanları şirkten (Allah’a ortak koşmaktan) uzaklaştırmaya çağırmışlardır.
Nübüvvet, insanlık tarihi boyunca birçok peygamberin gönderilmesiyle gerçekleşmiştir. İslam inancına göre, Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar pek çok peygamber gönderilmiştir. Bunlar arasında Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed gibi önemli peygamberler bulunmaktadır.
Nübüvvet kavramı, İslam’ın temel inançlarından biridir ve Kur’an’da peygamberlere ve nübüvvet dönemlerine sıklıkla atıfta bulunulur. Peygamberler, insanlara Allah’ın iradesini ve yolunu bildirerek, onlara doğru yolu göstermek ve insanlık için rehberlik etmek amacıyla gönderilmişlerdir.