Nûr Sûresinin İlk Ayetleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SORU: Nûr sûresinin ilk üç âyetini açıklamak lütfunda bulunmanızı en içten selamlarımla ve teşekkürlerimle rica ediyorum.

CEVAP: Allah Teâlâ Nûr sûresinin başında şöyle buyuruyor:

Bu bizim inzal ettiğimiz ve (hükümlerini üzerinize) farz kıldığımız bir sûredir. Belki düşünüp Öğüt alırsınız diye onda açık seçik âyetler indirdik. Zina eden kadın ve erkeğin herbirine yüzer değnek vurun. Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız Allah’ın dininde (hükümlerini uygularken) merhametiniz tutmasın. Mü’minler-den bir grup da onlara uygulanan cezaya şahitlik etsin. Zina eden erkek, zina eden veya müşrik olan kadından başkası ile evlenmez zina eden kadın da ancak zina eden veya müşrik olan erkekle evlenir. Bu, mü’minlere haram kılınmıştır. (Nûr/1-3)

Allah Teâlâ’nın “Bu bizim inzal ettiğimiz ve farz kıldığımız bir sûredir” demesi, bu sûre içindeki hükümlere ve prensiblere çok önem verdiğinin bir delilidir. “Size ve sizden sonrakilere bunları farz kıldık” dediğine göre ondaki emirlere itaat edilip yasaklardan da kaçınılması gerekir. İşte böylece bu sûrenin içinde helâli haramı ve hadleri/cezaları açıkladık. Öğüt almanız için apaçık ve tefsir edici âyetleri de indirdik.

Bir şahsın bir kadınla zina ettiği sabit olduğu zaman her ikisine de yüzer değnek vurulması vacibtir. Zina edenler evlenmemiş kişiler oldukları zaman İslâm’ın hükmü budur. Evlenmiş, hür ve akıl baliğ kişilere gelince bunların cezası ise taşlanarak öldürülmektir (recm). Ebû Hanife’ye göre, devlet başkanı (onun adına hakim) uygun ve gerekli görürse zina eden bekarlara değnek cezasını uyguladıktan zonra sürgün cezası da verebilir.

İmam Mâlik, bir seferinde Hz. Ömer’in ayağa kalkıp Allah’a hamd ve senadan sonra şöyle dediğini rivayet eder:

Ey insanlar! Allah Teâlâ Muhammed’i (s.a) hak ile gönderdi. Ona kitap indirdi. İndirdiği âyetlerin içinde recm âyeti de vardı. Bize onu okudu biz de onu ezberledik. Rasûlullah recm cezasını uyguladı, ondan sonra biz de uyguladık. Uzun bir zaman geçtikten sonra korkarım ki insanlardan birisi kalkıp, “Allah’ın kitabında recm âyetini görmüyoruz” diyecek ve Allah’ın indirdiği bir farizayı ter-kederek dalalete düşecekler. Erkeklerden ve kadınlardan evli olanlar zina edip de, (suçları) şahitlerle ya da gebelik veya itirafla sabit olduğu zaman, onlara recmi uygulamak Allah’ın kitabında haktır. (Buharı ve Müslim)

Sonra Allah Teâlâ zina edenlere değnek cezası hükmünü uygularken acımamalarını ve za’fa düşmemelerini veya bu merhametin zina cezasını uygulamayı terketmelerine sebep olmamasını müslümanlara emretmiştir. Bu sebeple hadis-i şerifte şöyle buyurulur:

Yer yüzünde, Allah’ın koyduğu bir cezanın (haddin) suçlulara uygulanması, kırk sabah üzerlerine yağmur yağmasından daha hayırlıdır.

Sizin onlara merhametiniz tutmasın çünkü bu Allah’ın hükmüdür ve Allah’ın dinidir. Rabbiniz Allah’a ve âhiret gününe iman ediyorsanız O’na itaat etmeniz ve emrini uygulamanız gerekir. Kıyamet gününde rabbinize kavuşacaksınız ve itaatinizden dolayı sizi mükafatlandıracak, isyanınızdan dolayı da sizi cezalandıracak. Halk arasında azarlanıp kmanmalan ve daha caydırıcı olması için hükmün infazı esnasında üç veya daha fazla kişiden oluşan müslüman bir topluluğun da orada hazır bulunması gerekir. Bu, insanların onu görüp de ibret almaları ve günah işlemekten vazgeçmeleri için hükmün alenen infazını gerektirir.

Sonra Allah Teâlâ zina eden bir erkeğin ancak zina eden veya müşrik bir kadınla cinsel ilişkiye girebileceğini, yani onun zina etme arzusuna ancak zinacı isyankar bir kadının veya zinayı haram görmeyen müşrik bir kadının boyun eğeceğini, zinakâr bir kadının da ancak zinakâr bir erkekle veya zinanın haramlığına inanmayan bir müşrikle cinsel ilişki kurabileceğini, bu yüzden bunlarla evlenmenin mü’minle-re haram olduğunu söylemiştir. Rivayet edildiğine göre bir adam Om-mü Mehzûl isimli bir kadınla evlenmek için Rasûlullah’tan izin istemişti. Kadın zâniye idi ve adamın geçimini de üstlenmeyi şart koşmuştu. Rasûlullah (s.a) bunu reddetti ve ona şu âyeti okudu:

Zina eden erkek, zina eden veya müşrik olan kadından başkası ile evlenmez, zina eden kadınla da ancak zina eden veya müşrik olan erkek evlenir. Bu, mü’minlere haram kılınmıştır.

 

Cevapla