Öfke ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Öfke hakkında kısa hadisler

Ofke ile ilgili kisa hadisler

Hadis-i Şeriflerde Öfke

Bu kavram, hem Allah’a hem Peygamber’e hem de diğer insanlara nispet edilerek kullanılmaktadır. Allah’ın kızdığı öfkelendiği kimseler:

Dua etmeyenler (İbn Mace, Dua 1)

Yahudiler (Ahmed b. Hanbel Müsned I. 395,397,421)

Kibirliler (Ahmed b. Hanbel Müsned II. 497)

İlk Müslüman sahabileri öfkelendirenler (Müslim, Fedailu’s-Sahabe,170)

Rasûlullah’a eziyet edenler (Buhâri, Megazi, 24; Müslim, Cihad 106)

Rasûlullah’ın öfkesinden sahabenin çok korktuğunu görmekteyiz. İnsanlara dayandırılan öfke ise; bilinen anlamında kullanılmasının yanı sıra (Buhari, Edep 88, Müslim Eyman 14), “bir kimse için gayrete gelme, onu titizlikle koruma, esirgeme” (Buhari Edep 115, Müslim İman 352) manasında kullanılmıştır.

Hz. Peygamber’in Öfkeyi Tedavi Yolları

Hz. Peygamber(sas) müminlere öfkelenme anında yapacakları bazı tavsiyelerde bulunmuştur:

Şeytandan Allah’a sığınmak (Buhari, Edep 44)

Abdest almak (Ebu Davut, Edep 3)

 

Toprağa dokunmak (Tirmizi, Fiten 26)

 

Pozisyon değiştirmek (ayakta olunduğunda oturmak veya sırt üstü yatmak (Ebu Davud, Edep 4) (Ahmed b. Hanbel, Müsned 7,152)

Dua etmek (Nevevi, el-Ezkar; 268)

BENZER KONULAR:

Öfke nedir zararları nelerdir?

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Öfke şeytanın nefesidir. O halde öfkelendiğinizde, sizi öfkelendiren şeyi terk edin.” (İbn Mâce, Zühd 35)
    • Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Gerçek kahraman, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olan ve Allah’ın huzurunda öfkesini kontrol altına alan kimsedir.” (Tirmizi, Birr 61)
    • Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kendisine öfkesine hâkim olması öğretilen kimse, şeytanı zincire bağlamış gibi olur.” (İbn Mâce, Zühd 34)
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim öfkesini yenip sesini keserse, Allah ona cennette güzel bir köşk yapar.” (Ebu Davud, Edeb 119)
    • Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kendisine öfkelendiği halde öfkesini kontrol eden kimseye Allah cennet kapılarını açar ve ona ‘İçerideki hoşgeldin!’ der.” (Tirmizi, Birr 62)
    • Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Öfkelendiğinizde, yüzünüzü yıkayın. Suyu hızlıca alnınıza dökün. Çünkü öfke şeytanın ateşini söndürür.” (Ebu Davud, Edeb 121)
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sabır, öfkenin kardeşidir. Sabır öfkeyi öldürür.” (Ebu Davud, Edeb 84)
    • Yine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim öfkesi gelip de onu yutmazsa, Allah ona yardım etmez ve onun kurtuluşunu istemez.” (İbn Mâce, Zühd 33)
    • Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizden herhangi biriniz öfkelendiğinde, otursun veya yatarsın; eğer öfkesi geçerse tamam, geçmezse abdest alsın.” (Ebu Davud, Edeb 118)
    • Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Öfkenin uykuda olduğu, sabrın ise uyanık olduğu bir gün geçirmeye çalışın.” (Tirmizi, Zühd 24)
    En iyi cevap

Cevapla