Öfkelenmek günah mı? Çok öfkeliyim ne yapmalıyım

Question

Aşırı sinirlilik nasıl giderilir? çok öfkelendiğimizde ne yapmalıyız

Ofkelenmek gunah mi Cok ofkeliyim ne yapmaliyim

Ben bazen çok sinirli ve öfkeli oluyorum. Saçma sapan şeylere bağırırım vs.. aslında istemiyorum ama yine aynı şey oluyor 2 dk sonra.. bunun dinimizde bir açıklaması var mı?


La Tağdap – Öfkelenme buyurmuş Peygamberimiz hadisi şeriflerinde tavsiye isteyen bir sahabiye
Öfkelenme sözünü üç defa tekrarlamışKendinizi kontrol edeceksiniz hepsi bu. Kalp kırmayın asla.
sinir hastası falansanız hacamat tavsiye ederim. Sünnettir. İçinizdeki kirli kanı boşlatınca Allah’ın izniyle daha sakin bir hal alırsınız

Öfke nedir zararları nelerdir?

MÜMİNLER ÖFKESİNE SAHİP OLURLAR

İnsanı en güzel surette yaratan(1) yüce Rabbimiz sevgi, nefret, muhabbet, öfke gibi duygularla bizi donatmış, sevgi ve muhabbet gibi duyguları yaşarken alenen dolu dolu (2) yaşamamız tavsiye edilirken, nefret ve öfke gibi duygulara hoşgörü ve itidal yolu önerilmiştir. Bu duyguları ifrat ve tefrit derecesinde uç noktalarda yaşamak bizde yada çevremizde onarılması mümkün olmayan zararlara sebebiyet verebilir. Allah (c.c) sevdiği ve güzel davranış olarak tasvir ettiği bir hususu Kur’an-ı kerim’de: O takva sahipleri ki; Bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar. Öfkelerini yutarlar ve insanları affederler.(3) buyurarak öfkeyle hareket etmenin zararına, insanları affetmenin güzelliğine dikkatimizi çekmiştir.

İnsanın arzu ettiği bir şeyin isteğine göre olmaması öfkeye sebebiyet verir. Nefsine uyup öfkesinin peşinde giden dinine, dünyasına, ahiretine ve çevresindeki insanlara zarar verir. Zira Rasulullah (SAV) hevaya (azgın nefse) uymaktan sakınınız. Çünkü heva sağır ve kör eder.(4) buyurmuştur.
Mü’min nefsin isyanı olan öfkeyi terbiye etmeye çalışmalıdır. Kuvvetli kimse (güreşte hasmını yenen) pehlivan değildir. Hakiki pehlivan öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsedir.(5) Hadisi Şerifini kendine şiar edinmelidir.

Yüce kitabımız Kur’an: Allah’a dayanıp güvenenler için ‘‘Onlar büyük günahlardan hayâsızlıktan kaçınırlar, kızdıkları zamanda bağışlarlar”.(6) buyurur. Büyük günahlara devam etmek iffet ve hayâ duygusundan mahrum bir hayat sürmek ne kadar çirkin ve mümine yakışmayan bir yaşantıdır. Öfkelendiğimiz zaman ise kusurları bağışlayıp, insanları affetmek Kur’ani bir erdemdir. Ancak kusur din, iman, vatan, bayrak gibi ortak manevi değerler olmamalı, şahsa ait dünyevi işlerden olmalıdır.

Bir kardeşimize öfkelendiğimizde sabırlı olur affedersek bakınız ahirette bizi bekleyen nimet nedir? Rasulullah (sav) buyurur ki ‘‘Öfkesinin gereğini yerine getirebilecek güçte olduğu halde öfkesini tutan kimseyi Allah’ü Teâlâ Hazretleri kıyamet günü mahlûkatın başları üstüne davet eder. Ta ki onlardan önce dilediği Huriyi seçsin”. (7)

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla