Öğrenciye Hac Farzmıdır?

Question

Öğrencilik Ve Hac

Ogrenciye Hac Farzmidir

SORU: Farz olan haccı yerine getirme düşüncesinde olan bir Öğrenci okulunu bırakarak hacca mı gitmeli, yoksa okuluna mı devam etmeli?

CEVAP: Hac, İslâm’ın kurallarından biridir. Hac Allah’ın emrettiği farzlarından bir farzdır. Bunun içindir ki Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

Yoluna gücü yetenlerin o evi (Kabe’yi) haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. (Âl-i İmran/97)
Zaman itibariyle hac, dini farzların en son emredilip farz kılınanıdır. Rivayete göre hac, hicretin altıncı yılında farz kılınmıştır. Bir başka rivayette hicretin 9. veya 10. senesinde farz kılındığı ifade edilmiştir. İbn’ul Kayyımrın tercihi de bu rivayettir.

Fıkıh âlimlerinden bir grup farz olan haccın hemen yerine getirilmesinin farz olmayıp, erteleyerek yerine getirilebileceği görüşündedirler. Bu itibarla hac farz olduktan sonra bir veya bir kaç sene haccı ertelemekle haram bir iş yapılmış olmaz. Haccı ömürde herhangi bir senede yerine getirmek mümkündür. Vefat etmezden önce hac görevini yerine getiren kimse hacca geç gitmekle günaha girmez.

Bu görüşü savunanlar hacc hicretin altıncı yılında farz kılındığı halde Hz. Peygamber’in hicretin onuncu yılında haccetmesini delil gösteriyorlar.

İmam Şafiî şöyle der: “Hac ömürde bir kere farzdır. Farz olması ilk vakti (şartlan bulunuyorsa) ergenlik yaşıdır. Farz olmasının son vakti ise ölmezden öncesidir.”

Fıkıh âlimlerinden bir diğer grup, haccın (şartlan bulunduğu zaman) derhal farz olduğu görüşündedir. Kendisine hac farz olan kimse bir engel söz konusu değilse haccı ertelemesi haram olur.

Bu görüşün delili şu hadistir:

Haccetmek isteyen kimse acele etsin. Çünkü hastalık olur, binit elden çıkar ve bir takım ihtiyaçlar ortaya çıkar.

Bir başka hadis de şöyledir:

Hac (görevini yerine getirmek)de acele ediniz. Çünkü sizden (hiç)biriniz başına ne geleceğini bilemez.

Birinci grup fıkıh bilginleri ikinci grubun görüşünü reddederek, delil olarak ileri sürdükleri hadislerin mendubluk ve teşvik için söylendiğini ifade etmişlerdir. Şüphe yok ki insanın hacca gitmeyi uygun bir vakte ertelemesi haram değilse de, hacca gitmek için acele etmesi müstehabtır.

İnsanın gönlü bu görüşe meyletmektedir. Özellikle sorudaki durumu dikkate aldığımızda buna gönül daha fazla meylediyor. Nitekim soru sahibi öğrenci olduğunu söylüyor. Ayrıca her ne kadar hacca gitmek için arzulu ve istekli olduğunu söylüyorsa da yeteri kadar parası olduğunu bildirmiyor. Soru sahibi için en faziletlisi -şimdi yeteri kadar parası olsa da- önce okuyup eğitimini tamamlamasıdır. Zira hac sezonu eğitim süresinin ortasında geliyor. Bir öğrencinin bu esnada hacca gitmesi eğitimine zarar verir ve düzenini bozar. Arkadaşlanndan geride kalır. İlim öğrenmek de dinin istediği ve teşvik ettiği bir husustur. İnşallah soru sahibi, öğrenimini tamamladıktan sonra hac farizasını da yerine getirir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

  1. Öğrencilik durumu, hac ibadeti için bir muafiyet sebebi değildir. Hac ibadeti, Müslümanların belirli maddi, fiziki ve sağlık koşullarına sahip olduklarında yerine getirmesi gereken farz bir ibadettir. Bu koşulları sağlayan bir öğrenci, hac ibadetini gerçekleştirmekle yükümlüdür.

    Ancak hac ibadeti maliyetli bir ibadet olabilir ve öğrenciler genellikle maddi sınırlamalarla karşı karşıya olabilirler. Bu nedenle, öğrencilerin maddi durumları ve diğer öncelikleri göz önünde bulundurularak, hac ibadetini yerine getirmeleri mümkün olmayabilir. Bu durumda, öğrencilerin mali durumlarının düzelmesi veya diğer imkanlarının ortaya çıkması durumunda hac ibadetini yerine getirmeleri tavsiye edilir.

    Özetle, öğrencilik durumu hac ibadeti için bir muafiyet sebebi değildir. Hac, belirli koşulları sağlayan her Müslüman için farz bir ibadettir. Ancak öğrencilerin maddi sınırlamaları ve diğer öncelikleri göz önünde bulundurularak, hac ibadetini gerçekleştirmeleri mümkün olmayabilir. Bu durumda, mali durumlarının düzelmesi veya diğer imkanlarının ortaya çıkması durumunda hac ibadetini yerine getirmeleri tavsiye edilir.

    En iyi cevap
    0
    2025-03-13T22:01:40+03:00

    Hac, İslam dininde, mali ve fiziksel açıdan bunu yapmaya gücü yeten her Müslümana farz olan bir ibadettir. Ancak, öğrencilik durumu, kişinin mali durumu ve fiziksel yetenekleri gibi faktörler hac farzını etkileyebilir.

    Eğer öğrenci, hac ibadetini yerine getirmek için gerekli maddi kaynağa sahip değilse veya sağlığı uygun değilse, bu durumda hac farzı üzerinde bir yükümlülük olmaz. Bununla birlikte, öğrencinin hac ibadetini yerine getirebilmesi için maddi ve fiziksel şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

    Ayrıca, hac için belirli bir yaş sınırı yoktur, ancak genellikle öğrencinin üniversite eğitimi sırasında maddi olarak bu ibadeti yerine getirmesi zor olabilir. Eğer bir öğrenci, hac için gerekli şartları taşıyorsa ve imkânı varsa, hac ibadetini yapması farz olur.

Cevapla