Paylaş
Öleceğini hissetmek, sürekli ölümü düşünmek
Question
Sürekli ölümü düşünmek ne anlama gelir?
Bazı insanlar ölümlerini hissedebilirler. Bu his genellikle Allah’ın sadık kulları veya alimler tarafından hissedilebilen bir histir. Ancak bazı insanlar da vardır ki hep öleceklerini hissettiklerini sürekli söyleyip vesvese ederler. Aslında her ölümlü öleceğini bilir fakat öleceğini sürekli hissetmek kişinin dünya hayatını cehenneme çevirir. Bu sebeple bu vesveseden kurtulmak için imana sarılmak gerekir.
Peygamber Efendimiz (sav), bir Hadis-i Şeriflerinde: “Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol“[1]buyurduğu halde, nasıl ki dünyalığımız için çalışıp kazanıyor ve günlük olarak hesabımızı yapıyor isek; ebedi yurdumuz olan ve ölümle başlayan ahiretimiz için de nefsimizle hesaplaşmamızı titizlikle yapmalıyız. Bunu şu şekilde yapabiliriz: Bu gün Allah’ın rızasını kazanmak için ne amel işledim veya Allah’ın gazabını gerektirecek ne yanlışlar yaptım? Sorusunu kendimize yöneltmeliyiz. Eğer güzel işler yapmışsak, bizi buna muvaffak kılan Allah’a hamdetmeliyiz, şayet bilerek veya bilmeyerek hata yapmışsak, acilen nefsimizle hesaplaşma ve Allah’a özür beyanı olarak “Tevbe”kapısını çalmalıyız.
Âlemlere rahmet olarak gönderilenPeygamber Efendimiz (sav) bile: “Şurası muhakkak ki, bazen kalbime gaflet çöker. Ancak ben Allah’a günde yüz sefer istiğfar eder (affımı dilerim).”[2]Başka bir hadislerinde ise: “Ey insanlar! Rabbinize tevbe edin. AIIah’a kasem olsun ki ben Rabbim Tebarake ve Teâlâ hazretlerine günde yüz kere tövbe ederim.”[3] Buyurarak; bizlerin de sürekli olarak gafletten uzak olmamızı ve tövbe iksiriyle imanımızı canlı tutmamızı emretmektedir. Nefsin zararını önlemek ve hesaba çekmek için, iki cihad yolu vardır:
1- Ona uymamak, onun arzularını yapmamaktır. Buna, riyazet denir. Bu da, Verave takva ile olur. Takva, haramlardan sakınmak, Vera ise haramlarla birlikte, mubahları ihtiyaçtan fazla kullanmaktan da sakınmaktır.
2- Nefsin istemediği şeyleri yapmaktır. Buna, mücahede denir. Bütün ibadetler mücahededir. Bu iki cihad nefisle hesaplaşmayı sağlar. İnsanı olgunlaştırır. Ruhu kuvvetlendirir. Salihlerin yoluna kavuşturur. Ahirette ise Allah’u Teâlâ’nın, bütün nimetlere karşı bizden hesap soracağıKur’an-ı Kerim’de bildirilmektedir. Hadis-i Şerif’te de Peygamber Efendimiz (s.a.v) : “Kıyamet günü, dört şeyden sual edilmedikçe, kulun ayakları (Rabbinin huzurundan) ayrılamaz: Ömrününerede harcadığından, ne amelde bulunduğundan, malını nerede kazandığından ve nereye harcadığından, vücudunu nerede çürüttüğünden.”[4]-buyurmaktadır.
Ayet-i Kerime’nin mealinde ise Allah’u Teâlâ, insanların çoğunun yaklaşmakta olan hesap gününden gafil olduklarını şöyle beyan eder : “İnsanların hesaba çekilecekleri (gün) yaklaştı. Hal böyle iken onlar, gaflet içinde yüz çevirdiler”.[5] Bu durumun sebebini Peygamber Efendimiz (s.a.v) : “Dünya sevgisi her çeşit hatalı davranışların başıdır. Bir şeye olan sevgin seni kör ve sağır yapar.”[6] Hadisleriyle bildirmektedir.
Bu dünyada haddini aşmayıp nefsiyle hesaplaşanların Ahirette nasıl bir sevinçle müjdeleneceğini şu Ayet-i Kerimeler bizlere haber vermektedir: “Ey huzura kavuşmuş insan! Sen O’ndan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabbine dön.
(Seçkin) kullarım arasına katıl Ve cennetime gir.”[7]
2- Müslim, Zikr 41.
3-Müslim, Zikr 42.
5- Enbiyâ, 1.
6- EbüDâvud, Edep,125.
7- Fecr, 27-30
BENZER KONULAR:
Answers ( 5 )
Öleceğini hissetmek veya sürekli ölümü düşünmek kişiyi vesveseye götürür. Ölümü düşünmek aslında kötü değildir. Ölümü düşünmek kişinin ibadetlerini yerine getirmesinde ve Allah’a karşı kulluk görevlerini yerine getirmeye yardımcı olmaktadır. Fakat sürekli ölümü düşünmek kişide vesvese hastalığına yol açmaktadır. Kişinin bu tür vesveseden uzaklaşması gerekmektedir ki Allah’a kulluk görevlerini yerine getirirken huzur içerisinde yerine getirebilsin.
Ben psikojik olarak iyi olmadığım zamanda yani geçen sene hep seneye ölceğimi düşünürdüm sonra birden seneye ölceksem seneye ölmiyim kardeşimin 10.yaşını gördükten sonra öleyim dedim ama çok pişman oldum tövbe ettim ama çok korkuyorum böyle bir şey gerçek olur mı diye
Sizin istemeniz ile ne zaman öleceğinize karar veremezsiniz. Rabbimiz (cc) ölümünüzü ne zaman takdir etmiş ise size o zaman ecel gelecektir.
bende böyle düşünmeye başladım geçti mi senin bu hissettiklerin geçiyor mu yani bnde sankş gerçek olacakmış gibi korkuyorum vesvese mi yoksa gerçek mi diye düşünüyorum
Sürekli annemin öleceğini düşünüyorum ve hep ağlıyorum ne yaparsam yapayım geçmiyor namazlarımızı düzenli kılıyorum,kuran okuyorum ama olmuyor ve ne yapacağımı bilmiyorum bunun için ne yapabilirim ve neden aklıma birden böyle bir şey gelmiş olabilir acaba gerçekten böylemi olacak diye çok korkuyorum…
akşam yatagimda uzanistim bir anda beyaz bir ışık geldi gözümün önüne sonra aklıma ölüm geldi,sanki çok yakın bir zamanda öleceğim gibi hissediyorum
Yaşadığınız deneyimi anlıyorum. Ölüm, herkesin bir gün yüzleşmek zorunda olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, ölümle ilgili düşünceler, özellikle de beklenmedik bir zamanda ortaya çıkarsa, korkutucu olabilir.
Gözünüzün önüne gelen beyaz ışığın ne anlama geldiğini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Ancak, bu deneyimin, ölümle ilgili düşüncelerinizin bir yansıması olabileceği düşünülebilir. Beyaz ışık, genellikle cennet veya ölümden sonraki yaşamla ilişkilendirilir. Bu nedenle, bu deneyimin, ölümden sonraki hayata dair bir işaret olduğunu düşünmüş olabilirsiniz.
Ölümden korkmanız doğaldır. Ancak, bu korkunun sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Ölüm, hayatın bir parçasıdır ve her insan için kaçınılmazdır. Ölümden korkmak yerine, hayatınızı dolu dolu yaşamaya odaklanın. Sevdiklerinizle vakit geçirin, yapmaktan zevk aldığınız şeyleri yapın ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çalışın.
Yakın zamanda öleceğinize dair bir hissiyat yaşıyorsanız, bu hissi bir doktorla veya ruh sağlığı uzmanıyla paylaşmanızda fayda olabilir. Bu kişiler, yaşadığınız deneyimi anlamanıza ve başa çıkmanıza yardımcı olabilirler.
İşte size yardımcı olabilecek bazı ipuçları:
Unutmayın, ölüm hayatın bir parçasıdır ve her insan için kaçınılmazdır. Ölümden korkmak yerine, hayatınızı dolu dolu yaşamaya odaklanın.