Paylaş
Ölen bir Müslümana karşı görevlerimiz
Question
ÖLÜLERİMİZE KARŞI GÖREVLERİMİZ
Vefat eden bir müslümanın arkasından yapılması gereken görevler hakkında bilgiler madde madde
İnsan, belirli bir zaman diliminde, imtihan edilmek amacıyla sonlu bir mekâna imtihan edilmek için gönderilmiş mükerrem bir varlıktır. Sermayesi ömür olan bir hayatın, sonu olmayan bir âleme çevrilmesinin adı ise ölümdür. Bize çok soğuk ve uzak gibi görünen ölüm, aslında tam da hayatı anlamlı ve değerli kılan şeydir. Ölüm, hatası ve sevabıyla geride bıraktığımız hayatın sona ermesi olarak değil, uzun zaman önce ayrıldığımız gerçek mekânımıza, yegâne sevgilimiz, biricik sahibimize kavuşmanın adıdır. Yani ölüm, sevdiklerimizden bir ayrılık değil, hakiki manada bizi sevene bir kavuşmadır.
Ölümü özlemek için, ölenlerle ölmemek ya da ölümü her şeyin bir sonu gibi görmemek için nasıl yaşadığımıza dönüp bir bakmamız gerekmektedir. Rabbimizin, “O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır” ayetinde ifadelendirdiği bilinçle yaşayıp, her bir söz ve fiilini hesabını Allah’a vereceğine inanarak yaşayan birinin ‘ölümü özlemek’ gibi bir derdi olur ancak. Şairin ifadesiyle;
“Ölüm bize ne uzak, bize ne yakın ölüm,
Ölümsüzlüğü tattık, bize ne yapsın ölüm”
diyebilenler, yaşarken ölümü dize getirebilmiş ve ölümsüzlüğün sırrına ermişler demektir.
Dünyadaki imtihanın sonu olan ölüm, geride kalanlar içinse devam eden imtihanın bir parçasıdır. Cenaze tekfin ve teçhizinden başlayarak, hayır ve duaya kadar birçok vazife geride kalanların hem bir Müslüman olarak vazifesidir hem de yakınlarının bir görevidir. Bu görevleri yaparken bid’atlara düşmeden, İslam’ın temel prensiplerine aykırı davranışlara girişilmeden hareket edilmesi, Allah’a teslim olmuş bir mü’mine yakışır bir vakarın korunması esas alınmalı ve ona göre davranılmalıdır. Rabbimizin “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele” ayetinde buyurduğu gibi müjdelenenlerden olabilmek için “Onlar; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz derler” diyebilmeliyiz. Sabrın göstergesinin ancak bela ve musibetle ilk karşılaştığımız dönemde verilen tepkiyle ölçüleceğini Peygamber (s.a.v.)’den öğrenmiş bir toplum olarak, inançlarımızın gereğini yerine getirmeliyiz. Gereksiz, İslam’ın hâkim olduğu bir kişiye yakışmayacak tepkilerle ahirete uğurladığımız kişinin de azap çekmesine sebep olup ayrıca bir vebal de yüklenmemeliyiz.
Birer mü’min olarak elbette ölülerimizi en güzel bir şekilde Rahmet-i Rahman’a uğurlamak hem bir görev hem de bir haktır. Ölen kişinin cenaze namazını kıl-mak, yakınlarına başsağlığı dilemek, hayır duada bulunmak, ardından kötülüklerini değil iyiliklerini anmak, vasiyetlerini yerine getirmek, gereksiz seremoni ve masraflarla vefat edenin yakınlarını sıkıntıya sokmamak, taziyeyi, Efendimiz (s.a.v.)’in tavsiye ettiği gibi üç günden fazla uzatmamak da bir sorumluluktur. Ayrıca cenazenin defni sırasında veya sonrasında, ölenin yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gibi gecelerinde para karşılığı Kur’ân okutmak ya da okumak dinde dayanağı olmayan, atalarımızdan bize intikal eden yanlış alışkanlıklardır. Öyleyse mü’min yanlışa itibar etmemeli ve bu yönde kınayıcılarında kınamasına da aldırmamalıdır.
Necip Fazıl’ın ölümle ilgili şu mısralarıyla bitirmek istiyorum:
“Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber,
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber?”
—————–
[1] Bakara, 155.
[1] Bakara, 156.
[1] Bkz., Müslim, Cenâiz, 9.
[1] Bkz., Ebû Davud, Edeb, 50; Tirmizi, Cenâiz, 34.
Maddeler halinde ölen yakınlarımıza karşı görevlerimiz
- Cenazeyi yıkamak
- Kefenlemek
- Cenaze namazını kılmak
- Cenazeyi defnetmek
- Cenazeye hayır dua edip taziyede bulunmak
- Borcu varsa mümkün mertebe ödemek
- Vasiyeti varsa yerine getirmek
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Ölen bir Müslümana karşı görevlerimiz İslam dininde önemli bir konudur. İslam, ölümün bir gerçek olduğunu ve ölen bir Müslümanın belirli haklara sahip olduğunu öğretir. İşte ölen bir Müslümana karşı yerine getirilmesi gereken bazı görevler:
Bu görevler, ölen bir Müslümana karşı sorumluluklarımızı temsil eder. İslam, insanların birbirlerine destek olmasını, yardım etmesini ve merhametli olmasını teşvik eder. Ölen bir Müslümana karşı gösterilen bu özen, hem ölünün hakkına saygı göstermek hem de onun ailesine destek olmak anlamına gelir.