Paylaş
Ölen kişinin arkasından konuşmak günah mıdır
Question
Kötü söz söylemek
Merhaba. Bi söz duydum kafir bi insanın ölmesinin arkasından: b*k yoluna gitmiş diye. Burda kastedilen cehennem. Ama cehenneme böyle bir şey söylemek günah değilmidir ? Cennete sövmek kişiyi dinden çıkartır diye biliyorum. Bu cehennem içindemi geçerli?
Cevap:
Nasıl cennet hakkında kötü konuşup sövmek günahsa, cehennem ile ilgili kötü konuşup sövmekte günahtır. Ölen kişinin arkasından konuşmamak en iyisidir. Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz değildir. Hz. Aişe validemizden rivayet edilen bir hadisi şerifde Peygamberimiz (sav)
“Bir arkadaşınız öldüğü zaman onu bırakın, onu gıybet edip ayıplamayın.” buyurmuştur.(Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, IV /275)
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Ölen kişinin arkasından konuşmak, dinî perspektife göre farklı şekillerde değerlendirilebilir. İslam inancına göre, bir kişinin arkasından yapılan konuşmalar, eğer kötü niyetle ve onun onurunu zedeleyecek şekilde oluyorsa, bu günah sayılır. İnsanların arkasından kötü konuşmak, gıybet olarak kabul edilir ve gıybet, İslam’da haram kılınmıştır. Ancak, bir kişinin arkasından doğruyu söylemek veya olumlu bir şekilde anmak, günah olarak kabul edilmez. Önemli olan, niyetin ve söylemlerin doğru ve adil olmasıdır.
Bir kişinin vefatından sonra arkasından konuşurken, ona zarar vermemek, itibarını zedelememek ve yalnızca güzel, doğru şeyler söylemek, dinî olarak uygun olan bir davranış olacaktır.