Paylaş
Ölenin Akrabalarına Haram Olan Şeyler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ölünün arkasından Haram Olan Davranışlar
Ölünün Akrabalarından Hanımlara ve Diğerlerine Haram Olan Davranışlar:
1. Ağıt Yakmak:
Ölüye ağıt yakmak haramdır. Çünkü bu tür davranışlar, üzün tüyü artırır ve sabrı yok eder. Ayrıca Yüce Allah’a teslimiyete, O’nun emrine boyun eğip rıza göstermeye aykırıdır.
Ebû Mâlik el-Eş’arî (r.a.) anlatıyor; ‘Peygamber (s.a.v.); ‘Câhiliyet adetlerinden dört şeyi ümmetim bırakmayacaktır. Bunlar; ‘atalarıyla övünmek, soydan dolayı kınamak, yıldızlarla yağmur istemek ve ölüye ağıt yakmaktır’; ‘Ölüye ağıt yakan tövbe etmeden ölürse, kıyamet günü üzerinde katranlı elbise ve uyuzlu gömlekle diriltilir”
Ümmü Atiyye (r.anhâ) anlatıyor; ‘Rasûlullah (s.a.v.)’e beyat ederken, bizlerden ölüye ağıt yakmayacağımıza dair söz aldı. Biz den beş hanımın dışında hiç kimse bu sözünü tutmadı….
2-3. Ölünün Ardından Dövünmek ve Yaka Yırtmak:
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki; ‘(Ölenlerin arkasından) eliyle yanaklarına vuran, yakalarını yırtan veya cahiliye geleneğiyle yakarışlarda bulunan bizden değildir’
Yaka yırtmak, ağıt yakarak kişinin elbisesinin üst yaka kısmını parçalamasıdır. Cahiliye yakarışı ise, ağıt yakıp feryat etmek, ölünün iyiliklerini söylenerek matem tutmak ve çığlık atmaktır.
4-5. Saçı Kazımak veya Saçı Dağınık Yapmak:
Ebû Burde bin Ebi Musa (r.a.) anlatıyor; ‘(Babam) Ebû Musa çok hastalandı ve bayıldı. Başı, hanımlarından birinin kucağına düştü. Bunun üzerine hanımlarından biri, çığlık atmaya başladı. Ebû Musa, (bayıldığı için) onun bu davranışını engelleyemedi. Ayıldığında ise; ‘Rasûlullah (s.a.v.)’in uzak olduğu bir davranıştan ben de uzağım. Çünkü Rasûlullah (s.a.v.) bağırıp çağıran, saçını başını yolan ve üstünü başını yırtan kadınlardan uzaktır’ dedi ‘
Peygamberimiz (s.a.v.)’e biat eden hanımlardan biri anlatı yor; ‘Rasûlullah (s.a.v.), iyilikte kendisine isyan etmeyeceğimi ze dair bizden söz aldı. Buna göre, (musibet anında) yüzümüzü tırmalamayacağımıza, feryat ve figan etmeyeceğimize, yaka yırtmayacağımıza ve saçlarımızı dağıtmayacağımıza dair söz verdik.
↔
Ölünün arkasından haram olan bazı davranışlar şunlardır:
Ölüyü kötülemek: Ölünün arkasından kötü konuşmak, onu aşağılamak ve ona hakaret etmek haramdır. Bu davranış, ölünün ruhuna zarar verir ve Allah’ın rızasını kaybeder.
Ölüyü lanetlemek: Ölüyü lanetlemek, ona beddua etmek haramdır. Bu davranış, ölünün ruhuna zarar verir ve Allah’ın rızasını kaybeder.
Ölüyü arkasından çekiştirmek: Ölüyü arkasından çekiştirmek, onun hakkında kötü şeyler söylemek haramdır. Bu davranış, ölünün ruhuna zarar verir ve Allah’ın rızasını kaybeder.
Ölüyü arkasından gıybet etmek: Ölüyü arkasından gıybet etmek, onun hakkında iyi olmayan şeyler söylemek haramdır. Bu davranış, ölünün ruhuna zarar verir ve Allah’ın rızasını kaybeder.
Ölüyü arkasından iftira etmek: Ölüyü arkasından iftira etmek, onun hakkında yalan şeyler söylemek haramdır. Bu davranış, ölünün ruhuna zarar verir ve Allah’ın rızasını kaybeder.
Ölüyü arkasından kötülemek için yalan söylemek: Ölüyü arkasından kötülemek için yalan söylemek haramdır. Bu davranış, ölünün ruhuna zarar verir ve Allah’ın rızasını kaybeder.
Ölünün arkasından haram olan davranışlardan kaçınmak, hem ölünün ruhuna hem de yaşayanlara saygı göstermek açısından önemlidir. Ölünün arkasından yapılan bu davranışlar, ölünün ruhuna zarar verir ve Allah’ın rızasını kaybeder. Bu nedenle, ölünün arkasından haram olan davranışlardan kaçınmak gerekir.
BENZER KONULAR:
- Peygamber Efendimiz Ölünün arkasından ne yapardı?
- Ölünün mezarına toprak götürüp dökmek
- Rüyada ölünün namaz kılması
- Boşanan eşe verilen bölünün mal paylaşımı kul hakkımıdır ve onun hakkımıdır?
- Ölünün eşyaları
- Tümünü görüntüle.
- Şafi mezhebine göre cenaze namazı ayakkabı ile kılınır mı?
- Hanefi Mezhebine göre cenaze namazı ayakkabı ile kılınır mı
- Peygamber efendimizin cenaze namazını en son kim kıldı ?
- Alevi cenazesine gidilir mi
- cenaze duası nasıl okunur
- Tümünü görüntüle.
Cevapla