Ölmüş Zalim Birinin Arkasından Konuşmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kur anda ölünün arkasından konuşmak ayet hadis

Olmus Zalim Birinin Arkasindan Konusmak

Birinin arkasından konuşmak ister bu kişi Müslüman olsun veya olmasın dinen büyük günahlar arasında yerini almaktadır. Arkadan konuşmaya aynı zamanda gıybet adı verilmektedir. Arkadan konuşma yani gıybet ile ilgili Rabbimiz (cc) şöyle buyuruyor;

AYET
Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Tabii ki bundan tiksinir! Allah’a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur. (Hucurat Suresi/12)
Burada önemli olan nokta konumuzun da başlığını oluşturan ölmüş zalim birinin arkasından konuşulur mu? sorusunun cevabıdır. Zalimin yapmış olduğu zulüm konuşulur. Çünkü bu kimse zulmederek birçok kimsenin hakkına tecavüz etmiştir. Bu sebeple zalimin zulmü konuşulur. Bu zulmün tekrar edilmemesi için yapılanların yanlış olduğunu belirtmek için ölmüş zalim birinin arkasından konuşulur. Tabi doğru olan bu kişi zalim de olsa, arkasından konuşmamaktır.

HADİS

“Bir arkadaşınız öldüğü zaman onu bırakın, onu gıybet edip ayıplamayın.” buyurmuştur.(Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49,  IV /275)

“Ölülerinizin iyiliklerini, güzelliklerini anın ve kötülüklerini sarfı nazar edin.” buyurmuştur. (Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 33, II/215; Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, IV /275.)

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da ölü hakkında güzel söz söylenip olumlu yönleri üzerinde durulmaya, olumsuz yönleri varsa susmaya, gıybet ve iftiradan uzak durulmaya önem verilmiştir. “Gıybet” (gıybet) kavramı, birisinin gıyabında onun hakkında olumsuz söz söylemek anlamına gelir ve genel olarak İslam’da yasaklanmıştır.

    Bunun yerine merhumun rahmetle anılması, onlar için mağfiret ve mağfiret dilenilmesi, kederli anlarında ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve destek olunması tavsiye edilir.

    Merhumla ilgili tartışmalara, hem merhumun hem de hayatta kalan sevdiklerinin duygu ve haysiyetlerini akılda tutarak, duyarlılık, şefkat ve saygıyla yaklaşmak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla