Ölü için matem tutmak günah mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Matem Tutmak

SORU: Vefatta üç gün yas tutup dördüncü gün yemek vermenin hükmü nedir? Bu uygulama yöremizde yaygındır. Gerekli açıklamanın yapılmasını rica ediyorum.

CEVAP: Bu âdetin İslâm’da yeri yoktur. Az veya çok Hz. Peygam-ber’in sünneti ile ilgisi de yoktur. Cenaze vukuunda İslâm’a uygun olarak yapılacak şey şudur: Cenazenin ailesi ölüyü yıkar veya yıkatır, savurganlık ve aşırılık olmaksızın kefenler. Daha sonra hazır bulunan ve vefattan haberi olanların katılımı ile namazı kılınarak defnedilmeye götürülür. Sonra gereken yapılarak defnedilir. Kabri yüksek yapmak gibi bid’atlere de düşürmemelidir.

Defin işlemi bittikten sonra cenazeye katılanlar işlerine ve hayatın gerektirdiği meşguliyetlerine dönerler. Vefatı izleyen ilk üç günde cenazenin ailesi ile karşılaşanlar, onlara baş sağlığı diler.

İslâm’a göre cenaze kabrine götürülürken yol güzergahında çadırlar kurmak, burada sigara ve kahve dağıtmak veya cenaze ailesini ekonomik olarak çökertecek derecede ücretli Kur’an okuyucuları tutmak yoktur. Soruda ifade edildiği şekilde vefatın dördüncü gününde yemekli davet yapmak da İslâm’da yoktur.


kolay gelsın hocam olulerın arkasından aglayıp gunlerce evden cıkmayan ınsanlar bılıyorum sureklı onları anıp sureklı mezarına gıdenlerı yanlıs anlamayın zamanı geldıgınde herkez olecek her canlı bır gun olumu tadıcak bu allahın emrı bana gore tabıkı uzulunur hatırlanır anılır ama matemını tutmak o ınsanın ruhunu rahatsız edıyomus gıbı gelıyo bana
Benzeri konular:

Cevapla