Ölüm bize neyi hatırlatır? Ölüm ve hatırlattıkları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ölümü hatırlamak ne anlama gelir

Olum ve Hatirlattiklari

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ الْمَوْتِ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

ÖLÜM VE HATIRLATTIKLARI

Her insanın doğumuyla birlikte ölüme doğru yolculuğu da başlamış olur. Her insan dünya durağını geçip ahiret denilen bir sonraki yolculuğuna devam edecektir. Ölüm, her canlıya muhakkak uğrayacağına göre; ölümden sonraki yolculuğun nasıl seyredeceği insan için en önemli mesele olmalıdır. Hakk Tealanın buyurduğu gibi “Her can ölümü tadacaktır: Böylece Kıyamet Günü ne yapıp etti iseniz; karşılığı size tam olarak ödenecektir” (1) Peygamberimiz (sav) de: “Dünyada gurbetteymiş veya yolculukta imiş gibi ol” (2) buyurarak dünyanın devamlı kalınacak bir mahal olmadığını vurgulamıştır.

Dünya bir gölgelikteki istirahat misali geçici olunca; oraya kalıcıymış gibi bağlanmak da akıl karı olmayacaktır. Dünyadayken yaşamımızı idame ettirecek ihtiyaçları elde etmek ve onlarla rızıklanmak elbette Sünnetullahın bir gereğidir. Ancak akıl karı olmayan, bizi ebedi kılacakmış gibi geçici lezzetlere gönül bağlamaktır. Çünkü bizi kendisine bağlayan dünyalık her şey, bizim buradan ayrılışımızı zorlaştıran dolayısıyla ölümü meşakkatli hale getiren sebepler olacaktır. Dolayısıyla; ölüm acısı ve korkusu, alıştığımız bu dünya hayatından başka bir hayata geçişi kabul edememe halidir. (3) Halbuki bize yakışan Mevlana’nın dediği gibi: “Hakk Taala sana ‘ruhumdan üfledim’ demiş ve senin ötelerden geldiğini söylemiş ama sen hala fani dünya malı için kederlenmektesin; bırak artık gamı, kederi. Ey Arslan yavrusu! Arslanların huyunu kendine huy edin de topal tilki gibi av artıklarına tamah etme, en değerli olanın peşinde ol.”(4)

Madem dünyada yok olmasından korktuğumuz her neyimiz varsa; bunlar ölüm anında dünyadan ayrılışımızı zorlaştıran şeylerdir öyleyse Efendimiz (sav) in şu sözüne kulak verelim: “Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için çalışandır. Âciz kişi de, nefsini duygularına tâbi kılan ve Allah’tan sadece dileklerde bulunup duran hiç bir çalışma içinde olmayandır.” (5) Ahirette, iman ile birlikte her daim bize refaket edecek olan salih amel ve insani meziyetleri edinmeye çalışmak bizim basiretimiz olacaktır. Çünkü öldükten sonra yanımızda götüreceğimiz ve bize azık olacak şeyler sadece hayırla anıldığımız faydalı işler ve salih amellerdir. İnsanları aldatan, kul hakkını ve insanlık hukukunu tanımayan bir yolcunun bir sonraki durağı mahrumiyettir, yakıcı elim bir azaba mahkumiyettir. Dolayısıyla ölüm bir geçiştir; tatlı yaşayan tatlı geçer, acı çektiren acı çeker. Yunus’un dediği gibi:
“Neyse dirliğin odur ölümün.
Bugün ki gündür yarınki günün”
Unutmayalım ki; kötü olan ve acı veren ölümün kendisi değil; ona hazırlıklı olamama ve onu yok sayma halidir.

Bir gün mutlaka mukadder olan bu yolculuğu gerçekleştirirken arkamızdan dua edecek ve Rabbimizin huzurunda hakkımızda hüsn-ü şehadette bulunacak insanları bırakmak ne güzel bir akıbet olacaktır. En yakınlarımızın, eşimizin, dostumuzun bizi gözyaşları içerisinde kabre koyup “ Eyvallah” dediği zaman bize neyin yardım edeceği, elimizden kimin tutacağı sualinin cevabını çoktan bulmak lazımdır. Allahü Zülcelalin rızasını kazanmak için iyi olmak ve iyi ölmek gerekir. Öyle bir ölüm ki: “Doğduğun zaman herkes gülüyor, sen ağlıyordun. Dünya da öyle yaşa ki, öldüğün zaman herkes ağlarken sen gül” sözüne mutabık olsun. Başta arapçası yazdığımız ayet-i kerimenin mealiyle bitiriyorum: “O (Allah), hangileriniz en güzel amelleri işleyecek diye ölümü de hayatı da yaratandır.” (6)

KAYNAKLAR:

1-Ali-İmran 3/185.
2- Buhârî, Rikâk, 3; Tirmizî, Zühd, 25.
3-İmam Gazali, İhya-ı Ulumu’d-din.
4- Mevlana C. Rumi, Divan-ı Kebir.
5-Tirmizi, Sünen, Kıyame, 35/25.
6-Mülk, 2.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsanın en yakını ölmedikçe ölümün ne kadar yakın olduğunun farkına varamıyor. Kimi insanlar var sanki ölümsüz gibi hayatını yaşıyor.

    Ölüm, Allah’ın emri her canlı zamanı geldiğinde tadacak. Bir Müslüman hem ahireti hem dünyası için çalışmalı ama bunu dünya hayatının geçici olduğunu bilerek yapmalı.

    En iyi cevap

Cevapla