Ölüm Ve Ötesi

Question

Ölüm 

Olum Ve Otesi

Hayatta hep yüz yüze olduğumuz halde, bir türlü idrakine varamadığımız bir gerçek vardır. Ölüm ve ötesi…

Her canlının dünyada yaşayacağı belli bir süresi vardır. İnsanoğlu da her canlı gibi sınırlı bir ömre sahiptir. İnsan beden ve ruhun birleşmesinden meydana gelen bir varlıktır. Bedenimize canlılık ve hareket veren ruhtur. Allah’ın takdir ettiği zaman gelince, ruh bedenden ayrılır. Bu olaya ölüm denir.

Şöyle geriye doğru dönüp baktığımızda; zengin-fakir, genç-yaşlı, zalim-mazlum nice insanlar bu dünyadan gelip geçtiler. Her geçen gün bir sevdiğimiz bizi bırakıp gidiyor. Biz de bir gün sevdiklerimizi bırakıp gitmek için, her an gelmesi muhtemel ecelimizi bekliyoruz. İstesek te istemesek te doğumla geldiğimiz bu dünyadan ölümle çıkıp gideceğiz. Öyle ise şu soruyu kendimize sormalıyız. “Bu dünyada niçin varız”? Bu sorunun cevabını yüce Allah Kur’an-ı Kerimde şöyle beyan ediyor: “O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.”(1)

“Dün” hatası ve sevabıyla geçmiştir. Geçen günleri geri getirmek mümkün değildir. Yarının ise ne olacağı belli değildir. Yarını yaşayacağımıza dair bir garantimiz de yoktur. Gün bugün; saat bu saat; an bu andır. İnsan ancak içinde bulunduğu anı değerlendirme imkânına sahiptir ve bu anı fırsat bilerek ahiret için hazırlık yapmak durumundadır.

Peygamber Efendimiz:”Akıllı kimse bu dünyada kendisini sorgulayan ve ölüm sonrası için çalışandır.”(2) buyurur.

Hz. Ömer (r.a) in şu uyarısı da ölüme hazırlık konusunda bize yeni bir bakış açısı kazandıracak niteliktedir. “Hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekiniz.  Kendinizi en büyük buluşma için hazırlayınız. Kıyamet gününde hesap, ancak dünyada kendini sorgulayanlar için kolay olur.”(3)

Öyleyse sonsuz yolculuğa çıkacağı kesin olduğu halde inanan bir kişinin hazırlık yapmaması hiç düşünülebilir mi? İnsanı aldatan, sonu gelmez emellerden ve ölçüsüz dünya sevgisinden kurtulmanın tek yolu; en büyük nasihat olan ölümü hatırdan çıkarmamaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz,”Ağız tadını bozan ölümü çok hatırlayınız.”(4) buyurmaktadır.

Ömür su gibi akıp gitmektedir. İnsan her an yavaş yavaş ölüme yaklaşmaktadır. Ahiret hazırlığı için tanınan süre geçip tükenmektedir Bir gün mutlaka bu hayata veda edeceğimizi bilerek ölüm ötesi hayata hazırlıklı olmalı, ebedi hayatın sermayesini kazanacağımız yer olan dünyada yaşadığımız zaman dilimini çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu dünyada yaptıklarımızdan bir gün tek tek hesap vereceğimizi düşünerek hareket etmeli, ölülerimizin arkasından fatihalar okumalı, hiç değilse bayramlarda kabirlerini ziyaret etmeli, bir gün bizim de oraya gideceğimizi unutmamalı ve kendimizi ölüme hazırlamalıyız

Yazıma kendimizi hesaba çekmemizi hatırlatan bir hadisi şerifle son vermek istiyorum. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Âhirette insan şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Allah’ın huzurundan ayrılamaz; ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini ne şekilde yıprattığından, malını (servetini) nereden kazanıp nerelere harcadığından ve bildikleriyle amel edip etmediğinden”(5)

BENZER KONULAR:

 

  • Mülk,( 2)
  • Tirmizi, Kıyamet, (25)
  • Tirmizi, Kıyamet, (26)
  • Tirmizi, Kıyamet, (25)
  • Tirmizi, Kıyamet, (35-36)

Answers ( 2 )

    1
    2023-05-07T18:03:24+03:00

    İslam dininde ölüm, ahiret ve ötesi hayatın önemli bir yeri vardır. İnanca göre ölüm, insanların dünya hayatındaki sınavını tamamladıkları ve ahirete hazırlandıkları bir geçiş noktasıdır. Ölümden sonra ise insanların ebedi hayatları başlar ve bu hayatın nasıl geçeceği, insanların dünya hayatındaki amel ve davranışlarına bağlıdır.

    Kur’an-ı Kerim’de ölüm ve ötesi ile ilgili pek çok ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerde insanların ölüm karşısındaki tutumları, ahirette hesap verme ve cezalandırma, cennet ve cehennem gibi konular ele alınmaktadır.

    İslam inancına göre ölüm, insanların yaratılışında var olan bir gerçektir ve kaçınılmazdır. Bu nedenle insanların dünya hayatında iyi ameller yapmaları, Allah’a ibadet etmeleri ve güzel davranışlarda bulunmaları önemlidir. Ölüm her an herkesin başına gelebilecek bir durumdur ve bu nedenle insanlar her an ölüme hazırlıklı olmalıdır.

    Ahirette insanlar, dünya hayatındaki davranışlarının hesabını vereceklerdir. İnanca göre Allah, herkesin yaptığı her şeyi kaydetmektedir ve ahirette bu kayıtlar açılacak ve insanlar yapıp ettiklerinin hesabını vereceklerdir. İyi ameller yapanlar cennete, kötü ameller yapanlar ise cehenneme gideceklerdir.

    Cennet ve cehennem, İslam dininde ölüm ve ötesi ile ilgili en önemli kavramlardan biridir. İnancına göre cennet, Allah’ın iyi amelleri yapanlar için hazırladığı sonsuz mutluluk ve nimetlerle dolu bir yerdir. Cehennem ise Allah’ın kötü amelleri yapanlar için hazırladığı sonsuz acı ve azapla dolu bir yerdir.

    Özetle, İslam dininde ölüm ve ötesi hayatın önemli bir yeri vardır. İnsanların dünya hayatındaki davranışları, ahiretteki hayatlarını belirleyecektir. İslam inancına göre ölüm kaçınılmazdır ve insanlar her an ölüme hazırlıklı olmalıdır. İyi ameller yapmak, Allah’a ibadet etmek ve güzel davranışlarda bulunmak, ölüm ve ahirette insanlar için en önemli hazırlıklardır.

    En iyi cevap
    0
    2023-05-10T13:38:25+03:00

    ölüm

    merhaba hccam derdim var ev araba zenginlik veya sevilmemek değil keşke bunlar olsa ama maalesef bir derdim var varikosel hastalığına yakalandım testislerim küçüldü ve artık çocugum olmayacagı kesınleşti ve erkeklık homonu salgılanmaz hale geldı cınsel ıstegım kalıcı olarak bıttı kaslarım zayıfladı kemık erımesi başlangıcı ortaya çıktı ve sadece 20 yaşındayım evleneceğim bir kız vardı babamın ortağının kızı şuan üniversite okuyorum mezun olunca evlendırecegız dedıler seneye mezun olacagım dıyemıyorum ki ben çocugum olmayacak erkeklıgımı kaybettım kas ve kemık erımesı ıle karsı karsıyayım bıtmıs haledyım hergün ölmek ıcın dua edıyorum annem ay önce kanserden öldü anneme gıtmek ıstıyorum allaha kavusmak ıstıyorum allaha ısyan etmesemde tövbe haşa elmde olmadan hergün sitem ediyorum gizlice aglıyorum dindar bir insandım hiç zina etmedim ama başıma bu geldi evlenecektim hayallerim vardı şimdi ise ölmeyi ergence bir kafa yapısı ile değil gercekten ısteyen bırıyım hergun dua edıyrum ölmek için bu beni cehenneme götürürmü lütfen cevap verin

Cevapla