Paylaş
Ölümden sonra ruhun durumu
Question
Ölümden Sonra Ruhların Durumu
İnsan öldükten sonra ruhu nereye gidiyor?
Öldükten sonra peygamberlerin, şehitlerin, müminlerin ve kafirlerin ruhları ne durumda olur?
Azrail, mü’min kulun ruhunu aldıktan sonra hemen onu rahmet melekleri alıp yedinci kat göğe kadar çıkarırlar. Allah Teâlâ onlara, o ruhun amelini yukarıda bulunan İlliyyîn isimli arşive yazmalarını, kendisini yeryüzüne indirip cesede iade etmelerini emreder. Ruh bedene iade edilince, Münker ve Nekir isimli iki melek tarafından imtihan edilir. Mü’min olduğu ortaya çıkınca ruh bırakılır. Cennet bahçelerinden birinde yaşar gibi olur.
Azrail, kâfir kulun ruhunu aldıktan sonra ise hemen onu azap melekleri alıp göğe kadar yükseltirler. Fakat göğün kapısı ona açılmaz. Yüce Allah onun amelinin yerin en alt katında olan Siccîn isimli arşive yazılmasını emreder. Onun ruhu gökten aşağıya atılır. Cesedine iade edilir. Onu da Münker ve Nekir imtihan ederler. Kâfir olduğu belli olunca azaba maruz kalır. Cehennem çukurlarından birinde yaşar gibi olur.
Sahih olan görüşe göre dünya sona erdiğinde ruhlar yok olmayacaklardır. Onlar, kıyamet kopuncaya kadar derecelerine göre kendileri için belirlenmiş karargâhlarında kalacak ve cesetle bağlantı halinde olacaklardır. Kıyamet koptuktan sonra bedenlerine girecekler, böylece insanlar diriltilip hesaba çekileceklerdir. Ölen insanların ruhlarının devamlı bulundukları karargâhları dünyadaki inançla rina, amellerine ve mertebelerine göre farklıdır. Bazıları en yüksek makamlarda iken diğerleri aşağıların aşağısında olacaklardır. Bazıları serbest olarak dolaşırlar, diğerleri belirli bir yere hapsedilmiş olurlar. Ruhların genel olarak karargâhlarını şu şekilde özetlemek mümkündür:
Peygamberlerin ruhlarının karargâhları:
Bunların karargâhları göklerin katlarıdır, ruhları derecelerine göre farklı katlarda karar kılmışlardır. Nitekim
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Mirac’a çıkarıldığında peygamberlerden bir kısmını semânın çeşitli katlarında ziyaret etmiştir. Peygamberlerin ruhlarının en üstünde ise Hz. Muhammed’in ruhu bulunmaktadır. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in vefati esnasında “Ey Allah’ım! En yüce arkadaşı diliyorum” buyurması bunu ifade etmektedir. Bu hadiste geçen “en yüce arkadaş”tan maksadın, peygam berler, sıddıklar, şehitler ve sâlih kullar olduğu da rivâyet edilmiştir. Bununla ilgili olarak işe radıyallahu anhã diyor ki: Ben Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in “Hiçbir peygamber dünya ile ahiretten birini seçmede muhayyer bırakılmadan ölmez” buyurduğunu duyuyordum. Ölüm hastalığında onun sesi kartlaşınca ben Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in “… onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberler, siddiklar, şehitler ve sâlih kimselerle beraberdirler. Onlar ne güzel arkadaştırlar” (39) âyetini okuduğunu işittim ve tahmin ettim ki Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem o anda muhayyer kılınmıştı.
Şehitlerin ruhlarının karargâhları:
Borçlu olmayan şehitlerin ruhlarının karargâhı genellikle cennet bahçeleridir. Onların ruhları orada kuşlar şeklini alıp her tarafta uçarlar, ağaçların meyvelerinden beslenirler ve Arş’tan asılan kandillere konarlar. Şu âyetler buna işaret etmektedir: “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler zannetmeyin. Bilakis onlar Rableri’nin katında diridirler ve rizik landırılmaktadırlar. Allah’ın kendilerine lütfundan verdiği şeylerle sevinç içindedirler. Geride kalıp kendilerine yetişemeyenlere, onlar için bir korku ve üzüntü olmadığını müjdelerler. Allah’ın nimetini, lütfunu ve Allah’ın, mü’minlerin ecrini zayi etmeyeceğini müjdelerler.”
Mü’minlerin ruhlarının karargâhları:
Sâlih olan mü’minlerin ruhlarının karargâhi cennet bahçeleridir. Onlar orada kuşlar şeklinde uçarlar, ağaçlarından beslenirler ve onların üzerinde konaklarlar. Şu âyetler buna işaret etmektedir: “Eğer ölen kimse Allah’ın rahmetine yaklaştırılanlardan ise onun için huzur, güzel rızık ve Naîm Cenneti vardır.” ; “Ey güven içinde olan nefis! Sen
Rabbin’den razı, Rabbin de senden razı olarak O’na dön! Sâlih kullarımın içine karış! Cennetime gir!”
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam dinine göre ölümden sonra ruhun durumu, kişinin hayatta iken yaptıklarına göre belirlenir. İnsanlar dünya hayatında yaptıkları iyilikler ve kötülükler karşılığında, ahirette ya cennetle ya da cehennemle ödüllendirilirler.
İslam’a göre, ölümden sonra insanın ruhu bedeninden ayrılır ve Allah’ın huzuruna çıkar. İlk olarak ölüm meleği tarafından karşılanan ruh, ardından Allah’ın huzuruna çıkar. Burada kişinin iman durumuna göre ya cennete ya da cehenneme yönlendirilir.
Cennetteki durum, kişinin imanına ve yaptığı iyi işlere göre belirlenir. Cennette, kişi sonsuz bir mutluluk içinde Allah’ın huzurunda yaşar. Cehennem ise, kişinin günahlarına göre belirlenir. Cehennemde, kişi sonsuz bir acı içinde Allah’ın azabına maruz kalır.
İslam dinine göre, insanlar ölümden sonra yeniden dirileceklerdir. Bu yeniden diriliş, mahşer gününde gerçekleşecektir. İnsanlar, mahşer gününde yaptıklarından sorumlu tutulacaklar ve hesap vereceklerdir. Sonrasında ise, cennet veya cehenneme yönlendirileceklerdir.