Paylaş
Ölüme hazırlık nasıl olmalıdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ölüm ve Ahirete hazırlık için Neler yapmalıyız?
Yaratılan her şeyin bir sonu olduğu gibi, insan ömrünün de bir sonu vardır. Bir gün gelecek bu âlemden bir eser kalmayacak ve Yüce Rabbimizin haber verdiği ahiret hayatı başlayacaktır. Böylece insan Allah’ın huzuruna çıkacak, dünyada yaptıklarından hesaba çekilecektir.
Ölüme hazırlık hakkında Ayet:
Ahiret hayatına hazırlıklı olmamızı isteyen Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes yarın için ne hazırladığına baksın. Allah’a gerektiği gibi saygı duyun; çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.”
Gerçek hayatımız olan ahiret hayatı ile geçici olan dünya hayatı arasında ince bir sınır vardır. Ölüm, işte bu sınırı kaldıran önemli bir hadisedir. Ölüm, ölümsüz bir hayatın başlangıcı olup, ölümle birlikte, bu dünya hayatından, sonsuz olan ahiret hayatına geçiş yapılacaktır.
Ölüme hazırlık Hadis:
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifte:
“Akıllı insan; kendini hesaba çeken ve öldükten sonraki hayat için hazırlık yapan kimsedir…” , diğer bir hadis-i şerifte de: “Lezzetleri acılaştıran ölümü çok zikrediniz (hatırlayınız)…” buyurarak,
bu dünya hayatının aldatıcılığına dikkat çekmiş ve en akıllı yatırımın ahirete yapılan yatırım olduğunu bizlere tavsiye etmiştir.
Abdullah İbn-i Ömer (r.a) anlatıyor: “Rasulullah (a.s) omzumdan tuttu ve şöyle buyurdu: “Sen dünyada bir garip veya bir yolcu gibi ol” ve “Akşama erdin mi, sabahı bekleme, sabaha erdin mi akşamı bekleme. Sağlıklı olduğun sırada hastalık halin için hazırlık yap. Hayatta iken de ölüm için hazırlık yap.”
Sonuç:
Yaşadığımız sürece ölümü ve ahireti unutmamalıyız. Yüce Rabbimizin emirleri ve Peygamberimizin tavsiyeleri doğrultusunda yaşayarak, Ahiret hayatına hazırlanmalıyız. Dünya hayatımızda nefis muhasebesi yaparak, kendimizi kontrol etmeliyiz. Bizlere verilen her türlü nimetin hesabının sorulacağına inanarak hayatımızı sürdürmeliyiz.
Yüce Rabbimiz bizleri dünyaya dalıp kendisini unutan kullarından eylemesin. Huzuruna çıktığımızda, amel defteri iyilik ve güzelliklerle dolu ve yüzü ak olan Salih kullarından kılsın. Âmin
BENZER KONULAR:
- Ölüm gerçeği ve ölüme hazırlıklı olmak
- Vaktim bitti ölüme hazırlık nasıl olmalıdır
- Evlenme vasiyetini yerine getirmemek günah mı?
- Şafi mezhebine göre cenaze namazı, kefenleme ve defin
- Toplumu oluşturan her bir fert kendilerine verilen emirleri yerine getirmese o toplum, o devlet varlığını nasıl sürdürür?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ölüme hazırlanmak, bireylere ve kültürlere göre değişen son derece kişisel ve öznel bir meseledir. Ancak, süreçte yardımcı olabilecek bazı genel hususlar şunlardır:
Herkesin yolculuğunun ve ölümle ilgili inançlarının farklı olabileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle kişisel inanç ve değerlerinizle uyumlu bir yaklaşım bulmanız çok önemlidir. Düşüncelerinizi ve endişelerinizi, ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış rehberlik ve destek sağlayabilecek güvenilir kişiler veya profesyonellerle tartışmayı düşünün.