Ölümünden sonra bir kadına neler fayda verir?

Question

Olumunden sonra bir kadina neler fayda verir

Ölümünden sonra bir kadına ne fayda verir?

1. Müslümanların o kadın için dua etmeleri:

Yüce Allah; “Onlardan sonra gelenler: ‘Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman eden kardeşlerimizi bağışla! Kalbimizde iman edenlere karşı, hiçbir kin bırakma; Rabbimiz! Şüphesiz Sen şef katlisin, merhametlisin’ derler”

Peygamberimiz (s.a.v.); ‘Müslüman bir kişinin, kardeşine gıyabında yaptığı dua kabul edilir… ”

2. Geride bıraktığı borcun, herhangi biri tarafından ödenmesi:

Borçlu olarak vefat eden bir adamın cenazesi Peygamberimiz (s.a.v.)’e getirildiğinde; … Bunun borcu var mı?’ diye sordu; ‘Evet’ dediler. ‘Geriye bir şey bıraktı mı?’ diye sordu; ‘hayır’ de diler. (Öyleyse); ‘Arkadaşınızın namazını siz kılınız’ buyurdu. Bu nun üzerine kendisine Ebû Katâde denilen, Ensar’dan bir adam kalktı ve; ‘Borcunu ben üstleniyorum, namazını sen kıldır, (Yâ Rasûlullah)’ dedi. Bu söz üzerine ölen şahsın cenaze namazını kıldırdı’

3. Oruçlarını, velisinin kaza etmesi:

Peygamberimiz (s.a.v.); ‘üzerinde oruç borcu bulunarak ölen kimsenin, oruçlarını velisi tutar’ buyurmuştur. Bu hüküm, Ramazan ve adak oruçların kazasını içerir.
Hastalık, yolculuk, yaşlılık gibi şerî mazeretler sonucu oruç tutamayanlar, kaza etme imkânı bulamadan vefat ederlerse, ne fidye, ne de velinin kazası gerekmez. Şartları oluşmadığı zaman hac ibadetinin sâkıt olması gibi, oruçta sâkıt olur. Hiçbir şeri mazeretleri olmaksızın oruç tutmayanlar, kaza etme imkânı bu lamadan vefat ederlerse, Hanefi, Şâfiî ve Mâliki mezhebine göre velisi onun yerine oruç tutamaz. Çünkü oruç ibadeti, namaz gibi bedeni bir ibadettir. Bu durumdaki kişiler, öldüğü zaman malının üçte birinin fidye olarak verilmesini vasiyet etmelidir. Vasiyet etmesi durumunda mirasçılarının bu vasiyeti yerine getirmeleri vacip olur. Vasiyet etmemesi durumunda, mirasçıların ölü adına oruç tutmak veya fidye vermek zorunlulukları yoktur. Nitekimn Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; ‘Hiç kimse bir başkasının yerine namaz kılamaz. Hiç kimse başkasının yerine oruç tutamaz. Ancak onun yerine her gün için bir mud/ölçek buğday (fidye) verebilir’

4. Adağının kaza edilmesi:

Sa’d bin Ubâde (r.a.), Rasûlullah (s.a.v.)’e; ‘annem üzerinde adak borcu olduğu halde öldü?’ deyince, ona; o halde sen kaza et’ buyurdu ”

5. Hayırlı çocuklarının yapacağı, hayırlı ameller:

Yüce Allah; ‘İnsana ancak kendi yaptığının karşılığı vardır” buyurmuştur. Peygamberimiz (s.a.v.); ‘İnsanın yediği şeylerin en temizi kendi kazancından olanıdır ve kişinin çocuğu kendi kazancındandır’ buyurmuştur.

6. Geride bıraktığı ilim, hayırlı evlat ve sadaka-i câriyeler:
Peygamberimiz (s.a.v.); ‘Bir insan öldüğü zaman, üç şey haricinde amel defteri kapanır. Bunlar, sadaka-i câriye/devam eden hayırlar, istifade edilen ilim, kendisine dua eden evlattır’

BENZER KONULAR:

Answer ( 2 )

    1
    2024-01-04T10:51:08+03:00

    İslam’da ölümünden sonra bir kadına fayda verecek şeyler şunlardır:

    İman ve takva
    İman ve takva, İslam’da en önemli iki kavramdır. İman, Allah’a ve onun peygamberlerine inanmak demektir. Takva ise Allah’ın emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmaktır. Ölümünden sonra bir kadına en çok fayda verecek şey, onun imanının ve takvasının güçlü olmasıdır.

    Salih ameller
    Salih ameller, Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan iyi işlerdir. Bu işler, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, başkalarına yardım etmek gibi çeşitli şekillerde olabilir. Ölümünden sonra bir kadına fayda verecek şeylerden biri de, onun yaptığı salih amellerdir.

    İbadet ve dua
    İbadet, Allah’a kulluk etmek için yapılan çeşitli işlerdir. Dua ise Allah’a yalvarmak ve ondan yardım istemek demektir. Ölümünden sonra bir kadına fayda verecek şeylerden biri de, onun yaptığı ibadet ve dualardır.

    Akrabaları ve dostları tarafından yapılan dua ve istiğfar
    Akrabaları ve dostları tarafından yapılan dua ve istiğfar da, ölümünden sonra bir kadına fayda verebilir. Bu dualar, kadının Allah’ın rahmetine nail olmasına ve azabından kurtulmasına vesile olabilir.

    Sadaka-i cariye
    Sadaka-i cariye, kişinin ölümünden sonra da devam eden hayır ve hasenattır. Örneğin, bir mescit yaptırmak, bir çeşme yapmak, bir okul açmak gibi işler sadaka-i cariye kapsamındadır. Ölümünden sonra bir kadına fayda verecek şeylerden biri de, onun yaptığı sadaka-i cariyelerdir.

    Kelime-i Tevhid söylemesi
    Kelime-i Tevhid, “Lâ ilâhe illallah” demektir. Bu kelimeyi söyleyen kişi, Allah’tan başka ilah olmadığını kabul etmiş olur. Ölüm anında kelime-i tevhidi söyleyen kişinin, imanla öleceğine inanılır.

    Sonuç olarak, ölümünden sonra bir kadına fayda verecek şeyler, onun imanının ve takvasının güçlü olması, yaptığı salih ameller, ibadet ve duaları, akrabaları ve dostları tarafından yapılan dua ve istiğfar, yaptığı sadaka-i cariyeler ve ölüm anında kelime-i tevhidi söylemesidir.

    En iyi cevap

Cevapla