Ölünün arkasından fatiha okunur mu

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ölüye fatiha nasıl bağışlanır

oluye fatiha nasil bagislanir

Selamunaleykum hocam bir soruda teretdutteyim kimisi diyor olunun arkasindan fatiha okunmaz kimide okunur diyor dogrusu hangisi hocam beni aydinlatirsaniz sevinirim


Ölünün arkasından Fatiha okunması bir gelenektir. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bize ölünün arkasından neler yapmamız gerektiğini öğretmiştir.

Mezara yeni gömülen kişiye 1-2 saat yanında kalıp ona teselli veriniz ona dua ediniz meleklere düzgün cevap vermesi için ona telkinde bulunuyoruz buyurmuştur.
Mezarlığa girince mezardakilere Nasıl dua edilir neler yapılması gerekir yine bize öğretmiştir: Allah’ın selamı üzerinize olsun ey burada yatan müminler Allah size de bize de afiyet versin.
———-
Haşr suresi 10 ayette ölmüşlerimize dua edilebileceğini ve hangi sözleri kullanacağımızı bize öğretiyor.
رَبَّـنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِاِخْوَانِنَا الَّذ۪ينَ سَبَقُونَا بِالْا۪يمَانِ
“Ey rabbimiz” derler, “Bizi ve bizden önceki iman etmiş kardeşlerimizi bağışla
——————
Sonuç olarak hem kur’an-ı Kerim’de hem hadis-i şeriflerde ölmüşlerimize dua edebileceğimizi ve doğamızın onlara fayda edeceğini öğrenmiş oluyoruz.

Fatiha konusu ise ilk başta dediğim gibi bir gelenektir peygamberimiz ve sahabeler tarafından ölülere Fatiha okunduğuna dair hiçbir bilgi yoktur.

Peki Fatiha okunur ve sevabı bağışlanırsa ölü faydalanırlar mı? evet faydalanırlar yaptığımız bütün iyiliklerin sevabını onlara bağışlayabiliriz

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, İslam’da ölünün arkasından Fatiha Suresi okunması yaygın bir uygulamadır. Fatiha Suresi, Kuran’ın ilk suresidir ve Müslümanlar arasında önemli bir yer tutar. Ölü için yapılan dua ve istiğfarlar arasında Fatiha Suresi’nin okunması yaygın bir uygulamadır.

    Fatiha Suresi, genellikle cenaze namazı sırasında veya cenaze töreninde okunur. Cenaze namazı, ölünün arkasından kılınan bir namazdır ve bu namaz sırasında Fatiha Suresi’nin okunması, ölü için dua etmek ve onun bağışlanmasını dilemek amacıyla yapılır.

    Bununla birlikte, Fatiha Suresi’nin ölünün arkasından okunması kesin bir zorunluluk değildir. Cenaze namazı veya ölünün arkasından dua etmek için farklı dualar ve sureler de okunabilir. İslam’da bu konuda farklı uygulamalar ve gelenekler bulunabilir, bu da kültürel ve coğrafi farklılıklardan kaynaklanır.

    Sonuç olarak, Fatiha Suresi’nin ölünün arkasından okunması İslam’da yaygın bir uygulamadır, ancak bu tamamen tercihe bağlıdır ve diğer dualar veya sureler de kullanılabilir. Ölünün arkasından yapılan dualar ve ibadetler, onun için rahmet ve bağışlanma dilemek amacıyla gerçekleştirilir.

    En iyi cevap

Cevapla