Ölünün arkasından okunan Kuranın sevabı ulaşır mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ölü İçin Kur’an Okumak

Olunun arkasindan okunan Kuran

SORU: Birinci veya ikinci ölüm yıldönümü münasebetleri ile ölen kimse için okunan Kur’an’ın sevabı Ölüye ulaşır mı?

CEVAP: İbn Teymiye ve İbn’ul Kayyım gibi fıkıh bilginleri, sadaka ve istiğfar duasının ölüye fayda vereceği gibi, Kur’an okumanın da ölüye faydası olduğunu söylemişlerdir.

Hanefî mezhebine göre de insan Kur’an okusa veya sadaka verse ve sevabını başkasına bağışlasa bu sevap o kimseye ulaşır. Rivayet olunduğuna göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Kabristanlığa uğrayıp on bir kere İhlas okuyup sevabını (oradaki) ölülere bağışlayan kimseye ölüler sayısınca sevap verilir.

Hz. Peygamber’e: “Ey Allah’ın Rasûlü! Biz Ölmüşlerimiz için sadaka verip, haccediyor ve onlara dua ediyoruz. Bu yaptıklarımız onlara ulaşır mı?” diye sorduklarında Hz. Peygamber: “Evet, bu yaptıklarınız onlara ulaşır. Sizden birine bir tabak (içerisinde) hediye verildiğinde sevindiğiniz gibi onlar da sevinirler” buyurdu.

Ebu Davud’un rivayet ettiği: “Cenaze namazını kıldığınızda ölen kimse için içten gelen bir şekilde dua ediniz” hadisi de bunu ifade ediyor. Hadisten duanın Ölen kimseye fayda verdiğini anlıyoruz. Bu üzerinde görüş birliği olan bir husustur.

Buna akıl yönünden bir engel yoktur. Zira Allah’ın sevap vermesi bir zorunluluk değil, lütuf ve kereminin sonucudur. Hz. Allah dilerse hiç bir şey yapmayana da sevap verebilir. Allah rızası için bir şeyler yapana fazl u kereminden sevap vermesi O’nun lütuf ve ihsanıdır.

Kur’an okuyan kimsenin okumaya başlamazdan önce: “Allahım! Okuyacağım Kur’an’ın sevabını filan kimseye bağışlıyorum” demesi iyi olur. Bu takdirde okunan şey de dua sayılır ve görüş birliği ile sevap ölen kimseye ulaşır.

Mâliki mezhebi âlimlerinden Karafî Furük isimli kitabında şunları söylüyor:

İbadetler üç çeşittir:

1. Sevabı sadece işleyen kula ait olan ibadetler.

Bunların sevabını başkasına aktarmak söz konusu değildir. İmân ve tevhid gibi.

2. Sevabının ölmüş kimselere aktarılmasında insanların görüş birliği olan ibadetler.

Bunlar mal ile yapılan ibadetlerdir. Sadaka ve köle azat etmek gibi.

3. Sevabının başkasına aktarılması hususunda görüş ayrılığı olan ibadetler.

Bunlar oruç, hac ve Kur’an okumaktır. Mâlik ve Şafii’ye göre bunlardan ölüye bir şey yoktur. Ebu Hanife ve Ahmed b. Hanbel ise okunan Kur’an’m sevabının ölüye ulaşacağını söylemişlerdir.

Karafi daha sonra şöyle der:

Bu meselede her ne kadar görüş ayrılığı varsa da insan bu hususta ihmalci olmamalıdır. Belki gerçekten de bunların sevabı ölüye ulaşmaktadır. Zira bunun durumu bize gizlidir.

İnsanların alışkanlık haline getirdikleri tevhid çekme de böyledir. Cömertliği ile ihsanda bulunmak Allah’a kalmıştır.

Fakat birinci perşembe, ikinci perşembe, kırkı, elli ikisi, yıl dönümü gibi merasimler İslâm’da varlığı bilinen şeyler değildir.

Benzeri konular:

Answers ( 2 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, İslam inancına göre, bir Müslüman’ın ölümünden sonra geride bıraktığı akrabaları ve sevenleri tarafından Kur’an’ın okunması ve onun için dua edilmesi büyük bir sevaptır. Ölünün arkasından Kur’an okunması, onun için yapılan bir iyilik ve dua olarak kabul edilir.

    İslam’da, ölüm sonrası sevapların ölüye ulaşması ve ona fayda sağlaması kabul edilir. Kur’an’ın okunması, ölünün ruhuna huzur ve rahmet getirdiğine inanılır. Bu sebeple, Müslüman toplumlarında genellikle ölünün cenaze namazı sırasında veya mezar ziyaretleri esnasında Kur’an okunur ve dua edilir.

    Ancak, önemli bir nokta şudur: Kur’an’ın okunması ve dua etmenin sevabı, niyetin samimiyetine, ihlasa ve Allah’a yönelik bir amel olmasına bağlıdır. İbadetlerin Allah’a yönelik ihlaslı bir niyetle gerçekleştirilmesi önemlidir. Dolayısıyla, ölünün arkasından Kur’an okunması ve dua edilmesi, samimi bir niyetle Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla yapılmalıdır.

    En iyi cevap
  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Okunan Kurân’ın sevabının, ölüye hediye edilmesinin hükmü nedir?

    Yüce Allah; ‘İnsana ancak kendi yaptığının karşılığı vardır’1071 buyurmuştur. Bu âyete göre, yukarıda zikredilenlerin dışında, dirilerin yaptığı hiçbir şeyin ölülere faydası olmaz. Ayette belir tilen hüküm asıldır; delillerle farklılık belirtilmediği sürece hüküm asıl üzere verilir. Bu nedenle, Peygamberimiz (s.a.v.) ümmetini, okudukları Kurân’ın sevabını ölülerine bağışlamaları için bir teş vikte bulunmamıştır. Bildiğimiz kadarıyla, hiçbir sahabeden buna benzer bir şey nakledilmemiştir. Ancak Peygamberimiz (s.a.v.), ölülerinizin affedilmesi için dua ediniz buyurmuştur; ‘Kardeşi niz için bağışlanma ve sebat dileyiniz. Çünkü şu an o sorguya çekilmektedir’

    Kıraatin, ölüye bir faydası olmaz. Bu, Şafiî mezhebinin görüşüdür. Âlimlerin çoğunluğu bu görüşe muhaliftir. -En doğrusunu Allah bilir.

Cevapla