Ölünün kırkı nedir neden yapılır dindeki yeri nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ölünün 40 ında ne yapılır, ölünün kirki ne demek?

Olunun kirki nedir neden yapilir dindeki yeri nedi

Ölünün 40 çıkması, ölünün kırkı çıkması,
Toplumumuzda ölülerin kırkı çıkması şeklinde bir inanış vardır. Bu inanışa göre bir ölü öldükten 40 gün geçene kadar evde yas tutulmalı onun ismi anılmalıdır. Ancak bu inanışın dinimize göre bir yeri yoktur. Yani İslamiyet ölen bir kişi şu kadar gün geçmeden şu işleri yapmamalısınız şeklinde bir inanın yok. Toplum içinde geleneksellikmiş bir inançtan başka bir şey değildir. Bu sebeple de bir Müslümanın bu tür inançlara göre davranmadan önce inanışın gerçekliğini sorgulamalıdır.



Bilindiği üzere insan hürmet edilmeye en layık varlıktır. İnsan hayatta olduğu gibi ölünce de değerlidir. Nitekim Hz. Peygamber sav, huzurundan geçen bir cenazeyi gördüğünde ayağa kalkarak saygı göstermiştir. Hatta bu cenazenin gayrimüslim olduğu söylenince; “Bu da bir insan değil mi?”[1] diye cevap vermiştir.  Cenaze merasiminde ve sonrasında ölünün iyilikleri hatırlanmalı ve hayırla anılmalıdır. Giyim ve kuşamımız cenaze merasimine uygun olmalıdır. Cenaze merasimlerinde Allah’a isyan anlamı içerecek şekilde dövünülmemeli, saç baş yolunmamalı,  yersiz ve isyan içerikli sözler söylenilmemelidir. Cenaze merasiminin yapıldığı yerler ve cenazenin taşındığı araçlar temiz tutulmalıdır. Cenaze merasiminde çiçek ve çelenk gibi ölüye fayda vermeyecek etkinliklerden kaçınılmalıdır. Bu tür etkinliklerin israf olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Cenazelerde slogan atılması, alkış tutulması ve ıslık çalınması hem cenazeye, hem ibadete, hem de son görevin ifa edildiği mekâna karşı bir saygısızlık içerdiğinden bunların yapılmaması gerekmektedir. Hatta tekbir bile getirilmesi doğru değildir. Cenaze kabre götürülüp omuzlardan indirilince, oturmaları için bir engel yoksa cemaatin cenazeye saygının bir ifadesi olarak oturması uygundur. Cenaze omuzdan inmeden oturmak mekruh olduğu gibi, cenaze yere indikten sonra ayakta durmak da mekruhtur. Kadın cenazeleri kabre koyacak kişilerin ise ölüye akrabalık yönünden mahrem olmaları daha uygun olacaktır. Cenaze defnedildikten sonra Kur’an okunur ve sevabı cenazeye ve diğer müslümanların ruhuna bağışlanır. Sonrasında bir kişi ölüye telkinde bulunur.

Cenaze ile ilgili dinde yeri olmayan uygulamalardan şiddetle kaçınalım. Ölülerimize karşı görevlerimizi bidat ve hurafelere düşmeden yerine getirelim. Ölülerimizin ardından bol bol dua edelim. Yapabiliyorsak onlar adına sadaka verip hayır kurumlarına yardımda bulunalım. Bu vesile ile Allah cc bütün ölülerimize rahmet etsin.

[1] Müslim, “Cenaiz”, 78.

Benzeri konular:

Answers ( 4 )

    1
    2021-12-14T12:38:52+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ölünün kırkı gibi adetlerin dini bir dayanağı yoktur. Adettir bunlar. Zamanla bu adetler sanki dinden imiş gibi görünmektedir. Ölünün kırkı çıkana kadar; şu yapılmalı, şu yapılmamalı gibi şeylerin hiçbirisi dinde olan bir durum ve olay değildir. Toplum içinde geleneksellikmiş bir inançtan başka bir şey değildir. Bu sebeple de bir Müslümanın bu tür inançlara göre davranmadan önce inanışın gerçekliğini sorgulamalıdır. Cenaze için yas; üç gündür. Cenaze ile ilgili dinde yeri olmayan uygulamalardan şiddetle kaçınalım. Ölülerimize karşı görevlerimizi bidat ve hurafelere düşmeden yerine getirelim. Ölülerimizin ardından bol bol dua edelim. Yapabiliyorsak onlar adına sadaka verip hayır kurumlarına yardımda bulunalım.

    En iyi cevap
    0
    2022-11-11T08:01:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhabalar Babam 9 ekim pazar 2022 tarihinde vefaat etti , 40 ı ne zamana denk geliyor, cevaplandırırsanız çok sevinirim , herkes farklı bir tarih söylüyor.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dinimizde vefat eden kişinin 3’ü 7’si 40’ı 52’si seneyi devriyesi şeklinde kutlamalar yapmak onların adına mevlütler vermek uygun değildir.

    Kırkı şeklinde gün belirtmeden dilediğiniz zaman onların adına yemek verebilir sadaka verebilir yasinler okutabilirsiniz fakat gün saymayınız.

    Örneğin 40 günü değil de daha sonra yapılabilir.

    0
    2022-11-21T07:56:55+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dininde ölen kişinin yedisi, kırkı ve senesi gibi şeyler bulunmamaktadır. Bunlar bidattır. Cenaze için taziye üç gündür. Ölen kişinin hayrına ise istenildiği zaman hayır yapılabilir. İlla kırkını veya senesini beklemeye gerek yoktur.

Cevapla