Paylaş
Ölüye Kurban Nasıl Kesilir?
Question
Ölüye Kurban Nasıl Niyet Edilir?
Bir insanın dinen sorumlu olabilmesi için hayatta olması gerekir. Ölmüş bir insan ibadetlerden yükümlü yani sorumlu değildir. Fakat sevabını ölen kişiye bağışlamak şeklinde hayatta olan birisi ölen bir Müslüman’ın hayrına kurban kesebilir. Dinen yine şöyle bir kural daha bulunmaktadır. Eğer kişinin kurban borcu var ise, bununla beraber mirasçılarına bu kurban borcunu yerine getirmelerini söylemiş, mirası da bu kurban borcunu ödüyor ise bu kişinin vasiyetini varisleri yerine getirmelidir. Bunun delili ise şu olaydır;
Tâbiînden olan Haneş’ten rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: “Ben Ali’yi (r.a.) iki koçu (birden) kurban ederken gördüm de kendisine; ‘Bu da nedir?’ diye sordum. ‘Resûlullah (s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum.’ cevabını verdi.” (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 2; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 420, 423)
Bunun dışında yukarıda da belirtmiş olduğum gibi vefat eden bir Müslüman’ın bu dünyadaki imtihanı bitmiştir. Diğer ibadetleri yapma gibi bir imkanı olmadığı gibi kurban ibadetini de varisleri yerine getirme mecburiyeti yoktur. Fakat sevabını ölen kişiye bağışlamak şeklinde hayatta olan birisi ölen bir Müslüman’ın hayrına kurban kesebilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Ölüye kurban kesmek, İslam dini açısından uygun bir uygulama değildir. Kurban kesimi, hayatta olan canlı bir hayvana yapılması gereken bir ibadettir. Kurban, Müslümanlar için dini bir vecibedir ve genellikle İslam’ın dört büyük bayramından biri olan Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilir.
Kurban kesimi için aşağıdaki adımları takip etmek gerekir:
Kurbanın Seçimi: Kurbanlık hayvanın İslam hükümlerine uygun olması gerekmektedir. Sağlıklı, kusursuz, belli bir yaşa ve büyüklüğe sahip olmalıdır. Kurbanlık hayvan, genellikle koyun, keçi, sığır veya deve olabilir.
Niyet: Kurban kesimi için niyet etmek önemlidir. Kurbanın Allah’a yaklaşmak, sadakat göstermek ve ibadet etmek amacıyla kesildiğine dair bir niyet yapılmalıdır.
Kesim Yeri: Kurban kesimi için uygun bir yer seçilmelidir. Kesim yerinde hijyenik koşullar sağlanmalı ve hayvana acı çektirmeyecek bir şekilde kesim yapılmalıdır.
Kesim: Kesim öncesinde hayvanın rahat ve sakin bir şekilde tutulması önemlidir. Kesim, hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmeli ve hayvana acı vermemek için kesim işlemi ustaca yapılmalıdır.
Et Dağıtımı: Kurban kesimi tamamlandıktan sonra et, uygun şekilde kesilip dağıtılmalıdır. Kurban eti, Müslümanlar arasında paylaşılmalıdır. Fakir, muhtaç ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması önceliklidir. Ayrıca ailenin ihtiyacını karşılamak için bir kısmı saklanabilir veya misafirlerle paylaşılabilir.
Ölüye kurban kesimiyle ilgili bir uygulama olmadığını belirtmek önemlidir. Kurban kesimi, yaşayan hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bir ibadettir ve hayvanın Allah’a yaklaşma amacıyla kesilmesini içerir.