Ölüye sevap nasıl ulaşır

Question

Ölüye Ulaşan Sevap
Ölüye Sevap Nasıl Gönderilir

SORU: Ölen kimse için tevhid çekme gibi duaları yapmak üzere gerçekleştirilen toplantıların, Kur’an okumanın hükmü nedir? Okunan Kur’an’m sevabı ölüye ulaşır mı? Ölen kimsenin ailesine ölüm münasebetiyle gücü yetmeyecek derecede yemek vesaire hazırlaması gerekli olur mu?

CEVAP: Dua etmek (tinimizde meşru ve güzel bir şeydir. Diriler için dua edilebileceği gibi ölü için de dua edilir.

Kur’an’ı okuyan kimse, okuduğunun sevabını, dilediği diri veya Ölüye bağışlayıp Allah’tan bu sevabı o kimseye vermesini istese, bunun ölüye veya diriye ulaşacağını pek çok ilim adamı kabul etmiştir. Bunun dayanağı, yapılan şeyin bir çeşit dua olup, duanın İslâm dininde meşru bulunmasıdır. Nitekim Hz. Allah şöyle buyuruyor:

Bana dua edin, sizin duanızı kabul edeyim. (Gâfir/60)

Şu kadar ki sevabı bağışlanan okumanın ücretsiz Allah rızası gözetilerek yapılmış bir okuma olması gerekir.

Fıkıh âlimlerinden bazıları ölmüş kimsenin diğer ibadetlerden de (sevabı kendisine bağışlandığı takdirde) faydalanacağını söylemişlerdir. Bu ibadetler arasında en faziletlisi Kur’an okumaktır.

İbn Teymiye şöyle diyor:

Ölen kimse (sevabı kendisine verilmek üzere yapılan) namaz, oruç, Kur’an okuma gibi tüm bedeni ibadetlerden faydalanır. Nitekim sadaka gibi mal ile yapılan ibadetlerden, dua ve istiğfardan da faydalanır.

Bir hadiste: “Ölülerinize Yasin suresini okuyunuz” buyurulmuş-tur. Fakat bu hadisin isnadında bir takım sözler söylenmiştir.

Bir diğer hadiste: “Cenazenin namazını kıldığınız zaman ona samimiyetle dua ediniz” buyurulmuştur. Bu, duanın ölen kimseye faydası olduğunu göstermektedir. Böyle olmasaydı Hz. Peygamber cenaze için dua edilmesini emretmezdi.

Fıkıh bilginleri diyor ki: Bir kimse vefat eden biri için yemek yedirmek suretiyle sadaka verse, Allah’ın lütuf ve keremi ile bunun sevabı Ölen kimseye ulaşır.

Rivayet olunduğuna göre bir adam Hz. Peygamber’e: “Annem vefat etmişti. Onun için sadaka versem, ona faydası olur mu?” diye sormuş Hz. Peygamber ona “evet” cevabını vermiştir. Bunun üzerine soruyu soran adam: “Benim bir bahçem var. Seni şahit tutarak söylüyorum ki bahçeyi annem için sadaka olarak veriyorum” demiştir.

Şu kadar var ki günümüzde pek çok kimsenin alışkanlık haline getirdiği ölen kimse için perşembe günü (cuma gecesi), kırkıncı (veya elli ikinci) gün ve sene-i devriye gibi merasimler düzenlenmesi ve bu merasimlerde Kur’an, ilahi gibi şeyler okumak üzere ücretli okuyucu tutmak Hz. Peygamber Samanında olmayan şeylerdir. Bundan dolayı pek çok fıkıh âlimi, bunları insanların alışkanlık haline getirdiği bid’at-lerden saymışlardır


Sevablar ruha gider Ruhlar ise ölmez Kabirde toprak olmuş ölü, kendine verilen selamı alır. Çünkü ölen bedendir ruh değildir bu yuzden olulere cevap ulasır oluye sevap kuran okutarak ve bı fakıre ruhuna sadaka verılerek ulasır
Benzeri Konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Ölüye sevap nasıl ulaşır?

    İslam inancına göre, ölmüş kişilere sevap ulaştırmanın birçok yolu vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

    1. Dua etmek: Ölen kişi için Allah’tan rahmet dilemek, en etkili sevap yollarından biridir. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Ölülerinize hediye olarak Fatiha okuyun.” (Ebu Davud, Cenaiz, 78)

    2. Kur’an okumak ve bağışlamak: Kur’an-ı Kerim okuyup sevabını ölmüş kişiye bağışlamak da yaygın bir uygulamadır. Bu konuda Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: “Kim bir mü’min için Kur’an’dan bir harf okursa, ona onun karşılığı bir hasene verilir. Her hasene de on mislidir.” (Tirmizi, Sevabü’l-Kur’an, 16)

    3. Hayır yapmak ve bağışlamak: Adına sadaka vermek, hayır kurumlarına bağışta bulunmak, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek gibi hayır işleri yapıp sevabını ölmüş kişiye bağışlamak da mümkündür.

    4. Hac ve Umre yapmak: Hac veya umre ibadetini yapıp sevabını ölmüş kişiye bağışlamak da sevap ulaştırma yollarındandır.

    5. Namaz kılmak ve oruç tutmak: Nafile namazlar kılıp veya nafile oruçlar tutup sevabını ölmüş kişiye bağışlamak da mümkündür.

    6. Güzel ahlaklı olmak: Kişinin kendi güzel ahlakı ve iyi amelleri de ölmüş yakınlarına sevap olarak ulaşabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Kişi öldüğü zaman ameli kesilir. Şu üç şey hariç: Sadaka-i cariye, kendisinden faydalanılan ilim ve arkasından dua eden hayırlı evlat.” (Müslim, Vasiyyet, 14)

    Önemli Not: Sevabın ölüye ulaşıp ulaşmayacağı konusunda kesin bir bilgiye sahip değiliz. Ancak İslam alimleri, yukarıda sayılan amellerin sevabının ölüye ulaşacağına dair hadislerden yola çıkarak bu amelleri tavsiye etmişlerdir. Önemli olan, bu amelleri Allah rızası için yapmaktır.

    En iyi cevap

Cevapla