Paylaş
Ölüye telkin okumanın dindeki yeri nedir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ölüye Telkin Yapmak
SORU: İlim adamları ölüye telkin etme hususunda görüş ayrılığı içindedirler. Kimisi telkinin vacib olduğunu söylerken, kimisi sünnet olduğunu söylemektedir. Gereken açıklamayı yapar mısınız?
CEVAP: Birden çok hadiste bildirilmiştir ki Cenab-ı Hak ölen kimseye kabirde “berzah” âlemine mahsus bir hayat vermektedir. Kabrine konan kimse Allah’ın verdiği bu özel hayat sayesinde işitir, anlar ve (sorulara) cevap verecek hale gelir.
Ebu Dâvud ve Hâkim Hz. Osman’dan şu rivayeti kaydediyorlar: “Hz. Peygamber cenazeyi defnettikten sonra onun kabri başında ayakta durur ve: ‘Kardeşinizin bağışlanmasını ve durumunun sağlam olmasını isteyiniz. Çünkü o şu anda sorguya çekilmektedir” derdi.
Cenazeye telkin vermek farz da, sünnet de değildir. İmam Şafii ve Ahmed b. Hanbel’e göre telkin müstehabtır. Mâlikî mezhebinden bir gruba göre telkin mekruhtur. Rivayet olunduğuna göre sahabeden bazıları telkin yapmış ve yapılmasını emretmiştir. Sahabeden bazılarının ise telkin yapmadığı bildirilmiştir.
İlim adamları telkinin cenazeye faydası olacağını söylemişler, insanların onu yapmasında bir sakınca görmemişlerdir.
Bazı ilim adamları definden sonra ölen kimseye (meleklerin sorusuna verilecek) cevabın telkin edilmesinin mendub olduğunu bildirmişlerdir.
Rivayet olunduğuna göre Ebû Ümame şöyle demiştir:
“Ben öldüğümde Peygamber’in bize emrettiği gibi bir uygulama yapınız. O şöyle buyurdu: Din kardeşinizden biri vefat ettiği zaman, kabrinin toprağını düzelttiğinizde biriniz kabrinin başında dikilip “Ey filan oğlu filan!” desin. O bunu duyar, fakat cevap veremez. Sonra (annesinin ve kendisinin adını söyleyerek) gene “Ey filan oğlu filan!” desin. Bu kere kalkıp oturur. Bir daha aynı şey söylendiğinde: “Allah sana rahmet etsin, bize doğruyu göster” der, fakat siz anlamazsınız.
Daha sonra (telkini yapan kimse) şöyle desin: “Dünyadan çıkarken söylediğin “Eşhedü en lâ ilahe illallah ve enne Muhammeden ab-duhü ve rasûluh” şehadetini hatırla. Sen (dünyada iken) rab olarak Allah’a, din olarak İslâm’a, peygamber olarak Hz. Muhammed’e razı olmuş, Kur’an’ı önder bilmiş idin. Münker ve nekir melekleri birbirinin elini tutarak: ‘Gidelim, delili telkin edilen kimsenin yanında bizi durduracak bir şey olmaz’ derler.” Hz. Peygamber’den bunları işiten bir sahâbi; “Ey Allah’ın Rasûlü! Anasının adı bilinmezse ne diyeceğiz?” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber: “Tüm insanların anasına nispet edilir ve ‘Ey Havva oğlu filan’ denilir” buyurdu. (Taberanî)
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Arapça Telkin duası hadis
. أخرج الطبراني في الكبير وعبد العزيز الحنبلي في الشافي وابن منده في كتاب الروح وابن عساكر والديلمي عن سعيد بن عبد الله الأزدي عن أبي إمامة قال: (وفي رواية شهدت أبا إمامة وهو في النزاع فقال يا سعيد): إِذَا أَنَا مُتُّ، فَاصْنَعُوا بِي كَمَا أَمَرَنَا رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ نصْنَعَ بِمَوْتَانَا، أَمَرَنَا رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: «إِذَا مَاتَ أَحَدٌ مِنْ إِخْوَانِكُمْ، فَسَوَّيْتُمُ التُّرَابَ عَلَى قَبْرِهِ، فَلْيَقُمْ أَحَدُكُمْ عَلَى رَأْسِ قَبْرِهِ، فَلِيَقُلْ: يَا فُلانَ بْنَ فُلانَةَ، فَإِنَّهُ يَسْمَعُهُ وَلا يُجِيبُ، ثُمَّ لِيَقُل: يَا فُلانَ بْنَ فُلانَةَ الثَّانية، فَإِنَّهُ يَسْتَوِي قَاعِدًا، ثُمَّ لِيَقُل: يَا فُلانَ بْنَ فُلانَةَ الثَّالثة، فَإِنَّهُ يَقُولُ: أَرْشِدْنَا رَحِمَكَ اللَّهُ، وَلَكِنْ لا تَشْعُرُونَ. فَلْيَقُلْ: اذْكُرْ مَا خَرَجْتَ عَلَيْهِ مِنَ الدُّنْيَا شَهَادَةَ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ، وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، وَأَنَّكَ رَضِيتَ بِاللَّهِ رَبًّا، وَبِالإِسْلامِ دِينًا، وَبِمُحَمَّدٍ نَبِيًّا، وَبِالْقُرْآنِ إِمَامًا. فَإِنَّ مُنْكَرًا وَنَكِيرًا يَأْخُذُ وَاحِدٌ مِنْهُمَا بِيَدِ صَاحِبِهِ، وَيَقُولُ: انْطَلِقْ بِنَا مَا يَقْعُدُنا عِنْدَ مَنْ قَدْ لُقِّنَ حُجَّتَهُ» وفي لفظ: ويَكُونُ اللَّهُ حَجِيجَهُ دُونَهُمَا. فَقَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، فَإِنْ لَمْ يَعْرِفْ اسم أُمَّهُ، قَالَ: «فَليَنْسُبُهُ إِلَى حَوَّاءَ». قال الحافظ ابن حجر في التلخيص: وإسناده صالح، وقد قواه الضياء في أحكامه. ولكنهم تكلموا في سعيد راويه، وفي إسناده عاصم بن عبد الله وهو ضعيف، وقال الهيثمي: في إسناده جماعة لم أعرفهم. وأخرجه ابن منده بلفظ آخر.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bir cenazeyi gömdükten sonra ona Telkin okumak sünnettir diyebiliriz Çünkü peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem cenazeyi gömdükten sonra şu anda kardeşiniz öldü sorguya çekilecek ona dua edin ona teselli verin ona istiğfarda bulunun.
mezardaki ölüye defnedildikten sonra Telkin Okumak bir nevi tesellidir ona dünyadayken üzerinde bulunduğu inancını hatırlatmaktır ahirette başına gelecek işler konusunda ve özellikle sorguda ayaklarını Allah sabit kılması için bir nevi ona teselli ve Allah için ona dua etmektir Telkin Bundan dolayı dinen hiçbir sakıncası yoktur