Paylaş
Ölüyü öpmek caiz mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ölüyü öpmek günah mi?
ÖLÜNÜN ÜZERİNİN ÖRTÜLMESİ VE ÖPÜLMESİ
Ölüyü Örtmek:
وعن عائشة رضي الله عنها: «أن رسول الله صلى الله عليه وسلم حين توفي شخي شرد حبرة » متفق عليه.
520- Hz. Aişe radıyallahu anhâ şöyle anlatıyor: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem vefat ettiği zaman üzerine Yemen işi çizgili bir elbise örtüldü.”
Ölüyü Öpmek:
وعنها رضي الله عنها: «أن أبا بكر الصديق رضي الله عنه قبل النبي صلى الله عليه وسلم بعد موته.» رواه البخاري.
521 Hz. Aişe radıyallahu anha şöyle anlatıyor: “Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem vefat ettikten sonra Ebu Bekir es-Sıddık radıyallahu anh onu öptü.
Hadislerden Çıkarılan Hükümler:
1- Avret yerlerinin açılmasına engel olmak ve değişmiş olan görün tüsünü örtmek, ona saygılı olmak vb. sebeplerden dolayı sahabenin Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme yaptıklarını yaparak ölünün üzerini örtmek müstehaptr.
2- Ona duyulan saygıyı göstermek, teberrük etmek (bereket dilemek) veya sevgisini göstermek için ölüyü öpmek caizdir. Çünkü sahabe radiyal lahu anhüm bunu ikrar etmişler ve böylece icma gerçekleşmiştir. Fakat bu öpme eylemi, ölen kişiyi hayattayken öpmesi ve yüzüne bakması caiz olan kişi hakkında caizdir. Bu hususta uyanık ol.
3- Ayrıca bu hadis, Hz. Ebu Bekir es-Sıddık radıyallahu anhın Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme duyduğu derin sevgi, bu olay karşısındaki sebatı, Müslümanlar’ı sakinleştirmesi ve sahabenin karşısında yap tığı mahirane konuşma sebebiyle sahip olduğu üstünlüğü göstermektedir. Bütün bunlar onun azimet sahibi kâmil insanlar arasında zirvede olduğunu göstermektedir. Yüce Allah ondan razı olsun, İslam dini ve Müslümanlar için yaptıklarının karşılığını kendisine bol bol versin.
İslam’a göre ölüyü öpmek caizdir ve bu konuda herhangi bir günah söz konusu değildir. Hadislerde de belirtildiği üzere, sahabeler Rasulullah’ın (s.a.s) vefatından sonra O’nu öpmüşlerdir. Örneğin, Hz. Aişe’nin (r.a) rivayetine göre, Hz. Ebu Bekir (r.a) Rasulullah’ı vefatından sonra öpmüştür. Bu durum, sahabenin örnek davranışlarıyla İslam toplumunda yaygın bir kabul görmüş ve dinen caiz kabul edilmiştir.
Ölüyü öpmek, ona duyulan sevgi, saygı ve teberrük (bereket dileme) niyetiyle yapılabilir. Ancak bu öpme eylemi, hayattayken kişinin öpmeye hakkı olduğu kişilerle sınırlıdır. Yani, mahremiyet sınırları içinde olan kişilerin öpülmesi caizdir.
Sonuç olarak, bu uygulama İslam’da müstehap (yapılması güzel görülen) bir davranış olarak kabul edilmektedir ve herhangi bir günah teşkil etmemektedir. Ölünün üzerinin örtülmesi ve saygı gösterilmesi de aynı şekilde dini edebe uygun bir uygulamadır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ölüyü Öpmek
Ölüyü öpmekte bir sakınca yoktur. Birazdan İnşallah konu ile ilgili hadisleri zikredeceğiz. Rasulullah (s.a.s) bir hadisin de “Mümin necis olmaz” buyurmaktadır. Bundan da hareketle, mümin yaşıyorken, cünüpken veya ölü iken temizdir. Bu konuda şu hadisi zikredelim:
“…Ata bin Ebi Rebbah, İbni Abbas’tan, dedi ki:
“Rasulullah (s.a.s) dedi ki:
“Ölüleriniz, necis değildir. Muhakkak ki, Müslüman hayatta ve ölümünde necis değildir.”
Şimdi ölüyü öpmekle ilgili hadisleri zikredelim: İlk hadisimiz Ebu Davud (rh.a)’un Sünen’inde zikrettiği şu hadistir; “…Aişe (r.a)’den, demiştir ki:”
Rasulullah (s.a.s)’ı ölmüş olan Osman b. Maz’un’u öperken gördüm. Hatta (gözlerinden) yaşlar akıyordu. ”
İmam Beyhaki’nin Sunenu’lKubrasında da şu hadis geçmektedir: “…Kasım bin Muhammed, Aişe (r.a)’den:
“Rasulullah (s.a.s) Osman bin Mazu’n’un ölümü üzerine yanına girdi, yüzündeki (örtüyü) açtı. Sonra üzerine kapanıp onu öptü ve ağladı. Hatta gözyaşlarının yanaklarından aktığını gördüm. ”
Ayrıca bu hadis ölünün üzerine örtü örtülmesine de delildir. Ayrıca daha öncede söylediğimiz gibi bu konuda “Rasulullah (s.a.s) vefatıyla ilgili uzun bir hadis olduğunu söylemiştik, onu da zikredecektik: Şimdi onu aktaralım. Çünkü bu hadis hem ölünün örtülmesine ve ölünün öpülmesine de delildir. Hadis şöyledir:
“…Ez-Zuhri şöyle demiştir: Bana Ebu Seleme haber verdi. Ona da Peygamber’in zevcesi Aişe (r.a) haber verip şöyle demiştir. (Peygamber’in vefatı üzerine) Ebu Bekr, Sunh’daki meskeninden atına binip geldi. Atından inip Mescid’e girdi. Mescid’deki insanlarla konuşmadı. Doğru Aişe’nin yanına girdi, hemen Peygamber(s.a.s)’e yaklaştı. Peygamber’in yüzü Yemani bir bürde ile örtülü idi. Yüzünden örtüyü açtı. Sonra üzerine kapandı ve O’nu öptü, sonra ağladı. Bunun ardından; Ya Nebiyyallah! Babam sana feda olsun. Allah sana bu ölüm şiddetinden başka ikinci bir ölüm vermeyecektir. Sana yazılmış olan bu mukadder ölüm geçidini ise şimdi geçmiş bulunuyorsun, dedi.
Ravi Ebu Seleme şöyle dedi: İbni Abbas da bana şunu haber verdi. Ebu Bekr, Aişe’nin odasından çıktı. O sırada Ömer insanlara bir şeyler söylüyordu. Ebu Bekr ona:
Otur, dedi.
Fakat Ömer (dehşetinden) oturmadı. Ebu Bekr tekrar,
Otur, dedi.
Ömer yine oturmadı. Bunun üzerine Ebu Bekr yüksek sesle şehadet getirdi. Bu sırada halk Ömer’i bırakıp Ebu Bekr’in yanına geldiler. Ebu Bekr Allah’a hamd ve sena ettikten sonra şunları söyledi:
Amma ba’du! Sizden her kim Muhammed’e ibadet ediyor idiyse, bilsin ki, Muhammed ölmüştür. Her kim de Allah’a ibadet ediyorsa, bilsin ki, Allah diridir, ölümsüzdür. Yüce Allah şöyle buyurdu. “Muhammed ancak bir Rasuldür. O’ndan evvel daha nice Rasuller gelip geçmiştir. Şimdi O, ölür yahud öldürülürse ökçelerinizin üstünde (gerisin geri) mi döneceksiniz? Kim böyle iki ökçesi üzerinde (ardına) dönerse elbette Allah’a hiçbir şeyle zarar yapmış olmaz. Allah şükr (ve sebat) edenlere mükâfat verecektir.” (Al-i İmran 3/144)
İbni Abbas rivayetine devamla: Allah’a yemin ederim ki, Ebu Bekr bu ayeti okuyuncaya kadar sahabiler hayretlerinden bu ayeti hiç bilmiyorlarmış gibiydiler. Sanki Allah bu ayeti yeni indirmişti de, onlar Ebu Bekr’den yeni duyup öğreniyorlardı. Her işiten Sahabi muhakkak ayeti (hayret içinde) kendi diliyle okuyordu.
Bu hadisler ölüyü öpmenin meşru olduğunu ispatlayan delillerdir. Bu konu ile ilgili olarak zikredilenler yeterli olur İnşallah.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bu yazı, İslam’da ölüyü öpmenin meşru olduğunu savunan deliller üzerine odaklanmaktadır. Yazı boyunca, hem hadis kaynaklarına başvurulmuş hem de Rasulullah’ın (s.a.s) sahabelerinin ölüm anındaki davranışları detaylandırılmıştır. Ana vurgu, müminin necis olmadığına, hayatta ve ölümde temiz kabul edildiğine yöneliktir. Bu bağlamda, ölüyü öpmenin caiz olduğunu ispatlamak için farklı sahabelerden gelen rivayetler aktarılmıştır.
Özellikle, Rasulullah’ın (s.a.s) sahabelerinden Osman bin Maz’un ve vefatından sonra Peygamber’in kendisinin öpüldüğü olaylar, bu uygulamanın İslam’da kabul edilebilir olduğunu gösteren somut örneklerdir. Ayrıca, Ebu Bekir’in (r.a) Peygamber’in vefatı sonrasında davranışları, hem cenaze âdabına hem de ölüyü öpmenin uygun olduğuna dair güçlü bir örnek olarak sunulmuştur.
Genel olarak, yazı, bu konudaki dini görüşü açıklamakta ve hadislerle desteklemektedir. Ölüyü öpmenin caiz olduğuna dair herhangi bir şüpheyi ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır ve sonuç olarak, bu konuda güven verici bir yaklaşım sunmaktadır.