Paylaş
Ömür Boyu Oruç Tutma Konusunda İslamın Hükmü
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ömür Boyu Oruç Tutmak
SORU: Ömür boyu oruç tutma konusunda İslâm’ın hükmü nedir?
CEVAP: Soruda ifade edilen şekilde oruç tutmaya dehr orucu denir. Bunun yasak olduğuna dair hadisler vardır.
Abdullah b. Amr’ın rivayetine göre Hz. Peygamber şöyle buyuru-muştur:
Sürekli oruç tutanın orucu yoktur! (Buharı ve Müslim)
Ebu Katâde’nin rivayetine göre Hz. Peygamber’e (s.a), “Ömür boyu oruç tutanın durumu nedir?” diye soruldu. Rasûlullah: “O kimse oruç da tutmamıştır, iftar da etmemiştir” buyurdu. (Buharı ve İbn Mâ-ce dışında bir topluluk rivayet etmiştir.)
Fıkıh âlimleri bu hadislere dayanarak hayat boyu oruç tutmanın mekruh olduğunu söylemişlerdir. Alimlerden İshâk ve Zahirî mezhebine mensup olanlar mutlak olarak böyle oruç tutmayı mekruh kabul etmişlerdir. Ahmed b. Hanbel’den rivayet edilen bir görüşe ve Hazm’a göre böyle oruç tutmak haramdır.
Ancak böyle oruç tutmakta zorluk çekmeyen ve bu oruç sebebiyle bir başkasının hakkını üzerine geçirmeyen kimse için bu orucu tutmak müshtehabtır diyenler vardır. Bunlara göre bu orucun haram olması hakkındaki hüküm gücü yetmeyenlere ve bu orucu tutacağım derken başkalarının hakkını çiğneyenlere mahsustur.
Aslında insanın gönlü, ömür boyu orucun caiz olmaması hükmüne daha çok meylediyor. Zira İslâm kolaylık dinidir. Her şeyde orta olanı benimsemek İslâm’ın parolasıdır.
Abdullah b. Amr şöyle anlatıyor:
Hayat boyu oruç tutacağımı, yaşadığım sürece geceleri namaz kılacağımı, mutlaka bunları yapacağımı söylemiştim. Bunu Hz. Peygamber’e haber vermişler. Hz. Peygamber’le aramızda şu konuşma geçti:
– Bunları sen mi söyledin?
– Evet ben söyledim.
– Buna gücün yetmez! Bazen oruç tut, bazı günler de ye. Geceleri ibadet yap, fakat uyumayı ihmal etme. Her ayda üç gün oruç tut. Hz. Allah iyilikleri on katı ile mükafatlandırır. İşte bu ömür boyu oruç gibi olur.
– Ben bundan daha çoğunu yaparım.
– Öyle ise bir gün oruç tut, iki gün oruca ara ver.
– Bundan daha çpğuna gücüm yeter.
– Bir gün oruç tut, bir gün ye. Bu, Davud’un (a.s) orcudur. (Nafile) oruçların en güzeli budur.
– Bundan daha fazlasına gücüm yeter.
– Bundan fazlası yoktur!
Abdullah b. Amr bu olayı anlatır ve ömrünün sonlarında zayıf düştüğü sıralarda: “Hz. Peygamber’in (ilk defa söylediği her ayda) üç gün orucu kabul etseydim, benim için servetimden ve çoluk çocuğumdan daha sevimli olurdu” derdi.
Bir başka rivayette Hz. Peygamber Abdullah b. Amr’a şöyle buyurmuştur:
Ömür boyu oruç tutup, gece boyunca namaz kılma! Oruç da tut,
yemek de ye.
Namaz da kıl, uyu da. Çünkü vücudunun sende hakkı vardır. Gözlerinin sende hakkı vardır. Hanımının sende hakkı vardır. Seni ziyaret eden misafirinin sende hakkı vardır. Her aydan üç gün oruç tutman sana yeter.
Bir başka rivayet ise şöyledir:
Hz. Peygamber bana dedi ki: “Sen mi hayat boyu oruç tutacak, (yaşadığın sürece) gece namazı kılacaksın?” Ben evet, deyince:
“Eğer böyle yaparsan gözlerin zayıflar, (bir gün) nefsine bıkkınlık gelir. Ömür boyu oruç tutanın orucu yoktur. (Her aydan) üç gün oruç tutmak yılın tamamını oruçlu geçirmek gibidir.” (Neseî)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dini, ömür boyu oruç tutmayı gerektiren bir hüküm içermez. İslam’da oruç, belirli zaman dilimlerinde tutulan bir ibadettir. En bilinen oruç ibadeti, Ramazan ayında tutulan oruçtur. Ramazan ayı boyunca Müslümanlar, sabah ezanından iftar vaktine kadar yemek, içmek, cinsel ilişki gibi orucu bozan şeylerden uzak dururlar.
Diğer zamanlarda ise Müslümanlar, dini bir görevleri veya kişisel tercihleri gereği, bazı özel günlerde veya dini olaylarla ilişkili olarak sünnet oruçları tutabilirler. Örneğin, Aşure Günü orucu, Muharrem ayında tutulan oruçlar gibi.
Ancak, İslam’da ömür boyu oruç tutma zorunluluğu veya tavsiyesi bulunmaz. İbadetlerin düzenli ve ölçülü bir şekilde yerine getirilmesi teşvik edilir, ancak bu oruç, namaz, zekât gibi ibadetlerin ömür boyu kesintisiz bir şekilde tutulmasını gerektirmez.