Ömür nedir nasıl değerlendirilmelidir
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
ÖMÜR EN GÜZEL NASIL GEÇİRİLİR
ÖMÜR NE DEMEKTİR KISACA TAVSİYELER
Yüce Allah’ın bizlere önemli lütuflarından birisi de zaman nimetidir. Akıp giden zaman içerisinde bize emanet edilen ömrümüzü tamamlamaktayız. “Yalnız azamet ve ikram sahibi Rabbi’nin zâtı bâki kalacak” mealindeki âyette ifade edildiği gibi, Allah Teâlâ’nın zâtı dışında bütün varlıklar fânidir.
Evet, bu dünyada yolcuyuz. Günün birinde ebediyet âlemine yürüyeceğiz.
Yunus Emre’nin dediği gibi
Bu dünyaya gelen kişi / Âhir yine gitse gerek. Müsafirdür, vatanına/ Bir gün sefer etse gerek.
Kur’ân-ı Kerim’de zamanın önemine şöyle dikkat çekilmiştir. “Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir.Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka”
İnsan, yaratılışı icabı hayatı sever, ömrünün uzun olmasını ister. Ancak, uzun ömür, hak yolunda tüketilmiş ise hayırlıdır. Nitekim bir sahabî Peygamberimiz (s.a.v)’e, “Hangi insanlar daha hayırlıdır ya Resûlallah?” diye sorar. Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: “En hayırlı insan ömrü uzun olup ameli güzel olandır.” Sahabî, “Hangi insanlar daha şerlidir?” diye sorunca da Peygamber Efendimiz, “Ömrü uzun olup da, ameli kötü olan” buyurmuşlardır.
Allah Teâlâ, mükellef olan her insana düşünüp taşınacağı, öğüt alacağı ve hakkı kabul edebileceği kadar bir ömür vermiştir. Bu hususta Yüce Rabbimiz şöyle buyurur:
“Ve onlar Cehennemde şöyle feryad ederler: “Ey Ulu Rabbimiz! Ne olur, çıkar bizi buradan!
Dünyaya geri gönder de, daha önce yaptıklarımızdan farklı, güzel ve makbul işler yapalım!” Allah onlara şöyle buyurur: “Biz size, düşünüp ibret alacak, gerçeği görecek kimsenin düşüneceği kadar bir ömür vermedik mi? Hem size peygamber de gelip uyardı. Öyleyse tadın azabı! Zalimlere hiç bir yardımcı yoktur!”
Bugün Hayat defterimizden bir sayfa daha eksildi. Bir adım daha âhirete doğru yaklaştık. Geçmişimize yönelik bir muhasebe yaparak yeni yılı değerlendirelim. Kendimiz adına, milletimiz ve insanlık uğruna ne gibi güzellikler, hayırlar, fedakârlıklar yaptığımıza, yapacağımıza bakalım.
Unutmayalım ki ömür bize emanettir. Dünya ve ahiret saadetini kazanmak, sınırlı olan ömrü iyi kullanmamıza bağlıdır. Geçen her dakika, her saat, her gün ve her yıl ömürden eksilmektedir. Hangimiz için hangi vakitte mukadderatın vaki olacağını, ölümün gelip hangi vakitte kapımızı çalacağını bilmediğimiz için her zaman hazırlıklı olmalı, hesap defterimizin bizi alnı ak, yüreği pak şekilde rabbimizin huzuruna çıkarması için çalışmalıyız.
Peygamber Efendimiz’in mübarek sözleri ile bitirmek istiyorum :
“İki nimet vardır ki, insanoğlu bunlarda hep aldanır: Sağlık ve boş vakit.”
“Akıllı müslüman, kendini hesaba çekip, ölüm ötesine hazırlık yapan kişidir.”
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da hayat, Allah’ın değerli ve değerli bir armağanı olarak kabul edilir. Müslümanlar, hayatlarını ve çevrelerindeki dünyayı İslami öğretiler ve ilkeler ışığında değerlendirmeye teşvik edilir. İşte İslam’da hayatın nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair bazı önemli noktalar:
Genel olarak, İslam’daki hayatı değerlendirmek, kişinin eylemlerini, niyetlerini ve önceliklerini İslam’ın öğretileri ve rehberliği ile uyumlu hale getirmesini içerir. Sürekli bir kendini yansıtma, bilgi arama ve doğruluk ve ruhsal gelişim için çabalama sürecidir. Müslümanlar, hayatı bu şekilde değerlendirerek maksatlı, doyumlu, Allah’ın hoşnut olduğu, kendilerine ve topluma faydalı, erdemli bir hayat sürmeyi amaçlarlar.